Небачені побори, халатність та непрофесійність, нетверезі лікарі: що змінилося в Чернівецькому онкодиспансері більше ніж за рік після виступу «Народного контролю»?

Небачені побори, халатність та непрофесійність, нетверезі лікарі: що змінилося в Чернівецькому онкодиспансері більше ніж за рік після виступу «Народного контролю»?

22.06.2016, 12:29

Вже майже рік і місяць тому  в інформаційному просторі Буковини з’явився резонансний сюжет громадсько-журналістського руху “Народного контролю” у якому працівникам Чернівецького обласного онкологічного диспансеру закидали те, що вони займаються здирництвом з пацієнтів та їхніх родичів, допускають  лікарські помилки, за які також розплачуються пацієнти,  і, взагалі, дозволяють собі проводити складні операції у стані алкогольного сп’яніння.

У відповідь на це персонал онкодиспансеру підписав відкритого листа. У якому вже працівники медичного закладу звинувачують “Народний контроль” у тому, що їхній сюжет є суб’єктивним і упередженим. А наведені у ньому  факти не відповідають дійсності.

Що змінилося в Чернівецькому онкодиспансері більше ніж за рік після виступу «Народного контролю»?

У березні 2016 року Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту та підтримки учасників АТО і членів їх сімей ознайомилася з роботою Чернівецького онкологічного диспансеру. Наслідком стала інформація про побори в цій лікувальній установі. Скрізь у лікарні пацієнтів просять допомогти благодійними коштами. Зокрема, аналіз крові вартує… 80 гривень! І без квитанції про сплату цієї суми аналіз на руки не видають.

Ще не  уляглися остаточно пристрасті навколо  так званих благодійно-примусових внесків за аналізи, які правили з пацієнтів  в обласному онкологічному диспансері, як на черзі постав новий скандал.   

Пацієнтка поскаржилася на лікаря онкодиспансеру Іллю Тащука, який нібито змусив її накупити різного медичного обладнання на майже тисячу гривень. Жінка вважає, що до її операції ці призначення, а відповідно витрати не мають жодного стосунку. А відтак спробувала "по доброму" повернути витрачені кошти. Проте порозумітися, як вона стверджувала,  з лікарем не вдалося. За словами жінки, він не тільки не повернув витрачені нею кошти, а навпаки пообіцяв ще більші витрати. Якщо ж жінка не заплатить, то ніякої медичної допомоги не отримає.  

Шукати правди пацієнтка подалася до чиновників Міністерства охорони здоров’я і профільного департаменту Чернівецької ОДА. Скарга також стала предметом розгляду на засіданні комісії з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх родин. Доповідала з цього питання заступник голови постійної комісії обласної ради Ольга Кобевко.

Щоб вивчити загальну ситуацію з витратами пацієнтів онкодиспансеру на лікування та операції знімальна група активістів, яку запросила комісія, вирішила опитати людей безпосередньо у стаціонарному приміщенні. Розповіді пацієнтів різнилися. Хтось хвалив лікарів та розповідав про безкоштовну хіміотерапію і операції, хтось жалівся та щоденні значні витрати, сеанси хіміотерапії вартістю 5 тисяч гривень кожний та операцію за 20 тисяч гривень.

Проміжним результатом скандалів стала позиція членів Комісії з питань  охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей (голова Ігор Малишевський та Комісії Чернівецької обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (голова комісії Любов Годнюк), які не рекомендували продовжувати трудовий контракт з головним лікарем онкодиспансеру Анатолієм Гонцою.

Чернівецька обласна рада позицію комісію підтримала. Контракт з головним лікарем, у якого 29 березня 2016 року закінчилася дія трудового контракту, не продовжила. На п’ятій позачерговій сесії облради депутати проголосували за звільнення з посад п'ятьох головних лікарів області у зв'язку із закінченням строку дії трудових контрактів. В тому числі керівника онкодиспансера Анатолія Гонци. 

Проте не довго теплі крісла керівників кількох медичних закладів області залишалися вакантними. Не встигло висохнути чорнило під рішенням депутатів Чернівецької обласної ради, які у передвеликодні  дні звільнили одразу п’ятьох головних лікарів, а громада і окремі депутати натішитися тим, що крига в найконсервативнішій галузі скресла, як департамент охорони здоров’я ОДА поспішив визначити тимчасових виконувачів обов’язків керівників.

Т.в.о. головного лікаря онкодиспансеру призначили  Іллю Тащука. У Департменті так поспішали, що геть чисто проігнорували "Положення про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області".

Нарешті у червні постало питання про законне призначення виконувача обов’язків керівника комунальної установи «Чернівецький онкодиспансер».

