Неправда про біометричні паспорти, або Як підставили міністра Авакова (+P.S.: Для буковинських власників кількох паспортів)

Неправда про біометричні паспорти, або Як підставили міністра Авакова (+P.S.: Для буковинських власників кількох паспортів)

06.01.2015, 14:48

Однією з топ-новин останніх днів є інформація від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо ситуації з біометричними закордонними паспортами.

Те, що Україна розпочинає видачу таких документів, дійсно дуже важливо, адже це – одна з умов надання Євросоюзом безвізового режиму для громадян України.

Але, на жаль, чимало інформації від міністра не відповідає дійсності та є визнаннямвідверто протиправної діяльності чиновників.

До прикладу, пан Аваков стверджує, що у 2013 році закордонний паспорт коштував 800 гривень, а у 2014 році - коштує 120 гривень.

Це зовсім не так. Тут співставлені непорівнювані числа. Останнє (120 грн) – це вартість бланка паспорта (включно з персоналізацією документа). І ця сума ні у 2013 році, ні у 2014 році не змінювалася.

Натомість, через незаконні побори в системі Державної міграційної служби (ДМС), фактично громадяни сплачують за закордонний паспорт від 400 до 800 грн.

Так було у 2013 році, так залишалося й у 2014-му. Тобто ця інформація – відверта маніпуляція.

Більше того, у 2014 році ситуація навіть погіршилася, бо Державна міграційна служба почала "заганяти" громадян за отриманням паспортів до офісів Державного підприємства "Документ", де додатково стягується ще 250 грн на кожному паспорті.

Про це ДП ще буде сказано далі.

Але важливо, що крім цієї "помилки" в повідомленні від міністра, на жаль, є також відверті заклики до порушення закону.

По-перше, міністр внутрішніх справ повідомив суспільству вартість нового закордонного паспорта (так званого "біометричного"). І ця калькуляція, за викладом Арсена Борисовича, включає: "261 грн (15 євро за курсом на 29.12.2014) + державне мито 170 грн + вартість реєстраційних послуг 87,15 грн. Всього 518 грн 15 коп.".

Цим самим міністр виправдав існуюче сьогодні свавілля в системі Державної міграційної служби, яке пов’язане з тотальним ігноруванням рішень судів у справі про оплату закордонного паспорта.

Крапку в численних судових спорах поставив Верховний суд України 3 грудня 2013 року, коли встановив, що єдиним легітимним платежем за закордонний паспорт є державне мито (тобто 170 грн), а вимагання інших платежів є протиправним.

Важливо вкотре наголосити, що це судове рішення є обов’язковим для усіх суб’єктів владних повноважень (згідно з частиною 1 статті 244Кодексу адміністративного судочинства України), тобто для всіх чиновників і Державної міграційної служби, і МВС, і будь-якого іншого органу влади.

І те, що воно досі не виконується – це лише провина неспроможної прокуратури, яка не бачить очевидного криміналу (стаття 382 Кримінального кодексу України).

Фактичні збитки громадян від порушення судових рішень з боку ДМС складають щороку більше 300 млн грн.

По-друге, міністр офіційно рекламує діяльність Державного підприємства "Документ" у системі ДМС.

І проблема не лише в тому, що це держпідприємство бере додаткові кошти (у випадку із закордонним паспортом – 250 грн) ні за що, тому що жодної роботи, про яку пише Арсен Аваков, це ДП не виконує.

А насамперед у тому, що діяльність ДП "Документ" з 1 січня 2013 року знаходиться поза законом (відповідно до частини 7 статті 20 закону України "Про адміністративні послуги"). При цьому дане ДП заробляє не лише на закордонних паспортах, але й на фіктивному "консультуванні" та "формуванні пакетів документів" за десятками інших адміністративних послуг ДМС.

Звісно, міністр, який керує сотнями тисяч підлеглих, може не знати дрібних нюансів у системі міністерства.

Проте хтось же подав йому таку інформацію і фактично зробив Авакова співучасником усієї цієї протиправної системи паспортної корупції.

Можна аналізувати й інші проблеми паспортної сфери.

Чому, наприклад, влада вважає, що закордонний паспорт – це "розкіш", і стягує з громадян за цю адміністративну послугу не лише її собівартість, а більш ніж подвійну плату?

