Нема на них Гройсмана: на Буковині працівники Держгеокадастру законно поділили між собою землі під сільське кладовище

Нема на них Гройсмана: на Буковині працівники Держгеокадастру законно поділили між собою землі під сільське кладовище

02.04.2020, 20:01

Про "землю селянам" за версією Держгеокадастру в Чернівецькій області та поліції розповів народний депутат України Георгій Мазурашу. Йдеться про земельну ділянку, що належить Довжоцькій сільській раді в Новоселицькому районі. У сільраді вважають, що головне управління Держгеокадастру в Чернівецькій області незаконно відчужило земельні ділянки на користь своїх працівників.  

Про це він написав на своїй сторінці у ФБ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Двісті тисяч на виконання депутатських повноважень слід роздати потребуючим, а ви просто вирішили їх заникати!": екс-нардеп Тіміш жорстко "наїхав" на нардепа Мазурашу

Громада села переконана, що відповідно до чинного законодавства України, управління Держгеокадастру у Чернівецькій області у разі надання у власність земельних ділянок за рахунок земель, що належать, у даному випадку, Довжоцькій сільській раді, зобов’язані були отримати погодження сільської ради. Не зважаючи на це, надання земельних ділянок за рахунок земель села Довжок Новоселицького району відбулось з порушенням встановленого порядку – жодного запиту щодо погодження в сільраду не надходило. Крім цього, відчужені земельні ділянки раніше планувались сільською радою під розміщення сільського кладовища.

За сприяння нардепів громада села звернулася до ГУ Національної поліції в Чернівецькій області щодо можливого зловживання своїм службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області з питання виділення земельних ділянок на території зазначеної сільської ради...  

 У відповіді на депутатське звернення за підписом начальника ГУ Нацполіції в нашій області Анатолія Дмитрієва сказано:

"Перевіркою встановлено, що рішення щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою земельної ділянки, яка розташована в адміністративній зоні с. Довжок, Новоселицького району, Чернівецької області приймалось Головним управлінням Держгеокадастру в Чернівецькій області в межах чинного законодавства та з дотриманням норм статті 122 Земельного кодексу України.

Враховуючи, що у вище викладених фактах відсутні ознаки кримінального чи адміністративного правопорушення, перевірка Вашого звернення припинена, про що у письмовому порядку проінформовано в.о. голови Довжоцької сільської ради Куфлик В. Г."

Однак відповідь поліції нардепа не переконала. 

- Отже, послались на Земельний кодекс (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/2768-14). І там справді не розписано, що мали би погоджувати з місцевою громадою, - пропокоментував відповідь поліції Г.Мазурашу. - . Але... 

«З завтрашнього дня жоден геокадастр країни не має права приймати одноосібні рішення, - сказав Володимир Гройсман (31.01.2018 р., прем'єр-міністр). – Не дай Бог хтось спробує передати землю поза межами населеного пункту (без згоди ОТГ). За це буде чітка кримінальна відповідальність – викинемо з кабінету» (https://www.kmu.gov.ua/…/derzhgeokadastr-pozbavlenij-prava-…

- І ця заява тодішнього прем'єр-міністра підкріплена була відповідним розпорядженням КМУ від 31 січня 2018 р. № 60-р, в якому, зокрема, чорним по білому написано:

"здійснення до передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності під час передачі в користування (виключно шляхом проведення аукціонів) або у власність за погодженням з об’єднаними територіальними громадами (шляхом прийняття відповідною радою рішення згідно із статтею 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”)"

- Це розпорядження чинне (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/60-2018-%D1%80) І не розумію, чому його систематично ігнорують, як за часів роботи на чолі Уряду Гройсмана, так і за наступних прем'єрів:( - запитує Г.Мазурашу. 

- Чекаємо ще відповідь від прокуратури області... Як думаєте, буде якась принципово інша відповідь?.. 

1