Особистий перекладач прем'єр-міністра України Єжов виявився російським шпигуном

Особистий перекладач прем'єр-міністра України Єжов виявився російським шпигуном

20.12.2017, 22:38

Затриманим сьогодні, 20 грудня, Службою безпеки України чиновником уряду за співпрацю з російськими спецслужбами виявився особистий перекладач прем'єр-міністра України Станіслав Єжов.

Про це повідомляють "Буквы" з посиланням на джерело у Кабінеті міністрів України. Цю інформацію підтверджують і джерела "Прямого".

"Правоохоронці затримали Єжова прямо на робочому місці, в Кабінеті Міністрів. Затриманого в наручниках відвезли в СІЗО", - розповіло джерело.

Єжов, який займав посаду заступника керівника протоколу прем'єр-міністра, супроводжував Гройсмана на всіх міжнародних зустрічах і у всіх поїздках. До Володимира Гройсмана Єжов працював в посольстві України в США, а також в Адміністрації Президента України. З прем'єр-міністром Гройсманом затриманий почав працювати ще у Верховній Раді і разом з ним перейшов працювати у Кабінет Міністрів.

У протоколі Єжов відповідав в тому числі за переклад зустрічей з іноземними делегаціями та часто сам здійснював переклад.

З декларації про доходи Єжова за 2015 рік, відомо, що у нього є дружина та донька.

21.00. Сьогодні, 20 грудня, співробітники контррозвідки Служби безпеки України викрили чиновника секретаріату Кабміну на діяльності в інтересах спецслужб країни-агресора, повідомляє "Прямий" з посиланням на прес-службу СБУ.

"Правоохоронці встановили, що чиновник був завербований російськими спецслужбами під час довготривалого закордонного відрядження. Оперативники СБ України задокументували, що посадовець за завданням російських кураторів збирав за допомогою спеціального обладнання інформацію про діяльність урядових структур. Отримані дані зловмисник передавав кураторам через електронні канали зв’язку. За сприяння керівництва українського Уряду, агента російських спецслужб співробітники СБУ затримали на робочому місці" - йдеться у повідомленні СБУ.

У Службі безпеки України повідомили, що в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, тривають першочергові процесуальні дії, зокрема обшуки за місцями роботи та проживання чиновника. Затриманому оголошено про підозру в скоєнні злочину.

19.30 20 грудня Служба безпеки України затримала високопосадовця Кабінету Міністрів України, якого підозрюють у співпраці зі спецслужбами Російської Федерації, повідомляє кореспондент "Прямого" з місця події.

Кореспондент "Прямого" повідомила, що знімальна група опинилася на місці події випадково та намагалася з’ясувати чому правоохоронці затримують людину.  З'ясувалося, що в цей момент відбувалося затримання чиновника, який якого підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами: правоохоронці затримали чиновника просто на його робочому місці, у Кабінеті Міністрів. Затриманого у кайданках  повезли до СІЗО.

Кореспондент "Прямого" дізналася подробиці спецоперації у Начальника департаменту контррозвідки СБУ Олексія Петрова: "Наразі контррозвідкою СБУ була припинена незаконна діяльність одного з високопосадовців Кабінету Міністрів України, який нами обґрунтовано підозрюється у співпраці з російськими спецслужбами" - прокоментував Петров.

– Прізвище можете назвати?

- На жаль, слідчий не може надати мені дозвіл видавати дані посадовця. Проте хочу зазначити, що чиновник мав доступ до достатньо вузької інсайдерської інформації Кабінету міністрів. Він користувався повагою. Він дуже відповідально, старанно та творчо працював на російські спецслужби.

– Яким чином вам вдалося його встановити?

- Була проведена оперативна робота, в ході якої ми зафіксували його роботу незаконну, задокументували факт його співпраці. І, відповідно до КПК, передали наші напрацьовані матеріали до слідчих органів.

– І які далі будуть дії щодо нього?

- Далі – кримінальний процес. Далі будуть адвокати, далі, напевно, як завжди… далі буде звинувачення, підозра, суд. Я дуже сподіваюся, що далі буде відповідний строк, який цей чиновник, цей зрадник заслугував.

– А з якого департаменту? Хоча б щось можете сказати?

- На жаль – ні. Але хочу ще раз сказати, що він мав доступ до дуже вузької, специфічної інформації, службової інформації. Він працював як справжній шпигун. Проте він зрадник, він працював достатньо ініціативно, передавав інформацію, викрадав документи, підслуховував новини, вивідував інформацію серед колег і справно передавав її спецслужбам російським, своїм кураторам, на яких він працював. Такий справжній щур в окулярах.

Раніше "Прямий" повідомляв, що Служба безпеки України 5 жовтня затримала жінку-військовослужбовця з Національної гвардії, яка була секретним агентом Росії. Про це на брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак.

1