Чи можна вважати перемогою усунення від ринку виготовлення паспортів ЄДАПС, якщо вартість бланка паспорта все одно залишається підозріло високою (для порівняння: аналогічний паспорт для Молдови друкується фінським виробником за ціною менше 7 євро)?

Чому вартість українського паспорта, виготовленого на українському підприємстві, обраховується в євро, а не у гривні?

Чому нова демократична влада вперто не хоче замінити закон, на основі якого ґрунтується видача закордонних біометричних паспортів? Адже, нагадаю, це й досі закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр…" 2012 року, авторства одіозного регіонала Василя Грицака. Серед іншого цей закон потребує мільярдних інвестицій на створення не потрібної суспільству інтегрованої мега-бази даних – Єдиного демографічного реєстру.

Є ще багато й інших запитань. Проте, на жаль, нова влада, як і попередники, вперто їхігнорує.

Хоча питання тут не просто у тому, скільки громадяни сплачують за паспорт, а в тому, чи є в Україні елементарний правовий порядок, повага до рішень суду та чиї інтереси в урядовців на першому місці – суспільні чи відомчі або навіть приватні.

Мусимо констатувати, що у 2014 році система Державної міграційної служби стала ще більш закритою і повністю ігнорувала вимоги громадськості до прозорості й діалогу.

Добре хоча б те, що нарешті міністр внутрішніх справ визнав свою причетність до функціонування цієї системи та відповідальність за неї.

 

Автор:

Віктор Тимощук,

Центр політико-правових реформ

 

 

 

 

 

Джерело: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/01/6/7029390/

МВС відповіло на критику експертів, несподівано спростувавши слова Авакова

Середа, 07 січня 2015, 12:03

 Прес-служба Міністерства внутрішніх справ в різдвяну ніч терміново поширила прес-реліз, в якому відповіла на жорстку критику експертів та ЗМІ, яка з'явилася у вівторок.

Повідомлення розміщено на офіційному сайті відомства пізно ввечері 6 січня.

В МВС переконані, що критичні зауваження на адресу міністра Арсена Авакова, а також Державної міграційної служби (ДМС, опікується видачею закордонних паспортів) є замовленими на користь комерційної компанії ЄДАПС.

"Ця тема сьогодні є "розмінною монетою" для бажаючих відстоювати та захищати корупційні схеми, що застосовувались в рамках діяльності концерну ЄДАПС", - йдеться у заяві МВС.

Як відомо, джерелом критики став експерт Віктор Тимощук, якийзаявив про неправдивість даних, поширених міністром Аваковим, щодо зниження вартості закордонного паспорта за його керівництва.

Між тим, у своєму роз'ясненні прес-служба міністерства несподівано сама спростувала початкову заяву міністра.

Так, у блозі, який став джерелом критики, Аваков писав наступне:"Заграничный паспорт стоил в 2013 году – до 800 грн. В 2014 – после наших действий – стал стоить 120 грн. Разница 630 грн!"

У роз'ясненні МВС надало інші дані. Після приходу нового керівництва міністерства вартість оформлення документу не змінилася. МВС навело лише дані щодо термінового (за 10 днів) оформлення документу - І в 2013, і в 2014 році вона складала 634 грн 15 коп.  Вартість звичайного оформлення (за 30 днів) у повідомленні не наведено, але вона також не змінилася (близько 370 грн).

МВС стверджує, що певне зниження відбулося в липні 2013 року (плата за бланк зменшилася з 270 до 120 грн). Однак це твердження стосується лише термінового виготовлення паспорта. Ціна звичайного оформлення (за 30 діб) була і лишилася на рівні 120 грн.

Варто додати, що з 2015 ця ціна збільшилася – навіть у разі оформлення не біометричного паспорта бланк коштуватиме 204 грн (було 120 грн)

Прес-служба МВС прокоментувала також інші пункти звинувачень у статті Тимощука.

В МВС вважають, що заявники можуть самі обирати, куди звертатися за оформленням документів – до комерційного посередника "ДП Документ", якого рекомендував у дописі міністр Аваков, або до так званих "ОВІРів".  "Жодних скарг від громадян щодо нібито примусового направлення їх до таких центрів у ДМС України не зафіксовано", - стверджує міністерство.

В міністерстві прокоментували також закиди про те, що ДМС не виконує рішення Верховного суду від 2013 року, який заборонив збирати із заявників вартість бланку закордонного паспорту. Міністр Аваков у своїй заяві підтримав збирання цих грошей з громадян.

