Місія ОБСЄ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області

Місія ОБСЄ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області

21.09.2016, 20:46

Пропонуємо Вашій увазі новини про роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ ОБСЄ). Повна версія – у щоденному звіті. 

 ДОНЕЦЬК

 Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області протягом 19 вересня, зафіксувавши, серед іншого, 35 вибухів, якщо порівнювати з 322 вибухами, зафіксованими 18 вересня. Усі порушення режиму припинення вогню, зафіксовані спостерігачами в Донецькій області, крім трьох випадків, сталися протягом дня.

  • Всі 35 вибухів, крім чотирьох, були зафіксовані спостерігачами в районі підконтрольного урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) і підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька).
  • У Донецьку Місія зустрілася з командиром збройних формувань, паном Захарченко, який заявив, що він ініціював розслідування порушень, під час яких виникала загроза безпеці спостерігачів і чинилися перешкоди роботі СММ з моніторингу в підконтрольному «ДНР» с. Лукове (72 км на південь від Донецька). (див. Оперативний звіт СММ від 29 липня 2016 року і Щоденний звіт СММ від 23 серпня 2016 року).
  • СММ продовжила спостерігати за ситуацією в школах, розташованих вздовж лінії зіткнення. Директор школи в Ясинуватій повідомив, що школа працювала постійно, крім періоду з жовтня по грудень 2014 року, коли обстріли були інтенсивними. Він додав, що лише чотири учні залишили школу, а взагалі кількість учнів залишалася практично незмінною. Приблизно за 600 м на північний захід від школи члени патруля Місії помітили блокпост «ДНР» із двома озброєними членами «ДНР», а також огороджену базу військового типу, позначену червоною табличкою, на якій було вказано, що ця територія перебуває під контролем «міністерства внутрішніх справ» «ДНР».

ЛУГАНСЬК

19 вересня СММ здійснила 18 патрулів у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією.

 

  • У Луганській області патрулі Місії зафіксували 11 випадків порушення режиму припинення вогню (не зафіксувавши жодного вибуху), якщо порівнювати з відсутністю таких порушень 18 вересня. Усі порушення режиму припинення вогню, що їх спостерігачі зафіксували в Луганській області, сталися в ніч із 18 на 19 вересня. У підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) СММ чула дев'ять черг зі стрілецької зброї та дві черги з автоматичного гранатомета на відстані від 800 м до 1,5 км на південний схід від своєї позиції. 
  • Місія продовжила фіксувати наявність знаків попередження про мінну небезпеку. Неподалік підконтрольного урядові н.п. Золоте-3 (61 км на захід від Луганська) члени патруля СММ побачили, що за 200 м на північ від блокпоста Збройних сил України (ЗСУ) другорядну дорогу було заблоковано гілками, колючим дротом і двома знаками попередження про мінну небезпеку, які були зафіксовані тут вперше. Військовослужбовці ЗСУ на блокпості пояснили, що вони перекрили дорогу два тижні тому через те, що в районі цього блокпоста проводяться роботи з розмінування. Спостерігачі не побачили жодних ознак, які би свідчили про проведення робіт із розмінування. 
  • Місія сприяла проведенню ремонту об'єктів життєзабезпечення і виконанню робіт з розмінування, а також здійснювала моніторинг перебігу цих робіт. СММ здійснювала моніторинг перебігу ремонтних робіт на водонасосній станції в районі підконтрольного «ЛНР» смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська), а також робіт з очищення водоканалу в районі електростанції у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська). У розташованому неподалік підконтрольного урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) СММ спостерігала за тим, як група з розмінування проводила оцінку необхідності розмінування місцевості згідно з вимогами військово-цивільної адміністрації. Ця оцінка була призначена для підготовки району до проведення ремонтних робіт на високовольтній лінії електропередачі. 
  • Місія здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільні особи, які перетинають лінію зіткнення на мосту в Станиці Луганській. На урядовому блокпості на північ від моста в смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) члени патруля Місії бачили приблизно 150 осіб, які очікували на перехід до підконтрольних урядові районів, а в протилежному напрямку нікого не було. На блокпості «ЛНР» на південь від моста в Станиці Луганській спостерігачі бачили чергу з приблизно 530 пішоходів, які прямували в напрямку підконтрольних урядові районів, і приблизно 210 осіб, які очікували на перехід у протилежному напрямку. У наметі аварійно-рятувальної служби поблизу блокпоста «ЛНР» спостерігачі бачили чотирьох медпрацівників і одну пацієнтку (віком 65 років). Один із медиків повідомив СММ, що за медичною допомогою до них переважно звертаються особи з підвищеним кров'яним тиском. 

