Не вижив під час кризи: в історичному центрі Львова закривається легендарна книгарня

Не вижив під час кризи: в історичному центрі Львова закривається легендарна книгарня

26.11.2020, 10:07

Магазин-легенда, де в 1892-1898 рр знаходилося Наукове товариство імені Т. Шевченка, закривається.

У Львові новий, 2021 рік, почнеться з закриття легендарного книгарні Товариства ім. Шевченко в центрі міста, на проспекті Шевченка, 8. З 1 січня вона припинить роботу, повідомив суспільно-політичний діяч Юрій Михальчишин в Фейсбуці.

За словами Михальчишина, книжковий магазин не витримав карантинної кризи.

"Тут десятиліттями продавали патріотичну літературу, зокрема історичну і художню класику. За скромними цінами. Купувати там книги було справою принципу. Ми з товаришами укомплектували там бібліотечку Східного ОТО НГУ, брали для нашої бібліотеки в Юр'ївці.

 Поки вони не закрилися і не повернули нерозпродані книги видавцям, рекомендую закупитися там по повній. Скоро нічого такого не буде з такими темпами.

Темрява близько. Зустрінемо її в готовності. Інтелектуальної теж ", - написав Юрій Михальчишин.

Історія книгарні Наукового товариства ім. Т. Шевченка на проспекті Шевченка, 8 (колишній вулиці Академічній) має особливу історію. Про це свідчить меморіальна дошка, розміщена на фасаді будинку.

«У цьому будинку протягом 1892-1898 року перебувало Наукове товариство імені Т. Шевченка, засноване в 1873 році». Сьогодні тут розміщено книгарню НТШ, а 120 років тому, вело активну діяльність Наукове товариство ім. Т. Шевченка. 

  Діячі НТШ в 1898 р «Учасники з'їзду українських письменників з нагоди 100-річчя виходу в світ« Енеїди »

Щодо історії самої будівлі на Академічній, то з 1912 року в лівій частині приміщення почав функціонувати один з найстаріших львівських кінотеатрів, що був відомий львів'янам під назвою «Київ». Сьогодні і кінотеатру тут немає. В історичній будівлі в центрі Львова замість кінотеатру побудували океанаріум, який успішно працює в карантин

Книжковий магазин на проспекті Шевченка - місце для тих, хто любить і цікавиться науковою довідковою та художньою літературою. Тут багатий вибір книг більшості українських видавництв і справжня наукова книжкова мекка з понад 120-річною історією.

Джерело: https://zn.ua/

1