Антигерої 2018:  Мельничук-Марут університетські

Антигерої 2018: Мельничук-Марут університетські

31.12.2018, 11:34

Наприкінці 2018 року Facebook-спільнота “Закупівлі Чернівці” почала публікувати інформацію про посадовців, які відзначилися з негативного боку при закупівлях і освоєнні бюджетних коштів у Чернівецькій області.

В топ-5 антигероїв року, що минає, потрапив поки що ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук. Але не один, а з своєю нерозлучною пані бухгалтеркою Сільвою Марут. Вони розділили 2 місце як керівники установи, яка ігнорує відкриті тендерні торги.

"Ви вже готуєте святковий стіл, а ми продовжуємо наш антирейтинг)

Отож, почесне друге змісте за зашквареність в 2018 році посів поки що ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук. Але не один, а з своєю нерозлучною пані бухгалтеркою Сільвою Марут.

Саме ЧНУ запамятається у 2018 році як установа, яка ігнорує відкриті тендерні торги. З 193 торгів тільки 23 відбулися з конкурентами, решта 170 без конкуренції і економії бюджетних коштів. Але не тільки це нас вразило в вже майже минулому році. А те, як загалом гроші витрачались. Знаючи від викладачів та студентів про стан деяких корпусів і матеріально-технічної бази, ЧНУ закуповує такі товари і послуги, які не вкладаються у наші скромні голови.

Згадаємо лишень будівництво бази для проходження практики студентів у Мигово. Розпочали будівництво у вересні 2017 року. Саме тоді без проведення тендерних закупівель укладено договір між ЧНУ і ФОП Лапушняк Ганною Григорівною щодо будівництва огорожі території бази за 500 тис. грн.(https://bit.ly/2KUC55g). Вже у травні 2018 року будівництво продовжили і знову без тендеру. ПП "Єврофасадбуд", якщо вірити підписаному договору, зобов’язалось збудувати колибу та котедж за 549 тис. грн. (https://bit.ly/2up8Opp). У липні 2018 року на горизонті з’являються нові підрядники фізичні особи-підприємці. Знову без тендерів і конкурентів 1 млн.250 тис. грн. йде на будівництво котеджів ФОП Гросул Оксані Миколаївні (https://bit.ly/2L2XjNT) та 68 тис. грн. Мацишину Ярославу Тарасовичу за проектування нових котеджів (https://bit.ly/2mc1Sat). Отож на будівництво бази практики для студентів без тендерів і конкурентів ЧНУ ім. Федьковича витратило вже 2,3 млн. грн.

Поліція вже й кримінальне провадження відкрила щодо цього будівництва https://www.facebook.com/…/a.74367142907…/1804042486371321/…

Ну і як ми можемо забути закупівлю року (за "нагальністю і практичністю"). Отож, в 2018 році ЧНУ закупив радіообладнання для прослуховування на 881 тис грн. Чи варто говорити, що серед 288 закупівель такого обладнання в системі Система публічних електронних закупівель ProZorro навчальних закладів жодного, а подібне обладнання закуповують хіба Держспецзв'язок ну і спецслужби.

А щоб доповнити зашквар, ЧНУ цього року ще й відповідального за антикорупцію призначила - проректора Романа Петришина. Ми спершу і його хотіли на картинку, але потім подумали, що, може, чоловік таки бореться. От кримінал поліція побачила в закупівлях. Хто його зна. Але все ж за справи університету відповідає ректор, тому і він у нас в лідерах. Але ми знаємо про роль головної бухгалтерки в закладі. Тому не могли не поставити її хоча б поруч. Буковина має знати своїх героїв!

Вітання!"

ДОВІДКОВО:

Ректор Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича Степан Мельничук заявив про намір написати заяву на звільнення 

Як стало відомо телеканалу ТВА з власних джерел, про це ректор заявив сьогодні на зборах трудового колективу університету.

Контракт у Мельничука закінчується у червні, але для того, щоб не переривати навчальний процес виборами нового керівництва вишу, він іде з посади достроково, – пояснив своє рішення ректор.

Тепер після відставки вчена рада має прийняти рішення про вибори ректора. Очікують, що нового керівника ЧНУ обиратиме орієнтовно в березні наступного року.

За даними джерела, зараз на посаду ректора найбільше претендують академік АН ВШ України Олег Ангельський та перший проректор Роман Петришин. З останнім ЗМІ та громадські активісти пов’язують серію гучних фінансових оборудок ЧНУ.

Також амбіції позмагатися за звання керівника університету мають декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександр Добржанський та декан юридичного факультету Петро Пацурківський.
1