Незабутнє видовище та нові емоції - туристичний маршрут 'Підземні Чернівці'

Незабутнє видовище та нові емоції - туристичний маршрут "Підземні Чернівці"

05.12.2016, 16:29

Незвичний туристичний маршрут діє у Чернівцях. Пройти трохи більше кілометра шляху можна підземним містом на глибині до 40 метрів.

Тунель відкрили для туристів рік тому.  Чернівецька підземка стає все популярнішою, тунель унікальний та має чимало цікавинок, твердять спелеологи.

Ще до туристичної прогулянки нас ретельно екіпірують : дають гумові чоботи, каски та ліхтарики. Маршрут безпечний, має усі належні документи, що це підтверджують , заспокоюють групу.

Володимир Фурдига, керівник відділу з питань туризму Чернівецької ОДА: Є інструктор, який розповідає, що і як , діяти , як іти, і розказує, що можна побачити.

Тунель нагадує картинку з фільму жахів, але тут спокійно та не холодно . Рухатись потрібно по воді, чути , як нагорі шумить транспорт. Наш гід-спелеолог каже:  ми саме проходимо під сквером Чернівецького університету,  в самому  тунелі, незалежно від сезону постійна температура – 11 градусів тепла. І розвінчує усі міфи городян. Це – не якась військова база, а унікальна інженера споруда.

Микола Дегтяренко, гід – спелеолог:  Це дренажний тунель для відводу грунтових вод. Наше місто розміщене на горбистій місцевості та піддатливе до  зсувів. І Київський метробуд в 1971 році почав будувати цей тунель тут є вертикальні свердловини , які в обидві боки  - на Нахімова та Гагаріна відводились ці води. Тобто, центр міста таким чином захищений від ризику сповзти вниз.

Дорогою бачимо свердловини, що забирають з ґрунту зайву воду, їх в тунелі 58. Залишки колії під водою, якою рухались вагонетки під час зведення тунелю. І натикаємось на справжнє диво природи. Нарости, що природно утворюються в печерах, з’явились і в чернівецькому тунелі й застигли, наче шедеври архітектури.

Микола Дегтяренко, гід – спелеолог : Елементи пещери. От всі корки, плівки, бурульки – це все кальцитові поклади, які називаються сталактити. Ми знали, що в печері сталактити формуються дуже довго, повільно, а тут ми цей процес спостерігаємо протягом 30 років.

Та найважливіше випробування було попереду. Нашій групі довелось підійнятись 14-метровою драбиною . Комусь це допомогло подолати власні страхи.

Ірина Попович, туристка: Враження дуже змішані. Коливаються зі трахом та цікавістю. Вперше проходжу підземними Чернівцями, цікаво. Боюсь висоти, але це все психологічне, тому це треба долати, я свій бар’єр подолала.

Подолати бар’єри та пройти маршрутом «Підземні  Чернівці» може будь хто, кажуть організатори маршруту. Тут проводять різні квести , тунель час від часу досліджують спелеологи.

Віктор Скрипник, Президент федерації спортивного туризму Чернівецької області:  на мій погляд ,це родзинка Чернівців. Маршрут відкрили рік тому. Сьогодні може розбавити палітру туристичних послуг в Чернівцях та на Буковині.

Тунель-метро Чернівців може бути яскравим завершенням  загальної екскурсії містом та доповнити враження від неперевершеної чернівецької архітектури.

Джерело: http://acc.cv.ua/

1