Незвичні патріотичні лекції проводитимуть у школах Буковини

Незвичні патріотичні лекції проводитимуть у школах Буковини

29.03.2018, 18:52

Матері та дружини учасників АТО ініціюють проведення у школах Чернівецької області інтерактивних лекцій на патріотичну тематику. 29 березня 2018 року у Музеї пам’яті учасників війни на Сході України, що у Чернівцях, разом із освітянами, психологами, священником, учасниками бойових дій, фахівцями системи безоплатної правової допомоги і не лише вони обговорювали, у якому форматі найкраще проводити такі заходи і хто увійде до ініціативної групи.

Лекції будуть незвичними, оскільки проводитимуть їх одразу кілька фахівців. Програма наразі лише розробляється, але заплановано, що з дітьми будуть спілкуватись учасники бойових дій, духівники українського війська, матері учасників антитерористичної операції, психологи і представники системи безоплатної правової допомоги. Під час круглого столу кожен присутній висловив своє бачення проведення таких патріотичних заходів. Демонстрація засобів обороноздатності, перегляд інформаційних відеороликів, спілкування і можливість ставити запитання, які цікавлять, – у такому форматі було запропоновано проводити лекції. Чому виникла така ідея розповідає ініціатор незвичних патріотичних заходів Ярослава Заліско:  «Час від часу Музей пам’яті учасників війни на Сході України відвідують школярі. Деякі з них обізнані з історією України,  знають імена наших героїв, проте є й дітки, байдужість яких вражає. Наше завдання це змінити, адже, якби патріотичному вихованню в нашій державі приділялось достатньо уваги, то і  війни сьогодні, можливо, не було б. Ми маємо бути єдиними,  щоб жоден ворог не зміг нас роз’єднати».

Формат лекцій передбачатиме, що учні матимуть змогу дізнатись про цікаві історичні факти і почути поради від фахівців, до прикладу, як відстоювати свої права. «Ми провидимо чимало просвітницьких заходів, спрямованих на правове виховання учнівської та студентської молоді, але тут важливий комплексний підхід, який включатиме і духовне, і культурне, і патріотичне виховання молодого покоління. Проведення таких лекцій – на часі. Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги готові долучатися, розповідати дітям про їх права», - розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна. 

Як багато вдається зробити, коли буковинці об’єднуються, розповіла мати загиблого Героя  - кіборга Володимира Бузенка Марія Бузенко: «На Сторожинеччині, у нашому селі Великий Кучурів, на честь Володимира назвали вулицю та провулок. Завдяки ініціативі жителів села відкрили «Музей бойової слави», встановили меморіальну дошку».

Від питань проведення патріотичних заходів до питань встановлення пам’ятника учасникам АТО у Садгорі. Голова громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців Ярослава Заліско звернулась до всіх присутніх з проханням підтримати петицію щодо встановлення такого пам’ятника.

«Встановлювати такі пам’ятники потрібно, як нагадування українцям про те, що  триває війна. У майбутньому, віримо, що вона завершиться нашою перемогою. Вони мають бути, щоб майбутньому поколінню залишилась згадка про тих людей, які віддали життя за Україну. Потрібно максимально замінити посткомуністичні пам’ятники, насаджені нам раніше», - зауважив  боєць Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» Юрій Філпчук.

Якщо все вдасться, відзначили ініціатори проведення патріотичних заходів, то інтерактивні лекції будуть лише початком, а опісля для дітей організовуватимуть ще й патріотичні табори та концерти.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

1