Українські та румунські митці об'єдналися заради виставки у Чернівцях

Українські та румунські митці об'єдналися заради виставки у Чернівцях

24.11.2017, 15:01

Творче співробітництво художників України і Румунії триває багато років. Особливо воно відчутне в прикордонних областях. За період незалежної України відбулося декілька спільних проектів і велика кількість виставок, які проводилися як в Сучаві, так і в Чернівцях. 

В мальовничих місцях Румунії і України проводилися мистецькі пленери. Так, найпотужніший з них – «Мистецтво – спільна мова двох культур» з успіхом відбувся навесні 2009 року в гірському селищі Сучавіца в рамках європейського проекту «Phare» під керівництвом музейного комплексу Сучави і Чернівецького художнього музею. 

Румунські і українські художники в живописних і графічних творах демонструють розмаїття стилістичних манер. В композиціях виявляються загальні тенденції сучасної образотворчості, прояви постмодернізму: тяжіння до колористичної виразності, декоративізм, образна стилізація, у деяких митців – викривлення форми. 

чернив

Серед художників Сучавської спілки варто відзначити постмодерністські композиції К. Бабана, О. Бузека, Г. Георгів, пейзажі Г. Бабана та Ю. Асіміонесеї, портрети, виконані Д. Руссу та І. Моруз. В експозицію органічно вписаний художній текстиль, зокрема гобелени Л. Пушкашу. 
Досить повно і різноманітно представлена творчість чернівецьких живописців і графіків. Це оригінальні натюрморти О. Літвінова і А.Холоменюка, пейзажі І. Юр‘єва, Ю.Твердохліба, О. Любківського, портрети пензля Ю. Гушкевича і В. Краснова, постмодерністські композиції В. Сизова, О. Криворучка, О. Каленик та інші.

чернив4

Виставка, представлена в музеї, вирізняється високим мистецьким рівнем і є свідченням плідного культурного співробітництва двох сусідніх народів.

Джерело: http://ukraineartnews.com/

1