Більш детальну інформацію про всі випадки порушення режиму припинення вогню, а також мапи Донецької та Луганської областей, де відмічено всі місця, згадані у звіті, представлено у додатку.

 

ДОНЕЦЬК

 У Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припиненнявогню, зафіксувавши 39 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли булозафіксовано 425 вибухів. Усі згадані порушення (крім п'яти) відзначалися в денний час.

  • СММ уточнювала повідомлення про обстріли та виконувала аналіз воронок. У підконтрольному «ДНР» м. Макіївка (12 км на північний схід від Донецька) 15 вересня члени патруля Місії, супроводжувані двома офіцерами Збройних сил Російської Федерації зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), зафіксували кілька місць ударів і провели аналіз трьох воронок. СММ відзначила наявність воронки на ґрунтовій дорозі за 5 м від північно-західної стіни будинку на вулиці Кіровоградській. Патруль Місії також бачив значні пошкодження двох будинків на тій самій стороні вулиці, які виникли від удару, у тому числі розбиті вікна, посічені хвіртки та паркани, а також пошкоджені фасади будинків. Незначні осколкові пошкодження були помічені на трьох інших будинках на протилежній стороні вулиці (у тому числі розбиті вікна), а також на автомобілі. Спостерігачі бачили ще одне місце удару біля основи північної стіни підсобного приміщення, розташованого поруч із будинком на вулиці Береговій. Стіни зазначеного підсобного приміщення, за спостереженнями СММ, були вщент зруйновані. На вулиці Туполєва члени патруля Місії відзначили пошкодження на будинку, розташованому навпроти будівлі школи (див. Щоденний звіт СММ від 15 вересня 2016 року). На задньому дворі було зафіксовано вщент зруйноване підсобне приміщення, а також чотири пошкоджені ударною хвилею будівлі, розташовані поблизу. На задньому дворі будинку, розташованого на вулиці Целіноградській, спостерігачі зафіксували відносно свіжу воронку та зруйнований туалет за 3 м від цієї воронки. За оцінкою СММ, всі удари були спричинені потрапляннями артилерійських снарядів калібром щонайменше 122 мм, випущених із північно-західного напрямку. Кілька жителів повідомили, що вони чули звук обстрілу в ніч із 14 на 15 вересня, а також сказали, що вони чули звуки пострілів з артилерії на відстані приблизно 500-700 м від місця удару, перш ніж їхній житловий район потрапив під обстріл. На місцях подій були присутні представники ЗМІ. 
  • В Ясинуватій спостерігачі уточнювали повідомлення про об'єкт цивільної інфраструктури, зайнятий членами «ДНР». Патруль СММ бачив будівлю (в минулому — готель), яка була схожа на базу військового типу з табличкою червоного кольору, яка вказує на те, що це будівля «міністерства внутрішніх справ» «ДНР». Усередині будівлі члени патруля Місії помітили двох озброєних членів «ДНР» у камуфляжному одязі. Коли спостерігачі виїжджали із цього району, автомобілі СММ обігнала машина камуфляжного забарвлення, а члени «ДНР», які знаходилися всередині, жестами вимагали, щоб патруль Місії зупинився. Двоє чоловіків у камуфляжному одязі (з яких один був озброєний) підійшли до патруля СММ. Неозброєний член «ДНР» запитав спостерігачів про мету їхньої поїздки та навіщо вони розпитували у цивільних осіб про будівлю. Він також додав, що під час наступних візитів спостерігачам слід звертатися безпосередньо до нього.
  • У підконтрольному «ДНР» с. Козацьке (36 км на північний схід від Маріуполя) вісім озброєних членів «ДНР» зі своїм командиром заявили, що вони скоро почнуть операцію з протидії «групам проникнення» в селі, та наказали спостерігачам негайно залишити цей район у цілях їхньої власної безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.

ЛУГАНСЬК

16 вересня СММ здійснила 23 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією. 

