'Навіщо символ австрійської імперії в українській державі?' Чернівецька єпархія УПЦ КП розкритикувала заяву депутата Петришина

"Навіщо символ австрійської імперії в українській державі?" Чернівецька єпархія УПЦ КП розкритикувала заяву депутата Петришина

02.05.2017, 19:26

Чернівецька єпархія УПЦ КП розкритикувала заяву депутата Чернівецької міськради Ярослава Петришина, який на сесії 28 квітня з трибуни ратуші негативно висловився з приводу позиції митрополита Данила щодо греко-католиків і встановлення Хреста Пієти на Центральній площі.

Про це йдеться у листі "Митрополит посварив депутатів?", яку єпархія надіслала на електронну адресу редакції. 

Далі подаємо текст листа в оригіналі:

Духовенство Чернівецької єпархії завжди мовчало і в даний час було б промовчало, якби нас не запросили у цей брудний танець. 

Пане депутат, чому українці, Ваші виборці, ледве зводять кінці з кінцями? Ви ж при владі, Ви хоч не гелікоптером, але не гіршими за гелікоптер машинами катаєтеся. Як Вам совість позволяє знаходитися у владних структурах в той час, коли Ваші виборці ледве зводять кінці з кінцями? Вам виборці Ваші повірили і довірили себе. І не соромно Вам перед виборцями Вашими? 

Питання про печерське чи греко-католицьке духівництво слід ставити владі Вам, пане депутат, чому влада на це дивиться і не бачить? Чому вона не будує Українську Державу і Українську Церкву для нащадків? 

"Пан Данило" – маломудрий, бо покинув дім, полишив свою осліплу 90-літню маму ще в 1990 р. і пішов помогти протерти очі своєму Українському Народу, прийнявся сказати що є Українська Нація, може бути Українська Держава, Українська Помісна Церква. 

Митрополит Данило – "безглуздий", бо кинув себе жертвою, готувався до Соловків чи Магадану на рудники, як багато ревних українців, які збагачували Росію ураном та іншу користь для Росії приносили. Як це депутат не врахував і не поставив це у вину соловецьким та магаданським українцям? Чи не був би й сам високодостойний політик служителем російської імперії, якби "пан Данило" та інші священнослужителі не протерли очі українцям, багато з яких й понині вперто свідомо служать Москві. Казав Сократ своєму учневі: соромно виходити з дому блудниці, але немає чого соромитися вийти з нього. 

Шанований депутат кричить не розділювати суспільство, а сам розділює. Чому не будувати одну Помісну Церкву Української Держави? Яка різниця належати до Москви чи до Риму? "Пан Данило" відкинув і одних, і інших, бо сподівався, що трагічна історія України вже навчила українців, наївно вірив, що прийдуть політики самодостатні, а не залежні від Москви чи Риму.

Мабуть шанований депутат не знає, що Церква на цілий рік випередила політиків у формуванні української свідомості. Чи до лиця Вам належати до таких політиків, яких "попи" випередили на цілий рік? 

Дорогі виборці, ми провалилися в таку саму яму тільки з іншої сторони. Утікали від Москви, а звалилися в яму з Риму. У московську яму втягли нас політики промосковські, а тепер тягнуть політики з Риму. Український народ та й сам "пан Данило" сподівався політиків самодостатніх, українських, які будуватимуть Україну українську, а не римську чи московську. Пророк Ісая каже, що Господь насадив сортовий виноград, очікував найкращих плодів, а то виросла дика лоза (Іс 5, 2). На жаль, окремі депутати, мабуть, не знають, що такі конфесії століттями сварять одновірців. Ще Шевченко, вражений кровавою Коліївщиною, показав українському народу, де причина: "Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить. І на апостольськім престолі чернець годований сидить".

Щодо міської ради, депутатів якої посварив митрополит Данило, то Чернівецька міська рада по сьогодні лиш то й робить, що свариться. Хто досі заставляв депутатів сваритися між собою, що громадськість Чернівців міркувала, чи не запросити психіатра для них або священика, щоб повиганяв нечистих духів, яких вони пригріли між собою? 

Міська влада в безвихідному стані через окремих похиблених депутатів. Шановні, мабуть, мало знають своє місто, яке їм народ довірив, а проблеми міста їх, мабуть, зовсім не цікавлять. Ми міських проблем не торкаємося, але скажемо тільки проблеми Церкви в нашому місті. Вже років п’ятнадцять наша Церква б’ється побудувати хоспіс для хворих при онколікарні, то депутати не бачать реальної потреби прийняти рішення і видати дозвіл на будівництво, вирішити проблему для живих, реально хворих людей. Вони б’ються за кам’яний пам’ятник – символ померлої католицької імперії. Навіщо символ австрійської імперії в українській державі? 

