Мешканцям Сокирянщини брехали про процес децентралізації: районна рада використовує кошти Кормані без врахування потреб села

Мешканцям Сокирянщини брехали про процес децентралізації: районна рада використовує кошти Кормані без врахування потреб села

26.01.2018, 14:57

Дуже  непросто відбувається створення об`єднаних територіальних громад у Сокирянському районі. Людям подають неправдиву інформацію про об’єднання і не розповідають про бажання інших населених пунктів створити з ними ОТГ,  стверджує Тарас Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування. Експерт розповів «Впливовому АССпекту», що саме стопорить децентралізацію на Сокирянщині та які перспективи розвитку району.

- На даний момент в районі створені три ОТГ – Сокирянська, Вашковецька та Новодністровська. Та Новодністровська громада ще не отримала всіх повноважень, оскільки ЦВК і досі не призначила в цій громаді вибори. Центральна виборча комісія вважає, що перш, ніж призначити вибори в громадах з містами обласного значення, Верховна Рада повинна змінити межі району та міста. Відтак функціонування цієї громади залежить від рішення на центральному рівні, - розповідає Тарас Прокоп. - Але проблема зі створенням громад з іншими населеними пунктами у цьому районі лежить швидше у площині діяльності місцевих органів влади.

- Чи є перспектива створення ще кількох ОТГ на території цього району?

- Окрім вже створених громад в цьому районі перспективу стати центром ОТГ має ще село Романківці, яке має на це відповідну інфраструктуру та зручне розташування. В 2017 році відбулися громадські слухання, жителі цього села висловили бажання створювати Романковецьку громаду. Проте, коли справа дійшла до прийняття рішення сільської ради, голосів депутатів не вистачило.

Читайте ще:  Сокирянська міськрада виграла суд проти Чернівецької облради (ОНОВЛЕНО о 22.22)

Таким чином, відповідно до «Методики формування спроможних громад» та першого «Перспективного плану формування територій громад області» в Сокирянському районі запропоновано створити три громади з центрами в Сокирянах, Новодністровську та Романківцях. Наприкінці 2015 року в цьому районі було фактично утворено ще Вашковецьку сільську об’єднану територіальну громаду. Попри її успішне функціонування, Романківці залишаються потенційним центром громади, оскільки мають для цього всю наявну інфраструктуру.

- Чому ж мешканці скаржаться на брак чи то некоректність інформації, яку до них доносять?

- Наведу приклад. Учора ми побували у селі Кормань, де мешканці зібралися на громадське обговорення рішення районної ради щодо пониження ступеню їхньої школи. В ході обговорення дійшли висновку, що вирішенням багатьох проблем в селі може стати створення ОТГ. Проте, за словами місцевих мешканців, до них доносили недостовірну  інформацію про процес децентралізації. Зокрема, більшість населення взагалі не знали, що до їхньої сільської ради було направлено декілька звернень від Романківців про бажання створити ОТГ, з цього питання жодних громадських слухань не було.

Окрім того, людям говорили, що в районі не можуть бути створені нові громади, а можна тільки приєднатися до вже існуючих. Водночас, не було донесено інформації про особливості приєднання до міської ОТГ: якщо село Кормань приєднається до міської Сокирянської громади, то не відбудеться виборів ні голови, ні депутатів, а вже на етапі проведення чергових виборів раду будуть обирати на пропорційній основі, що не гарантує селу отримання своїх представників. Разом з тим, зі створенням сільської громади, в їхньому селі будуть створені мажоритарні округи і вони гарантовано отримають своїх представників в раді.

 Також мешканців турбує, що районна рада використовує кошти без врахування потреб села. Таким чином, потреба в отриманні свого представництва у створеній ОТГ в мешканців села є надзвичайно великою. Відтак, дійшли висновку, що варто розпочати процес створення ОТГ і вже найближчим часом необхідно провести громадські слухання та спонукати сусідні села теж слідувати їхньому прикладу.

- Навіщо ж розповсюджувати такі міфи?

-  Щоби створити громаду в такій конфігурації, яка вигідна. Або ж, щоб відтягнути процес створення ОТГ. Прикро, коли громади стають заручниками чиїхось політичних амбіцій.

Ольга Камська

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/30911-vplivovij-asspekt-na-sokiryanshchini-gromada-stala-zaruchnitseyu-politichnikh-ambitsij

ДОВІДКОВО:

У селі Кормань обговорили перспективу об'єднання з Романківцями. Збори жителів села пройшли 24 січня 2018 року.

24 січня 2018 року працівники Департаменту регіонального розвитку та Департаменту освіти Чернівецької ОДА, а також експерти Чернівецького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» взяли участь у зборах жителів с. Кормань Сокирянського району. Зазначене зібрання було організовано з метою обговорення процесу створення опорних шкіл. Також  жителів громади поінформували про перспективи і переваги створення об’єднаних територіальних громад, зокрема про підвищення спроможності населених пунктів, які об’єдналися.

Спеціаліст-юрисконсульт Департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОДА Ірина Собиль наголосила на тому, що, об’єднавшись, громада буде мати фінансові можливості для самостійного вирішення питання самоврядування, які належать до компетенції об’єднаних територіальних громад. Адже крім місцевих податків та зборів, котрі залишаться у бюджеті об’єднаної громади, держава надає фінансову підтримку, зокрема, у вигляді субвенції на розвиток інфраструктури. У 2017 році з 61 млн. 900 тис. грн. інфраструктурної субвенції, отриманої об’єднаними територіальними громадами Чернівецької області, найбільше коштів використали саме для реалізації освітніх проектів – 19 млн. 500 тис. грн. Крім того, торік громади області отримали 1 млрд. 213 млн. 774 тис. грн. освітньої субвенції.

Жителі села активно висловлювалися щодо створення громади та зазначили, що зацікавлені в тому щоб об’єднатися в громаду з адміністративним центром у с. Романківці. Крім того, у ході обговорення можливостей для створення громади з’ясувалося, що жителям села раніше не повідомляли про пропозиції сусідніх сіл щодо створення ОТГ. Як з’ясувалося,  жителі с. Кормань готові до об’єднання із сусідніми селами. Про це повідомляють у прес-службі Чернівецької ОДА.

Тиим часом, як стало відомо, ініціативна група збирає віче 31 січня 2018 р. о 12.30 за наступною адресою: м. Сокиряни, вул. Грушевського, 6-А, під стінами Сокирянської міської ради.

1


КОМЕНТАРІ (2)

які кошти ?  Кормань живе за кошти рай бюджету навіть на з п сільраді і те дотація дивись рай бюджет на 2018 рік ніхто нічого ні за що з жителів і підприємців не платить тільки вимагають навіть дітей наробити не можуть 12 дітей у старших класах. А гостям треба не брехати а говорити правду реформи тільки почались буде ще гірше

avatar

До дебілів

26 січня 2018 18:58

Кормань у джунглях чи на острові? Шо ви плещете про "не довели", злочинна "влада районна"? Бурбак уже купив собі в пеклі козирне місце, а ви, медіабляді, лизатимете розпечену арматуру і гівном заїдатимете!

avatar

Не нада ля ля

29 січня 2018 15:43