Білику коштувало великих ресурсів сидіти у сесійній залі.  Не впевнений, що бачато майбутніх депутатів будуть готові повторити його долю, — активіст 'Опори'

Білику коштувало великих ресурсів сидіти у сесійній залі. Не впевнений, що бачато майбутніх депутатів будуть готові повторити його долю, — активіст "Опори"

24.03.2017, 15:13

У програмі "Суть Речей" на радіо "Станція" представник громадянської мережі «Опора» Тарас Прокоп розповів про хід судової справи з підкупом студентів на виборах.

Людмила Григорчук: Ви, як представник громадянської мережі «Опора» у 2015-му році заявили: «Ми зможемо!», «Ми змінимо!», «Ми доб’ємося!». І ви, навіть, майже зловили за руку того, хто намагався підкупити студентів. І студенти готові були говорити. Ви розчарувалися в результаті чи задоволені тим, що сталося?

Тарас Прокоп: Результат кращий, ніж міг бути. Цього могло взагалі не статися. Коли ми в 2010-му році фіксували такі випадки, абсолютно ніякої реакції не було. Правоохоронні органи не працювали. Цього разу правоохоронні органи спрацювали.

Так чи інакше, навіть депутат Білик – йому вартувало дуже великих ресурсів вийти, сидіти зараз у сесійній залі. Я не впевнений, що багато хто з майбутніх депутатів буде готовий пройти ту саму долю, яку пройшов цей депутат. Тому, так чи інакше, воно буде мати якийсь вплив на майбутнє.

Людмила Григорчук: Зараз справа закрита чи сподіваєтеся на продовження?

Тарас Прокоп: Справа триває. Тут велику роль грають політичні ігри. Зараз справою займається Головне управління Національної поліції у Києві. І ми, аналізуючи матеріали, рішення суду і те, що ми можемо взяти з судових реєстрів, бачимо, що збоку слідства є досить хороші намагання довести справу до завершення. Було рішення ще до Нового року про те, щоб вилучити мобільні телефони у підозрюваних у цій справі, у  тому числі у кандидата Білика, щоб перевірити, чи був між ними контакт перед виборами. Бо Білик стверджував, що контактів не було.

Наступне рішення суду, яке ми читаємо буквально через 2 тижні: клопотання слідчого до суду про те, щоб взяти під варту Білика.

Але, у той самий момент, суд відмовляє, частково тільки задовольняє прохання слідчого. Вони обмежують його волю пересування. Вони не дають йому можливості покидати своє місце перебування, забирають у нього закордонний паспорт, але під варту не беруть. Депутат має можливість далі ходити на засідання міської ради. Зараз ми бачимо, що справа затягується. Проблема, звичайно,в українському судочинстві. Суди… ми не бачимо проблиску того, що у суддів є воля до того, щоб чесно, виважено приймати рішення.

 

Нагадаємо, Чернівецька ОПОРА подали скаргу на бездіяльність прокуратури м.Києва щодо справи Білика.

Нагадаємо, 16.09.2016 р. Генеральна  прокуратура України скасувала  рішення про  закриття кримінального провадження стосовно Білика у зв’язку із допущеною неповнотою досудового розслідування. Розслідування кримінального провадження  за фактом підкупу виборців поновили. У листопаді 2016-го року суд частково задовольнив клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і застосував до депутата запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Водночас, Ростислав Білик не відвідував сесії протягом 7 місяців.

Зникнення Ростислава Білика співпало в часі з рослідуванням справи проти нього щодо підкупу виборців. Але на комісії депутат  заявив, рослідування і його зникнення швидше за все не пов'язані. 

Причини відсутності на сесіях депутат назвав дві: особистий конфлікт з народним депутатом Максимом Бурбаком та погіршення стану його здоров'я.

Джерело: http://acc.cv.ua/ 

1