  • У Луганській області СММ відзначила випадки порушення режиму припинення вогню, які, за оцінками спостерігачів, були пов'язані з проведенням навчання з бойовою стрільбою за межами зони безпеки. Так, перебуваючи на двох окремих позиціях в підконтрольних «ЛНР» смт Врубівський та с-щі Мирне (22 км і 28 км на південний захід від Луганська відповідно), спостерігачі чули 12 вибухів, оцінених як постріли зі 120-мм міномета, три вибухи — постріли з артилерійських систем невстановленого калібру, а також численні черги й одиночні постріли з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. За оцінками Місії, усі згадані випадки вогневої активності були пов'язані з проведенням навчань з бойовою стрільбою на полігоні в підконтрольному «ЛНР» с-щі Ясне (25 км на південний захід від Луганська). 
  • У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) Місія бачила свіжу воронку на дорозі навпроти розташованого в селі медичного закладу. За оцінками спостерігачів, вона виникла від розриву гранати з автоматичного гранатомета (АГС-17, 30 мм), випущеної з південно-західного напрямку. Також були помічені пошкодження на північно-північно-західній стіні медичного закладу. 
  • На нульовому північному урядовому блокпості біля моста у Станиці Луганській СММ зафіксувала приблизно 200 осіб, які чекали на прохід у контрольовані урядом райони, а також близько 200 осіб, які чекали на перетин зруйнованого моста в напрямку підконтрольних «ЛНР» районів. О 09:30 на блокпості «ЛНР», розташованому на південь від моста у Станиці Луганській, спостерігачі бачили чергу з приблизно 500 пішоходів, які рухалися в напрямку підконтрольних урядові районів. Патруль СММ відзначив, що о 12:40 черга зменшилася до приблизно 200 осіб, водночас близько 250 осіб очікували в черзі в напрямку підконтрольних «ЛНР» районів. Присутній там член «ЛНР» повідомив Місії, що в їхньому розпорядженні немає комп'ютерів і документація ведеться в паперовій формі. Спостерігачі бачили, що стан дерев'яної конструкції, яка сполучає ділянки зруйнованого моста, залишається критичним (див. Щоденний звіт СММ від 7 вересня 2016 року). 
  • СММ сприяла дотриманню режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг для забезпечення проведення ремонтних робіт на об'єктах життєзабезпечення. Місія спостерігала за ремонтом водних свердловин у підконтрольних «ЛНР» районах між смт Слов'яносербськ (28 км на північ від Луганська), с. Красний Лиман і с. Сокільники (30 км і 38 км на північний захід від Луганська відповідно). Ці водні свердловини використовуються для водопостачання м. Алчевськ (40 км на захід від Луганська), звідки вода далі подається в інші підконтрольні «ЛНР» райони. СММ також здійснювала моніторинг ремонтних робіт на електростанції в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) та на лініях електропередачі в підконтрольній урядові частині м. Золоте (60 км на північний захід від Луганська). 
  • Спостерігачі уточнювали повідомлення про припинення водопостачання в Луганську та його околицях. Співробітник Петровської насосної станції, розташованої в підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська), підтвердив Місії, що водопостачання підконтрольних «ЛНР» районів було припинено тижнем раніше у зв'язку із заборгованістю в розмірі 111 млн. грн. з боку осіб, які контролюють ці райони. Співрозмовник додав, що працівники насосної станції не отримують заробітну плату останні три місяці та що особи, які контролюють ці райони, не платять за надані послуги. Дві жінки (старше 60 років) у підконтрольному «ЛНР» с. Весела Гора (16 км на північ від Луганська) заявили, що водопостачання села не здійснюється вже 13 днів. Вони також сказали, що в селі був лише один приватний колодязь, з якого вони отримували невеликі кількості питної води для своїх дітей та базових потреб. 
  • Місія здійснювала моніторинг ситуації в школах поблизу лінії зіткнення. У підконтрольній урядові частині Золотого члени патруля СММ відзначили, що вікна в будівлі школи були укріплені. Заступник директора школи пояснив, що вікна недавно замінили, а шибки покриті прозорою протиосколковою плівкою, а також про те, що нижня частина кожного вікна прикрита багатошаровими дерев'яними пластинами та посилена 3-мм листами заліза. Він також додав, що будівля школи, окрім свого основного призначення, стала неофіційним укриттям для людей з прилеглих будівель. Директор школи в підконтрольному урядові смт Новотошківське (53 км на північний захід від Луганська) сказала, що кількість учнів у цьому році зросла (46 супроти 31 роком раніше). Вона додала, що в дитячому садку була аналогічна ситуація, пояснивши це тим, що деякі сім'ї, які виїхали через конфлікт, повертаються. 
  • У Дебальцевому чотири озброєні члени «ЛНР» зупинили патруль Місії поблизу бази військового типу «ЛНР». Вони не дозволили спостерігачам пройти далі на захід і наказали патрулю СММ їхати геть, оскільки, за їхніми словами, район навколо автодороги М03 був під обстрілом. Їдучи із цього району, спостерігачі бачили свіжі подряпини на асфальті, залишені, за їхніми оцінками, броньованими машинами. СММ поінформувала про це СЦКК. 

Алтинай Мирзабекова

 Спеціаліст по роботi зi ЗМІ

 Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ

1