У Чернівцях судді думають, що негативну думку про них формують ті, кого вони засудили

У Чернівцях судді думають, що негативну думку про них формують ті, кого вони засудили

16.06.2016, 02:10

Громадські активісти у Чернівцях вчили служителів Феміди співпрацювати з громадськістю

- Останнім часом лише ледачий не критикує суд. Стало вже традиційно критикувати суд. Наскільки це правильно, можна сперечатися, тому що проблеми є такі, як у судовій системі, вони є і в інших органах представницької влади, виконавчої влади, так і в правоохоронних органах, - розповідає Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України.

Оскільки саме суд завершує всі розслідування і виносить кінцевий вирок, зазвичай, критикують тих, хто приймав рішення, каже Анатолій Огородник. Аби люди краще розуміли специфіку роботи служителів Феміди, у судах започаткували день відкритих дверей.

- В чому проблема судової системи щодо негативної оцінки, формування громадської думки, яка є хибною? Проблема в тому, що немає доступності до правосуддя, немає відкритості правосуддя, - зазначає Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України.

І громадськість не має можливості бачити проблеми судів, чому вони так працюють і в яких умовах, каже Анатолій Огородник.

- Приміщення суду настільки невелике, що не кожен зможе побувати на судовому засіданні. Суд обмежує доступ громадян, присутність громадян у приміщенні суду, тому що їх просто немає де розмістити, але це ж не вина суду, - каже Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України.

Також негативну думку про роботу судів формують ті, кого служителі Феміди визнали винними. У той час, коли на думку тих, кого суд захистив, мало хто звертає увагу, нарікає Анатолій Огородник. 

- Це сформує об’єктивну громадську думку. Погодьтеся, як правило, хто виступає? Це цілком природно. Виступає той, хто програв суд. Не люблю цього слова "програла-виграла", особа, яка незадоволена позовом, - зауважує Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України.

Аби виявити проблемні моменти в роботі суду і розробити чіткий план, як усунути недоліки, працівників апарату вчать проводити дослідження та опитувати відвідувачів суду.

- Йде мова про оцінювання відвідувачів суду, тих громадян, які звернулися до суду, які користуються певними судовими послугами. І це іде оцінювання різних індикаторів, які стосуються доступності до суду, повноти та ясності інформації у самому суді, роботи працівників апарату суду, роботи суддів, ну і, зрештою, якості написання судових рішень, - розповідає Андрій Бурий, голова правління Фонду "Право і демократія".

- Я свідомий того, що недоліки в судовій системі є, вони всюди є. Але саме така відсутність відкритості, доступності до правосуддя і відсутність чітких критеріїв оцінки суду призводить до того, що формується негативна громадська думка, - зазначає Анатолій Огородник, директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України.

Аби повернути втрачену репутацію та ім’я, працівники судових апаратів мусять навчитися не лише самостійно проводити дослідження та виявляти недоліки у своїй роботі, а й втілювати нові зміни. 

Джерело: ТВА

1