Нічний клуб, що розсилав агітаційні СМС у Чернівцях, можуть оштрафувати, - активіст

Нічний клуб, що розсилав агітаційні СМС у Чернівцях, можуть оштрафувати, - активіст

08.10.2015, 00:10

Законодавство не забороняє агітувати на виборах за кандидатів за допомогою СМС-повідомлень, однак той, хто відправляє такі повідомлення абонентам без їхнього дозволу, порушує закон у частині зберігання та використання персональних даних громадян.

Таку думку в коментарі телеканалу ТВА висловив активіст ОПОРИ Тарас Прокоп, коментуючи те, що у Чернівцях розважальний заклад за допомогою СМС агітував за одну з партій. 

Тарас Прокоп пригадує, на виборах минулого року, члени цієї політсили теж просили в СМС-повідомленнях та дзвінках підтримати свою партію. Але виникає інше питання: звідки у нічного клубу персональні номери телефонів чернівчан і чи згодні люди отримувати передвиборну агітацію. 

- Якщо вони цієї згоди не давали, то це порушення частини 1-ї статті 182-ї ККУ, яким передбачено відповідальність за зберігання і використання персональних даних громадян, - пояснив Тарас Прокоп, координатор громадянської мережі "Опора". 

Тому порушників мали б штрафувати на суму від 8,5 до 17 тисяч гривень.

- Вони володіють дуже великою базою персональних телефонних номерів, але на яких підставах, потрібно з'ясувати, - підкреслив Тарас Прокоп.

А це, стверджують активісти, вже справа правоохоронців. 

Як відомо, нічний клуб у Чернівцях агітував за партію екс-регіоналів за допомогою СМС-повідомлень.

Джерело: телеканал  ТВА

1