Рішення суду ґрунтується на тому, що оформлений паспорт за законом лишається власністю держави (громадянин не отримує право власності, але його змушують платити за бланк).

В МВС заявили, що цей порядок сплати є легітимним, оскільки ґрунтується на постанові Кабміну, від 2011 року.

Зауваження експерта про те, що у Молдові вартість бланку паспорта становить 7 євро, а в Україні – 15, в МВС не прокоментували.

Варто окремо додати, що Віктор Тимощук, якого в МВС назвали "лобістом ЄДАПСу", в експертній спільноті відомий як непримиренний супротивник ЄДАПСу та особисто Василя Грицака. В своїй статті Тимощук також критикує владу за те, що вона досі не скасувала нормипро "єдиний демографічний реєстр", які були пролобійовані Грицаком у закон про біометрику. 

Це звинувачення також лишилося без коментаря з боку МВС.

Європейська правда 

У Держміграційній службі обіцяють нормалізувати видачу біометричних паспортів у лютому

Біометричний паспорт до скасування візового режиму з Європейським союзом не дає його власникові жодних переваг, тому не треба намагатися будь що отримати його вже зараз, а краще почекати до лютого, коли кількість робочих місць для їх видачі зросте майже вдвічі.

Про це заявив керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько.

"До впровадження безвізового режиму біометричний паспорт не дає жодних переваг, тому не треба вже зараз бігти за біометричним паспортом, можна почекати лютого-березня і спокійно, без черг, його оформити. Не треба створювати ажіотаж і натовпи. Адже коли створюється ажіотаж, то відразу в підворіттях з'являються темні особистості, які пропонують за додаткові гроші щось оформити", - сказав Гунько, повідомляє "Укрінформ".

Він поінформував, що обладнання для видачі біометричних документів у лютому працюватиме в усіх підрозділах ДМС, де оформлювалися закордонні паспорти. 

Наразі робочі місця для зняття біометричних даних встановлені у 30 підрозділах - 5 у Києві і по одному в кожному обласному центрі, а запрацюють вони з 12 січня. Однак необхідне обладнання уже закуплене і мають надійти в Україну орієнтовно в другій половині січня. 

"У лютому людина зможе прийти до будь-якого підрозділу, який оформлює закордонні паспорти, незалежно від місця проживання, і повідомити, який саме документ вона хоче оформити - з електронним чіпом чи без нього. Залежно від цього буде проведено процедуру сканування відбитків пальців тощо. Якщо без чіпа - то тільки фотографування", - зазначив Гунько.

Представник ДМС не виключив, що у певні періоди часу черги все одно будуть, а для того, щоб їх уникнути, порадив співгромадянам "трошки міняти психологію".

"У нас зараз є близько 350 робочих місць, які видають закордонні документи старого зразка. На них у нас шість місяців на рік шалені черги, а шість місяців порожньо. Ми робимо 600, тобто майже вдвічі більше, а це означає, що відповідно пропускна спроможність збільшиться. А чи досить цього буде, щоб узагалі не було черг, - давайте почекаємо", - підсумував Гунько.

Як відомо, видача біометричних документів є однією з вимог ЄС до України в рамках виконання плану дій з візової лібералізації. 

Уряд розраховує, що Євросоюз ухвалить політичне рішення про скасування візового режиму для поїздок за кордон громадян України, що мають біометричні паспорти, наприкінці травня. Водночас наразі з боку ЄС не було офіційних підтверджень цього наміру.

P.S.: ДЛЯ БУКОВИНСЬКИХ ВЛАСНИКІВ ДВОХ І БІЛЬШЕ ПАСПОРТІВ

У понеділок, 5 січня, міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що незабаром вживатимуться заходи щодо осіб із подвійним громадянством.

Про це високопосадовець заявив на прес-конференції в Ужгороді після освячення пам’ятника австрійській імператриці Марії-Терезії, передає Mukachevo.today.

"Незабаром застосовуватимуться санкції до тих, хто має по два і більше паспортів", - сказав Клімкін.

Далі він зазначив, що вже незабаром буде введений спільний митний контроль, який унеможливить випадки, коли на українській митниці громадянин показує один паспорт, а на європейській – інший.

1