У Чернівцях виявили «небезпечні зміни» у законі про державну службу

У Чернівцях виявили «небезпечні зміни» у законі про державну службу

25.11.2017, 14:00

В рамках проекту «Реформи зблизька» експерти обговорили зміни, які чекають місцеві державні адміністрації. Захід відбувся за ініціативи ГО «Лабораторія демократичних трансформацій» спільно із Чернівецьким громадським ТБ «InfoKey».

 На початку листопада Верховна Рада несподівано, без належної процедури розгляду і обговорення, ухвалила законопроект №7126 "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної служби". Цим законом вносяться зміни в закони про місцеві державні адміністрації і державну службу, якими голови обласних і районних держадміністрацій та їхні заступники виводяться з категорії держслужбовців. При цьому, позбавляючи визначеного правового статусу, законодавці не наділили їх іншим статусом, створивши ситуацію правової невизначеності.

Дані зміни значно підвищують ризик звільнення з особистих та політичних мотивів – «Суспільство не буде проінформоване де беруться кандидати на посади голів адміністрацій та їх заступників. Однак, найгіршим є те, що тепер з’являється місце для політичних домовленостей між представниками Адміністрації Президента і місцевими бізнес-елітами.» - коментує нововведення голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

 «Навіть не вдаючись до аналізу політичних підстав і наслідків ухвалення цього закону, можна стверджувати: підписавши закон, Петро Порошенко фактично став на шлях, яким пробував іти його попередник – шлях концентрації повноважень всупереч нормам Конституції України. Це – надзвичайно тривожний симптом для ситуації в нашій країні.» - додає експерт.

1