«Не хочемо у Чернівецьку область», – кажуть у Жвані

«Не хочемо у Чернівецьку область», – кажуть у Жвані

24.06.2016, 01:28

Неабиякий резонанс серед читачів "33-го каналу" - найтиражнішої газети центру України - викликала стаття «Жителі Жвана хочуть приєднатись до Чернівецької області...», яка була опублікована 8 червня 2016 року. До редакції звернувся депутат Жванської сільської ради Василь Гнатюк.

 – Ніхто в нас не хоче приєднуватися до Новодністровська. А чому в цьому зацікавлена голова сільради? Мабуть, тому, що в неї у Новодністровську все майно. У секретаря теж свої інтереси. Вони хотіли підбурити людей, але нічого не вийшло. Вважаю, що це справжній сепаратизм! Її викликав голова районної ради, бесідував. Проти неї відкрите кримінальне провадження, бо після сесії вона побила мене, та ще й в присутності поліцейського. Мені образливо, що великі гроші з Новодністровська за оренду землі села до бюджету не потрапляють.

 Проте сільський голова Жвана Людмила Марецька запевнила, що ніякого звернення ні в усній, ні в письмовій формі щодо приєднання до Новодністровської об'єднаної громади Чернівецької області не було.

 – Дійсно, телефоном секретар Новодністровської міської ради Наталія Кримняк запропонувала обговорити питання в громаді, вивчити думку людей, адже Жван — придністровське село. На наших землях знаходяться певні об'єкти Новодністровської ГЕС, та й дійсно відстань до Новодністровська ближча, ніж до Мурованих Курилівців. Висловлена пропозиція Новодністровської міської ради не знайшла підтримки у жителів Жванської територіальної громади, про що в травні 2016 року в усній формі, в телефонному режимі було повідомлено секретаря Новодністровської міської ради. Жванська сільська рада не зверталась до Кабінету міністрів щодо необхідності зміни меж областей. Ніяких офіційних письмових дій, звернень, рішень, ні з боку Жванської сільської ради, ні з боку Новодністровської міської ради щодо об'єднання територіальних громад не було.

 Голова Мурованокуриловецької райради Сергій Ладан підтвердив, що прецедент з намірами змінити кордони Чернівецької області справді був.

 – Але на це ніхто не погодився, — розповідає Сергій Ладан. — Не було ніяких зборів чи хоча б обговорення. А кримінальне провадження справді було відкрите. Бо Василь Гнатюк після сесії поводився зовсім негідно. Марецька дала йому ляпаса. Обурений чоловік побіг побої знімати, написав заяву до поліції. Але ні свідків цього інциденту, ні якихось доказів немає, тому звинувачувати сільського голову в криміналі безпідставно. Село її підтримує, але тільки Гнатюка не влаштовує.

Віра Малафей, Ілона Вальтер

ДОВІДКОВО:

Секретар Новодністровської міської ради Наталія Кримняк:

 - До нас попередньо зверталася сільський голова села Жвана, яка повідомила, що в їхній громаді обговорюється можливість приєднання до Новодністровська. Дійсно, для мешканців цього села було б зручно отримувати адміністративні послуги саме в цьому місті. Новодністровськ значно ближче, ніж їхній районний центр – Муровані Курилівці. Проте для реалізації бажання громади потрібно пройти досить складну процедуру – зміну територіальних меж області. Тож громада Жвана повинна звертатися до обласної влади, Кабміну та Верховної Ради. Тоді, у разі прийняття закону про дооб’єднання, можна буде розглядати питання про розширення меж Новодністровської громади.

 Втім, у Жванській сільській раді, де проживає понад 800 осіб, повідомили, що вже отримали відповідь від Кабінету міністрів України. Там не підтримали їхнє бажання приєднатись до Новодністровська.

 Законом «Про добровільне об'єднання територіальних громад» зміни меж областей не передбачено. Проте велика кількість жителів села досі працюють у Новодністровську, куди пішки ходять 5 кілометрів. До Мурованих Курилівців від Жвана — 18 кілометрів. Тому селяни не розуміють, що ж це за закон такий про добровільне об’єднання, якщо він змахує на примус.

Джерело: http://33kanal.com/

1


КОМЕНТАРІ (2)

ПРО ШО ВИ ГОВОРЕТЕ НОВОДНІСТРОВЦІ, ЯКІ СЕЛА??? ВИ СЕБЕ ПРОКОРМИТИ НЕМОЖЕТЕ, РОЗРУА ЯК ПІСЛЯ ВІЙНИ!!!! ВОНИ СЕЛА ПРИЄДНУЮТЬ, А ХТО ВІДПОВІДАТИ БУДЕ?????

avatar

до новодністровців

23 червня 2016 22:51

отак само вси села сокирянщини приеднували до новоднистровська. Обманом брехнею залякаванням. Але Бог все бачить и всим рождать по заслугам

avatar

Правда

24 червня 2016 09:13