Незряча буковинка організувала майстер - клас із вивчення шрифту Брайля

Незряча буковинка організувала майстер - клас із вивчення шрифту Брайля

12.09.2018, 18:42

Буковинка з порушенням зору навчала чернівчан писати та читати за допомогою шрифта Брайля. Нетипова, інтерактивна лекція проекту «Школа життя» відбулась 11 вересня 2018 року у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка. Саме цю локацію обрали, оскільки там не вперше відбуваються незвичні цікаві заходи, які безкоштовно організовують для чернівчан. 

«Цьогоріч на Буковину вперше надійшли буклети про права громадян, надруковані шрифтом Брайля. Таку можливість система безоплатної правової допомоги отримала завдяки спільному українсько-канадському проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні». Ми безоплатно надавали їх буковинцям з порушенням зору і, на подив, дізнались, що лише 30 із 450 осіб, зареєстрованих на Буковині, володіють цією технікою», - розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна. Саме тоді і виникла спільна ідея системи безоплатної правової допомоги та буковинки з порушенням зору Галини Гродецької

2 Foto

Оскільки лекція інтерактивна, опісля майстер-класу із вивчення шрифту Брайля присутніх навчали одразу кілька фахівців і як життя рятувати, і свої права відстояти. Зокрема:

  • медик-рятувальник Світлана Мойсова організувала практичні заняття з надання першої медичної допомоги;
  • координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Чернівецькій області Богдан Бойко розповів про переваги письмового звернення і про те, чому на усні звернення громадян не завжди реагують;
  • від начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню Чернівецького обласного центру зайнятості Галини Садовник вони дізналися про квоти для роботодавців за працевлаштування соціально вразливих верств населення;
  • заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна розповіла про можливість громадян отримати безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру і про те, що такі безоплатні юридичні консультації люди з інвалідністю мають змогу отримувати за місцем проживання.
  • 4 Foto

А ще на захід запросили школярів. Вони слухали лекції із зав’язаними очима, щоб зрозуміти, як сприймають світ люди з порушенням зору.

3 Foto

Подібні нетипові заходи організовуватимуть на Буковині й надалі. Їхня унікальність, перш за все, полягає у тому, що під час кожного заходу буковинці не лише отримують потрібні знання, а й мають можливість спілкуватись із справжніми Героями, українськими захисниками. Цього разу на запрошення організаторів своїми спогадами з присутніми поділився учасник АТО Вальтер Шеффер, який захищав Луганський аеропорт. За словами співорганізаторів заходу - громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців – на черзі інтерактивна лекція для операторів та журналістів.

5 Foto

Завершиться нетиповий захід спільною молитвою за Україну.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

1