Голова Товариства Український народний дім у Чернівцях розкритикував ідею приєднання Рідківців до Магали

Голова Товариства Український народний дім у Чернівцях розкритикував ідею приєднання Рідківців до Магали

05.10.2017, 22:01

"Перекинчики". Таку назву має повість видатної української письменниці Буковини Євгенії Ярошинської, яка останні вісім років свого життя працювала учителькою українського села Раранча (тепер Рідківці). В ній вона з осудом писала про буковинських перекинчиків-перевертнів, які з корисливих цілей, задля матеріальних вигод допомагали румунізувати українських селян.

Про це голова Товариства Український народний дім у Чернівцях Володимир Старик написав на своїй сторінці у ФБ

"Всі перекинчики - люди без характеру, бо вигодувавшись працею, потом свого народу, стають потім його ворогами, лишають його на поталу неприятелям, працюють над його упадком".

Ці слова української дівчини-патріотки Анни, героїні повісті "Перекинчики", прийшли мені на гадку, коли довідався, що всупереч бажанню мешканців Рідківців це село було на диво швидко приєднане до керованого румунськими націоналістами села Магала в рамках карикатурного процесу "децентралізації". До тієї самої Магали, де на всіх комунальних будівлях майорять румунські прапори, де прімар урядує під румунським прапором, де в урядуванні, як і в навчальних закладах за часів Януковича запроваджено румунську регіональну мову, і все це тепер автоматично пошириться і на українських рідківчан.

Напевно, перевернулася в своїй прикрашеній тризубом гробниці Євгенія Ярошинська, коли дізналася, яку долю вготували її землякам перекинчики і в Раранчі, і в Чернівцях!"

Світлина від Старика Володимира.

У коментарях до свого допису Володимир Старик пояснив, що "до обласної адміністрації занесли протокол Рідківсьної сільради про об'єднання з Магалою - це все, що я знаю.

Але знаю і те, що напередодні до адміністрації занесли протокол тієї ж Рідківської сільради про об'єднання з Чернівцями.

Чи два дні поспіль засідала сесія Рідківської сільради - маю сумнів.

Те, що аргументи Магалянської сільської голови під час закритої зустрічі з Рідківським сільським головою мали матеріальний характер - не маю сумніву.

Під час попереднього опитування жителів села, лише 15 осіб (!) виступили за об'єднання з Магалою.

Розгорнута інформація про останні вибори у Рідківцях і в Магалі тут: https://m.facebook.com/story.php..."

"Ви маєте рацію щодо людської слабості і продажності чиновників, - продовжив Володимир Старик обґгрунтовувати свою позицію. - Але винна і теперішня децентралізація, яка насправді є процесом рейдерського захоплення слабших громад сильнішими. Ми думаємо, що найголовнішими тут є економічні інтереси, які врешті решт владнаються. Але на прикладі захоплення Рідківської української громади румунською Магалянською громадою, бачимо нові проблеми, про які ніхто з ініціаторів децентралізації і не думав, принаймні не врегулював на законодавчому рівні. Чи зобов'язують місцеві нормативні акти "центральної" громади щодо регіональної мови, місцевої символіки, статуту і положень громади і новостворену ОТГ? Які механізми захисту своїх національних прав мають захоплені громади? Чи не доведеться сільським депутатам від Рідківців мовчки сидіти під румунським прапором на сесіях ради нової Магалянської ОТГ, яка ведеться незрозумілою їм румунською регіональною мовою? Чи не доведеться всім найдрібнішим службовцям місцевого самоврядування з Рідківців вивчати румунську мову, або ж, що ймовірніше, всі посади в новій ОТГ будуть зайняті виключно румуномовними магалянами? Тому не можу характеризувати теперішню "децентралізацію" інакше, ніж словами Талейрана: "Це більше, ніж злочин, це - помилка!" Все це дуже сумно!"

Як свідчення антиукраїнської політики Магалянської сільської ради в освітній сфері Володимир Старик навів повідомлення про те, що Магалянська сільрада виступила проти "мовної" статті Закону «Про освіту» 

1


КОМЕНТАРІ (1)

опять подключились умельцы розжигать конфликт????

флаг не румынский а флаг села Магала ...а флаг Румынии другой ????

avatar

skimenn

06 жовтня 2017 07:02