Назар Горук: «Влада області нехтує інтересами українців на користь національних меншин краю»

Назар Горук: «Влада області нехтує інтересами українців на користь національних меншин краю»

09.06.2012, 14:00

Буковинська влада, що тотально сконцентрована в руках представників Партії регіонів нехтує інтересами української діаспори сусідніх Румунії та Молдови. Такий висновок можна зробити виходячи з аналізу Регіональної програми підтримки національно-культурних товариств Чернівецької області та української діаспори на 2010-2012 роки, - повідомили BukNEWS у прес-службі Чернівецької обласної організації ВО «Свобода».

Звернувши увагу на хід виконання вищезазначеної програми в 2011 році можна побачити, що заходи національно-культурних товариств області, а точніше кажучи – громадські організації національних меншин, були профінансовані на загальну суму 74994 грн. В той же час, на підтримку української діаспори було витрачено всього 5000 гривень, які пішли на придбання літератури для передачі українській діаспорі Румунії. Зрозуміло, що держава повинна підтримувати та створювати належні умови для розвитку культури всіх національностей краю, але ж не в збиток українцям.

Однак це ще не все, навіть такі витрати здалися буковинським владникам надто великими, і тому на минулій сесії були прийняті зміни до програми. З 27-ми пунктів, що передбачені програмою, зміни торкнулися тільки п’яти і, як не дивно, тільки тих де передбачена фінансова підтримка української діаспори. Партія регіонів провела ці зміни під таким приводом, що в пункті «Придбання та передача українських національних костюмів самодіяльним фольклорним колективам українських громад Румунії та Молдови» вони збільшують фінансування на 25 тисяч гривень. Це добре, але чому замовчується, що зміни також передбачають зменшення фінансування інших чотирьох пунктів напрямку підтримки української діаспори в Молдові та Румунії на 32 тисячі гривень?

Цифри говорять самі за себе. На підтримку національних меншин області влада витрачає в 15 разів більше грошей аніж на українську діаспору, а в майбутньому ці цифри стануть ще разючішими. Пояснення таким діям є тільки одне. Регіонали розуміють, що їхня підтримка серед українців падає з кожним днем, тому є тільки один вихід – знехтувати інтересами українців. Стандартна практика Партії регіонів, наступ на українську культуру та опора на національні меншини, загравання з їхніми національно-культурними почуттями, як то культурні питання, мова, релігія і т.д.

Кожна влада, яка вважає себе відповідальною за долю свого народу та своєї нації, цілеспрямовано підтримує свою діаспору. Ті ж таки румуни активно матеріально підтримують свою діаспору на Буковині. Роздача румунських паспортів, розклейка антиукраїнських листівок шовіністичного румунського змісту в Чернівцях,– це все звичне явище на Буковині. Всього цього «наша» влада намагається не помічати. Вона просто нехтує інтересами українців заради своєї електоральної підтримки в місцях компактного проживання національних меншин.

1