Ніж скаржитися на освітян, краще б  кандидат Добровольський стежив за своїм фінансовим звітом, - коментар

Ніж скаржитися на освітян, краще б кандидат Добровольський стежив за своїм фінансовим звітом, - коментар

16.10.2014, 16:56

Кандидат в народні депутати в 204 виборчому окрузі (м. Хотин, Чернівецька область) від ВО Батьківщина В’ячеслав Добровольський поскаржився до окружної виборчої комісії на директора школи села Лівинці Кельменецького району Лілію Мельник на те, що вона, буцімто, не дозволила йому організувати зустріч з виборцями в школі. Освітяни Кельменецького району цей факт спростовують.

У скарзі кандидата В’ячеслава Добровольського вказано, що 3 жовтня йому було відмовлено в проведенні зустрічі з виборцями (трудовим колективом школи) в приміщенні цієї школи. Кандидат вважає цей факт проявом адміністративного ресурсу, про що заявив на прес-конференції 13 жовтня. Окружна виборча комісія залишила заяву без розгляду через недоліки в оформленні акту про порушення, що додавався до скарги.

У скарзі кандидата вказано, що директор школи села Лівинці Кельменецького району Лілія Мельник відмовила в проведенні зустрічі кандидату В’ячеславу Добровольському із колективом цієї школи, нібито, за вказівкою заступника голови Кельменецької РДА Ігора Усатого. Зокрема, в скарзі та акті про порушення йдеться про те, що, нібито, на нараді, яка відбулася 2 жовтня 2014 року, Ігор Усатий дав усну вказівку керівникам навчальних закладів Кельменецького району не допускати на територію навчальних закладів кандидата В’ячеслава Добровольського та різними способами зривати зустрічі кандидата із педагогічними колективами.

Цю ж інформацію В’ячеслав Добровольський повідомив на власній прес-конференції 12 жовтня 2014 року: http://youtu.be/EgacMXqwn8k

В коментарі спостерігачу ОПОРИ заступник голови Кельменецької РДА Ігор Усатий підтвердив факт проведення 2 жовтня наради із керівниками навчальних закладів Кельменецького району, на якій були присутніми близько 100 освітян. Проте, він категорично заперечив оприлюднену кандидатом В’ячеславом Добровольським інформацію, що чиновник, буцімто, акцентував на тому, щоб не допускати в навчальні заклади саме цього кандидата. На нараді Ігор Усатий, за його словами, рекомендував керівникам навчальних закладів утриматися від проведення агітаційних заходів (зустрічей з виборцями в приміщенні школи) в робочий час, а також радив директорам шкіл відправляти кандидатів до сільських рад щодо організаційних питань.

Начальник управління освіти Кельменецької РДА Любов Мартинюк підтвердила інформацію, надану Ігорем Усатим, а також повідомила, що управління освіти цього району рекомендувало керівникам навчальних закладів у ситуаціях, коли до них звертаються суб’єкти виборчого процесу з проханням організувати в приміщенні школи зустріч з виборцями, відправляти їх щодо оформлення договорів оренди до сільських рад, адже саме вони є власниками приміщень шкіл, тоді як управління освіти є тільки балансоутримувачем.

ОПОРА подасть інформаційний запит, щоб отримати копію протоколу цієї наради освітян. Адже надати копію протоколу 14 жовтня, коли спостерігач ОПОРИ знаходився в Кельменецькій РДА, чиновники не змогли, посилаючись на технічної можливості.

Директор школи Лілія Мельник, з якою спостерігач ОПОРИ поспілкувався телефоном, повідомила наступне:

Зранку 3 жовтня я зайшла до школи, бо мала збарати там забутий мобільний телефон. Насправді, в цей день я разом з іншими освітянами Кельменецького району планували їхати до Чернівців на офіційний захід присвячений Дню вчителя. У приміщенні школи знаходилось троє невідомих мені осіб. Коли я підійшла до них, вони представились (Лілія Мельник не пам’ятає, хто саме то був, – ОПОРА), проте, жодних документів не показали. Я пояснила їм, що зустріч з колективом можлива тільки в позаурочний час, а мені потрібно терміново відправлятися по роботі до Чернівців. Далі я поїхала, і як розвивалася ситуація мені невідомо.

Слід відмітити, що ст. 108 Закон “Про вибори народних депутатів України” визначає перелік суб’єктів оскарження до окружних виборчих комісій. Тому ОВК 204 могла відмовити скаржнику у розгляді справи по суті й через те, що на директорів школи до ОВК не скаржаться, а даний випадок міг стати приводом тільки для судового розгляду. Так, ч. з ст. 108 говорить:

Рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, кандидатів, їхніх довірених осіб, партій, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів, що порушують законодавство про вибори, можуть бути оскаржені до суду в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

Окрім того, в розпорядження ОПОРИ потрапила копія листа Міністерства освіти і науки України, в якому, із посиланням на виборче законодавство, детально розписується процедура організації зустрічей з виборцями в приміщенні навчальних закладів, зокрема, й вказано про необхідність укладання договору оренди приміщень навчальних закладів, що використовуються для агітаційних зустрічей. На думку ОПОРИ, рекомендаційний лист МОН складений коректно і відповідає вимогам закону Про вибори народних депутатів. Окрім того необхідність оренди вказано і в листі Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА районним управлінням освіти, і в листі управління освіти Кельменецької РДА керівникам навчальних закладів Кельменецького району. Копії згаданих листів: http://bit.ly/MON_agitaciiaVshkolakh

Звертаємо також увагу на той факт, що на згадуваній прес-конференції кандидат В’ячеслав Добровольський заявив, що провів чимало зустрічей в школах, дитячих садочках та інших установах, тоді як в його проміжному фінансовому звіті не вказано жодних витрат на оренду будинків та приміщень для проведення передвиборної агітації. Таким чином, ймовірно, кандидат або не укладав відповідні договори оренди, або не проплачував їх з виборчого фонду, або вказав у проміжному фінансовому звіті недостовірні відомості.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА

1


КОМЕНТАРІ (1)

ВАСИЛЬ КОЗАК НАШ ДЕПУТАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar

204 округ

16 жовтня 2014 16:26