Чернівецька облрада 'зекономила' на харчуванні та медикаментозному забезпеченні ветеранів у госпіталях, - Бурбак

Чернівецька облрада "зекономила" на харчуванні та медикаментозному забезпеченні ветеранів у госпіталях, - Бурбак

15.11.2017, 18:00

То як зарплати по 30 тис для керівництва обласної ради, то нормально, а як рівень харчування і лікування в госпіталях покращити, то треба економити.

Про це народний депутат України Максим Бурбак повідомив після засідання профільного комітету парламенту. 

- Розширене засідання нашого Комітету. Звіт про виконання рекомендацій Парламентських слухань щодо державних гарантій соцзахисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин. І знову рідна Чернівецька область серед "лідерів". Органи місцевої влади мали збільшити витрати на харчування та медикаментозне забезпечення ветеранів в госпіталях. Норми, згідно постанови Кабміну від 27 січня 2016 року, становлять не менше 55 грн на харчування і 65 грн. на медикаменти на день. А Чернівецька облрада вирішила, що це занадто розкішно.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак пропонує буковинцям допомогти Чернівецькій ОДА побачити дітей з інвалідністю

То як зарплати по 30 тис для керівництва обласної ради, то нормально, а як рівень харчування і лікування в госпіталях покращити, то треба економити.

Вчора перевиконання доходів в бюджет області в сумі 21 млн гривень поділили. А ветеранам знову не знайшлося! Тобто гроші є, а поганим танцюристам завжди щось заважає!!! - написав Максим Бурбак у ФБ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак пообіцяв сюрприз Чернівецькій обласній раді

Світлина від BukNews.

 Довідково:

Сьогодні Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Oleksandr TretiakovMaksym BurbakГліб Загорій (Glib Zagoriy)Юрій Шухевич (Shukhevych Jurij)Михайло ГаврилюкЄвген Рибчинський (Євген Юрійович Рибчинський) провів розширене засідання, на якому було розглянуто питання щодо стану реалізації рекомендацій парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їх сімей: стан і перспективи", що відбулися 18 жовтня 2016 року.

У засіданні Комітету взяли участь понад 100 осіб, серед яких були і представники органів державної влади – відповідальних за виконання рекомендацій, і представники громадських організацій учасників АТО.

За результатами проведеного аналізу Комітет вважає, що із 43 пунктів рекомендацій Кабміном та органами місцевої влади:
виконано - 9 (або 21%);
виконано частково або в стадії виконання - 11 (або 26%);
не виконано - 20 (або 47%);
не надано інформацію - по 3-х.

Відповідальні міністерства і відомства доповіли, що більшість рекомендацій ними виконані. Натомість, представники громадських організацій не погодились з такою позицією і обґрунтували це беззаперечними фактами.

Це стосується, зокрема, відсутності комплексного порядку забезпечення учасників АТО інформацією про їхні права та соціальний захист; незабезпечення внесення до Єдиного реєстру учасників АТО відомостей про інвалідність таких осіб; відсутність спрощеного механізму подачі документів учасниками АТО для надання їм відповідного статусу, зокрема, шляхом обміну інформацією між відповідними органами; невжиття заходів щодо створення Національного військового меморіального кладовища; незабезпечення фінансування за рахунок держбюджету нейрореабілітації учасників АТО; відсутність програми діагностування та лікування інфекційних захворювань осіб, які брали (беруть) участь в АТО; невжиття заходів щодо створення Національно центру психологічної реабілітації; невжиття заходів щодо виділення додаткових коштів на покращення матеріально-технічної бази госпіталів ветеранів війни та центрів медико-психологічної реабілітації і придбання для них сучасного обладнання; незатвердження органами місцевого самоврядування планів зонувань населених пунктів або детальних планів території, тощо.

За результатами проведеного обговорення та подекуди гострої дискусії учасники засідання дійшли до висновку, що державну політику у сфері надання пільг та інших державних гарантій реалізують понад 20 органів виконавчої влади, що породжує колективну безвідповідальність. Тому на часі гостро стоїть питання створення єдиного органу державної влади, який буде реалізовувати державну політику у цій сфері та нестиме відповідальність за належний соціальний захист українських ветеранів.

За результатами проведеного обговорення Комітет прийняв рішення звернутися до Прем'єр-Міністра України В.Гройсмана з проханням взяти на особистий на контроль повне виконання рекомендацій Слухань. 

Це залишається на постійному контролі Комітету.

Світлина від Maksym Burbak.

1