Незаконний видобуток надр та вирубка і перевезення лісодеревини: на Буковині за півроку виявили 81 кримінальне правопорушення проти довкілля

Незаконний видобуток надр та вирубка і перевезення лісодеревини: на Буковині за півроку виявили 81 кримінальне правопорушення проти довкілля

14.07.2021, 13:43

Буковинські поліцейські протягом пів року на території Чернівецької області викрили правопорушників, які своїми протиправними діями за нелегальний видобуток надр та незаконну вирубку лісодеревини завдали збитків державі на понад 2 мільйона гривень.

Протягом першого півріччя цього року співробітники Сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Чернівецькій області спільно із працівниками інших структурних та територіальних підрозділів обласного управління поліції здійснювали практичні заходи, спрямовані на виявлення та документування протиправних дій буковинцями у сфері навколишнього природного середовища. Загальна сума завданих збитків державі за цей період становить понад 2 мільйона гривень. 

Внаслідок проведення комплексних оперативно-профілактичних та пошукових заходів правоохоронці Буковини виявили та задокументували 30 кримінальних правопорушень, пов‘язаних із незаконним видобутком надр. З них – 7-ом правопорушникам слідчі поліції повідомили про підозру та за процесуального керівництва прокуратури Чернівецької області направили обвинувальні акти для розгляду до суду. 

Відповідно до чинного законодавства, винні особи у цих кримінальних провадженнях понесуть відповідальність за статтею 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, згідно із постановою Кабміну №827  «Про затвердження переліку корисних копалин загальнодержавного значення», затвердженою 12.12.1994, піщано-гравійна сировина відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення. Відповідно - незаконне її видобування карається Законом України.

Також на території Чернівецької області поліцейські задокументували 51 кримінальне правопорушення у сфері незаконної вирубки та перевезення лісодеревини. З них – 12-ом правопорушникам слідчі поліції повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України, а за 11-ма фактами за процесуального керівництва прокуратури Чернівецької області правоохоронці вже завершили досудове розслідування. Крім цього, поліцейські Буковини передали ще три кримінальні провадженнями для подальшого проведення розслідування Державному бюро розслідувань. 

Поліцейські звертаються до буковинців з проханням: якщо вам відомі випадки про незаконний видобуток піщано-гравійної суміші або вирубку деревини на території Чернівецької області, повідомляйте про це поліцію. 

Відділ комунікації поліції Чернівецької області

1