І тут окрім вже призначеного департаментом охорони здоров’я т.в.о. керівника з’явився ще один кандидат на цю посаду. Учасники АТО, активісти волонтерських і громадських організацій воїнів-афганців висунули кандидатуру молодого лікаря Ігоря Малишевського на посаду виконувача обов’язків головного лікаря.

Таким чином у кабінетному процесі розстановки керівних кадрів з’явилася змагальність. А у самого закладу з’явився шанс спробувати подолати ті проблеми, про які рік тому сигналізували журналісти «Народного контролю».

Докладніше про нові старі проблеми в сюжеті «Народного контролю» за травень 2015 року:

Народний контроль: У Чернівцях лікарі-онкологи мають свої "розцінки" та оперують хворих "під шафе"  

 Незважаючи на ввесь той шлях, який пройшла Україна дорогою до європейського життя, сьогодні медицина в нашій державі асоціюється не із системою професійних працівників, котрі покликані надавати належну медичну допомогу та убезпечувати здоров’я пацієнтів, а з корупційними схемами, небаченими поборами, халатністю та непрофесійністю.

 Навіть у спеціалізованих медичних закладах, як онколікарня у Чернівцях, куди мали б відбирати справжніх фахівців своєї справи, працюють лікарі, котрі не гребують приходити на роботу в нетверезому стані, а побори з пацієнтів тут вже давно стали частиною повсякденності. І навіть після численних скарг, каліцтв та смертей онкологи, котрі заробляють на здоров’ї пацієнтів, продовжувати працювати на своїх посадах.

 Пані Ірина нещодавно привела до чернівецької онколікарні свого хворого батька, якому прооперували кишечник. Проте після операції стан чоловіка лише погіршувався, він потрапив до реанімації, де йому ставало все гірше. Рідні чоловіка зверталися до лікарів, аби ті звернули увагу на такий поганий стан хворого, проте медики не реагували належним чином цілих 5 днів! І лише коли пані Ірина побачила, як лікар тихцем викликав до палати завідуючого лікарнею, підозри рідних підтвердились – хірурги допустили лікарську помилку. Як виявилось пізніше, під час операції, чоловіку пошкодили сечовивідні шляхи і нині йому загрожує видалення нирки.

 Попри таку халатність медики мали наглість вимагати за операцію гроші. За словами пані Ірини, перша операція, разом з так званою допомогою, обійшлась родичам у майже 17 тисяч гривень, друга, яку потрібно було проводити через лікарську помилку – у 15,5 тисяч.

 Про побори у лікарні на умовах анонімності погодився розповісти один з лікарів. Чоловік розповідає, що кожен хірург встановлює власні тарифи на операцію, з пацієнтами працюють індивідуально. Хто, що і кому платитиме вони вже десь між собою вирішують в кулуарах і намагаються робити це так, щоб така інформація не вийшла десь на зовні.

 Та, як виявилось, такі побори в онколікарні - не єдина проблема. Найстрашнішим є те, що хірурги проводять операції… п’яними! За словами працівника лікарні, хірурги часто з’являються в операційній у нетверезому стані. Неодноразово траплялись випадки, коли лікар з’являвся «із запахом», проводив операції, виходив, розмовляв з пацієнтами, родичами цих пацієнтів у такому стані.

 Ці слова підтвердив випадок, свідком якого став журналіст Іван Гончарюк. На його очах працівники ДАІ зупинили хірурга, котрий працює в онколікарні. Лікар перебував у нетверезому стані, а коли правоохоронці запропонували провести експертизу, він відмовився, мотивуючи це тим, що для лікаря така експертиза – ганьба.

 Колеги ж цього лікаря розповідають, що попри любов до чарки, у нього «специфічні» стосунки з медперсоналом. Зокрема, траплялося, що медсестри скаржилися на інтимні домагання з боку цього хірурга.

 Журналісти спробували дізнатися, що ж насправді відбувається в онколі карні, тому звернулася до головного лікаря Анантолія Гонци. Проте той у телефонній розмові нам повідомив, що інтерв’ю давати не буде. Знімальна група провела в кулуарах диспансеру більше двох годин в очікуванні лікаря. Проте згодом в приймальні повідомили, що Анатолій Олександрович терміново покинув лікарню у зв’язку із смертю родича. Наша редакція залишає право за лікарем пояснити ситуацію, та підтвердити або спростувати факти що наводять герої сюжету.

Позиція протилежної сторони

Відкритий лист, у якому вже працівники медичного закладу звинувачують “Народний контроль” у тому, що їхній сюжет є суб’єктивним і упередженим. А наведені у ньому  факти не відповідають дійсності.

onko_1onko_2onko_3onko_4onko_5

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

avatar

Маріанна Антонюк

22 червня 2016 10:41