На Каспрука 'стуканули' у НАЗК, бо опирається дерибану ресурсів громади

На Каспрука "стуканули" у НАЗК, бо опирається дерибану ресурсів громади

03.11.2017, 17:01

Радниця Чернівецького міського голови Ірина Карімова прокоментувала Протоколи про адміністративне правопорушення, які НАЗК виписав Олексію Каспруку.

- Про премію і корупцію. Протоколи про адміністративне правопорушення, які НАЗК виписав Олексію Каспруку, учора стали топ-новиною місцевого інфопростору. З подачі всеукраїнського ресурсу чернівчани дізналися, що мер Каспрук ще той «корупціонер», набрався вже такої нахабності, що сам собі призначив премію та ще й вважає, що так і має бути.

А реальність зовсім інша.

Протоколи НАЗК справді є. Однак в них йдеться про голосування міського голови Олексія Каспрука за рішення міської ради від 12 січня 2016 року, яким визначено умови оплати праці Чернівецького міського голови.

Що це таке?

Оплата праці посадовця місцевого самоврядування, в тому числі і міського голови, відповідно до закону (а не тому, що за це проголосує чи не проголосує міський голова) складається з посадового окладу та надбавок за ранг, вислугу років та високі досягнення у праці, а також передбачено щомісячне преміювання та можливість раз у рік під час відпустки отримати матеріальну допомогу на оздоровлення. Розміри оцих надбавок до окладу визначено постановою Кабміну.

Саме такий порядок оплати праці міського голови затвердила 12 січня міська рада.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каспрук не приймав одноосібного рішення про призначення собі премії

Усі міські ради після виборів на своїй першій чи другій сесії таке рішення приймають. І б’юся об заклад, що всі новообрані мери за це рішення голосують, і про ніякий приватний конфлікт інтересів не заявляють. Бо якщо стверджувати, що це приватний конфлікт інтересів, то конфліктом є й те, коли депутати на першій сесії голосують за затвердження своїх депутатських повноважень.

І НАЗК усім цим мерам протоколи не вручає. А вручила лише тим, на кого отримали скарги, такі собі доноси. І пишуть їх депутати, їх помічники та адвокати саме там, де хтось дуже бажає отого обраного громадою мера достроково у відставку відправити, бо не домовилися з ним, як ресурси громади «дерибанити».

І в Миколаєві це спрацювало. Депутати там не чекали визнає суд мера винним чи ні. Мера у відставку відправили. А суд мера виправдав, бо …цитата суду «…з матеріалів справи (стенограми першої сесії Миколаївської міської ради VII скликання; відеозапису із сесійної зали; рішення Миколаївської міської ради №1/1 від 24.11.2015р.) та наданих у судовому засіданні пояснень вбачається, що ОСОБА_2 ( Миколаївський міський голова) голосував за присвоєння рангу посадової особи місцевого самоврядування та встановлення умов оплати праці саме для міського голови. Надбавка за ранг, преміювання в межах фонду заробітної платні, матеріальна допомога на оздоровлення передбачені чинним законодавством, мають багаторазовий та довгостроковий характер, стосуються невизначеного кола осіб, які в подальшому можуть обіймати посаду мера, отже не носять приватного інтересу (особистої зацікавленості) для ОСОБА_2 »

Щодо мера Каспрука. То нормальний у нас мер. Бо коли окремим мерам оту, передбачену законом щомісячну премію, депутати призначають у розмірі і 300 і 600% ( ну це там, де домовилися ?), то у нас преміювання Чернівецького міського голови здійснюється щомісяця у розмірі, встановленому для працівників виконавчих органів Чернівецької міської ради (інших посадових осіб та службовців), у межах фонду преміювання та за рахунок економії фонду оплати праці.

Простими словами премія у нашого мера, не більша, ніж у його заступників, директорів департаментів, управлінь, відділів. Саме так і прописано у тому рішенні, голосування за яке НАЗК вважає корупцією. Побільше б таких «корупціонерів» було серед мерів! 

Каспрук лівих різних ходів не шукав, не тікав, по закордонам не ховався, а взяв на один день відпустку, з’явився у НАЗК і чітко задекларував свою позицію – з протоколами не згоден, йду до суду! Нормальна чоловіча позиція. 

P.S. Вибачте за не фейсбучний формат. На відміну від окремих депутатів міської ради, не «настарала» на створення власного ТРК чи навіть «бойового листа». Тому багато букв буде отут. Хто хоче прочитає, кого із друзів дратує, то забаньте мене, без жодних образ, - написала Ірина Карімова. 

1