«Непотрібних речей, як і непотрібних людей, - не буває…»

«Непотрібних речей, як і непотрібних людей, - не буває…»

12.10.2016, 21:01

 У Чернівцях із соціальних контейнерів для малоімущих зібрали сотні кілограмів вживаного одягу

Заборгувати за комуналку чи купити таблетки? Недоїсти чи одягнутися? Більшості з нас сьогодні доводиться робити вибір, і він на користь найголовнішого - даху над головою. А вже що залишиться з вбогої державної винагороди за працю, - на ліки та їжу. Латані-перелатані черевики можна ще раз віддати у майстерню чи самому підклеїти, курточку чи пальто підшити.

«Йдіть на секонд-хенд, там за копійки можна купити все, що хочеш», - скаже дехто. Та в тім-то й річ, що для багатьох людей навіть секонд-хенди – вже давно - велика розкіш і туди також немає з чим ходити, бо з одного боку ті магазини подорожчали, з іншого… Про інше говорить статистика (за матеріалами УНІАН): «За межею бідності, яка відповідно до стандартів Організації Об'єднаних Націй встановлена на рівні 5 доларів на день, проживає більш як 80% населення України. Встановлений прожитковий мінімум в Україні становить 1,5 дол. на день або 50 доларів на місяць».

Куди вже тут до одягу, більшість людей вже й забули дорогу до базарів та магазинів з кофтами та капцями. Ні, напівроздягнених людей на вулицях ми не бачимо, але кількість тих, хто з радістю б прийняв свитерок чи курточку з чужого плеча – ой, як багато.

За словами голови громадської організації «Народна допомога» у Чернівцях Івана Ковалишина, і у місті, і в селах є багато молодих сімей, які не мають в що самі вдягнутись і вдягнути своїх дітей, але соромляться в когось просити. Старші люди, пенсіонери, випускники інтернатів теж потребують одягу, особливо в холодну пору року.

Саме тому у нашому місті недавно з»явились дивні на перший погляд контейнери з не менш дивними надписами «Пожертвуй зайве». Ініціатором нововведення у Чернівцях став той же Іван Ковалишин, який з допомогою небайдужих людей встановив 5 таких контейнерів.

«Неймовірно радий! Нарешті закінчується бюрократична епопея з отриманням дозвільних документів на встановлення контейнерів. З одного боку це було довго, з іншого ми маємо всі дозвільні документи з паспортами прив»язок на місці та дозволи міської ради на безкоштовне встановлення. Дякую всім членам виконкому за оперативне прийняття рішення! Вдячний також спонсорам, які мали терпіння в процесі виготовлення та встановлення цих контейнерів, а саме: товариство «Рома» та Роману Клічуку, а також ініціативних чернівчан Євгенію Мензаку та Альоні Гільчук та іншим спонсорам», - написав у Фейсбуці ініціатор проекту Іван Ковалишин.

За його словами 3 контейнери закупив Роман Клічук («Рома»), 2 – вже згадані благодійники. Вартість одного такого контейнера - 8 500 гривень, ще дві тисячі – на відповідне оформлення, обклеювання, ну і до 1700 гривень коштує доставка.

Щойно контейнери з»явились на вулицях обласного центру, до них потягнулись небайдужі чернівчани з клунками в руках. Іван Михайлович каже, що речі з них відвантажують двічі на тиждень. Люди приносять різне, переважно - жіночий та дитячий одяг, чоловічого менше – до 30 %. А саме теплих речей для чоловіків потрібно найбільше, адже в області є кілька чоловічих інтернатів, зокрема у Нижніх Станівцях та Череші. У цих та інших закладах є велика потреба саме в одязі для немічних стареньких чоловіків, яким потрібно часто міняти його. За рахунок зібраних речей також забезпечили мешканців Центру реабілітації для бездомних.

За словами І. Ковалишина, встановлення таких контейнерів – це допомога від чернівчан – і для чернівчан. І що непотрібних речей, як і непотрібних людей, не буває…

Доставляти речі за місцем призначення є чималою проблемою, на це потрібне пальне, на пальне – гроші. Навіть по місту їздити і забирати одяг з контейнерів теж треба мати за що – до 500 гривень на тиждень. Наразі «Народна допомога» шукає небайдужих людей, які б зголосились доставити вживаний жіночий одяг з контейнерів у Петричанський жіночий психоневрологічний будинок-інтернат.

Голова ГО «Народна допомога» Іван Ковалишин каже, що їм вкрай потрібні люди, які зможуть кваліфіковано сортувати і контролювати процес сортування одягу, адже частину з нього можна використовувати за прямим призначенням (одяг для притулків, малозабезпечених, будиків-інтернатів, геріатричних закладів тощо), частину – привезти у відповідний стан (попрати, пришити гудзики, попрасувати, вивести плями тощо), решту - направляти на переробку (ветошь, сировина для рукоділля, технічне ганчір'я тощо). За словами І. Ковалишина, «Народній допомозі» потрібна також окрема людина для транспортування зібраного, окрема машина…Тому вони запрошують до співпраці волонтерів, небайдужих людей міста.

Наразі найбільшу активність чернівчани проявляють у наповненні контейнерів. Недавно два з них встановили по вулиці Руській, 219Є (біля парковки поруч з торговельним комплексом «Велмарт»). «Гравітон» - густонаселений район, жителі - переважно вихідці із сіл, вони охоче відгукнулись на ініціативу «Народної допомоги».

- Принесла одяг свого чоловіка, він помер торік, повні шафи речей, які він носив, лежать без діла. Як побачила цей контейнер, аж легше стало, бо вже маю куди це віддати. Ось дві куртки, три пари штанів, шапка, светри. Ще маю принести чоботів зо три пари, вовняні шкарпетки. Він то навіть не встиг поносити, все нове, нехай люди гріються, буде за поману. А мій Дмитро нехай порадіє з небес, що ще служить людям, - каже крізь сльози немолода жінка, - опускаючи всередину контейнера акуратно складені речі.

Анна Данилюк, журналіст 

1