Та не тільки це. Криницю – символ життя чернівчан, яка рятувала всіх чернівчан у тяжку засуху, оздобили півмісяцем і нікому з українських депутатів не болить це. На тій же площі на місці храму Пресвятої Богородиці поставили фонтан, а на "пана Данила" женуть, що зневажає Богородицю. Саму площу, названу на честь Богородиці, назвали іменем окупанта і вони кажуть, що шанують Богородицю. 

У монастирі православному влаштували училище, Резиденцію забрали у Церкви і влаштували світську школу, а Церкву викинули на вулицю. Церква знову жертовно будує за злиденні пожертви пенсіонерів, а міська рада не здатна виділити й клаптика землі під будівництво. 

Попередні представники влади щось будували і залишали пам’ятку про себе для нащадків. Де буде наша українська пам’ять в історії?

Ми виборці, дорогі депутати, мусимо Вас поважати, бо в вашій особі представлені всі чернівчани, тобто ми. Не вбивайте, дорогі депутати, довіру до себе. 
Міська рада запросила думку нашої єпархії, ми Вам її подали. Навіщо плюєтеся? Не просіть і не плюйте. Вирішуйте без нас, але вивчіть достатньо історію міста та його соціальну структуру, а ні, то утікайте зі стільця депутата.

Як кажуть в народі, "яйця мудріші за курей". Церква, а якщо конкретно, то митрополит Данило, уже 28 років волає і закликає політиків і громадськість будувати Українську Державу і Українську Помісну Церкву, а тепер в подяку отримує такі поличники. А окремі депутати, як безвідповідальні хлопчиська, не потребують України, ані не мають наміру будувати державу, не дбають про добробут міста, про Церкву не думають, своїх виборців обманюють, Бога не бояться, виборців не соромляться. Та чи мають якусь гідність? А у всьому винен "пан Данило".

Джерело:  molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (5)

Роботягі та  Священники як Данило не потрібні народу , треба попики бізнесмени як влеррик сіротюк який мати рідну продасть за долари  , на дискотеки у сауну на моря земля обетованна  , тобто тікі чужі а свого цураемось .

avatar

вол

02 травня 2017 22:54

Був при владі риг-віталік так він там змія триголового з мячів футбольних поставив.  Чому тоді мовчали попи? не було команди з москви?

avatar

православний

03 травня 2017 00:22

Протягом довгого часу – напевно, з тих самих пір, коли відбулася Революція Гідності – багатьох буковинців бентежить скандально відома постать такого собі Тараса Полатайка. Того самого, який називає себе митцем, але за яким сучасних мистецьких акцій вже давно не спостерігається. Того самого, який з бажанням приймає участь у скандальних подіях і виглядає, скоріше, клоуном, аніж громадським діячем. Того самого, який поливає брудом і дешевою нецензурною лайкою в соціальній мережі Facebook людей, що протягом багатьох років плідно працюють на благо рідного міста.

Безглузді петиції пана Полатайка в інтернеті, «брєд» неадекватної людини, беззмістовні пости у соціальних мережах, безкультурна поведінка під час офіційних та культурно-масових заходів вже, напевно, ні для кого з чернівчан не є тайною. І лише тепер стало зрозумілим, чому і як він повернувся з Канади (чи, скоріше, його звідти «випхали»). Таке там нікому не до вподоби, адже для того, щоби бігати голяка чи щось таке інше, багато розуму чи мистецького знаряддя не потрібно.

Пан Тарас ніби офіційно ніде не працює, про його державні стипендії нічого не було чутно, і тут виникає питання: а на що ж він тут живе? На пенсію батьків чи на дотації добродіїв? Чи, може, він – «альфонс»?)) Відстежуючи те, кого він згадує у своїх опусах «а ля Фейсбук», можна припустити, що хтось на когось його цькує...

Дивно й те, що цей псевдомитець примудряється «тегати» у своїх постах як голову Чернівецької міської ради, так і багатьох відомих у Чернівцях людей. І тут цікаво, як вони відносяться до його «пасажів» та зухвалої «нецензурщини», яка попахує вживанням дивних специфічних речовин, адже в багатьох випадках (вірніше, у більшості) його опуси – справжня нісенітниця, набір фраз без глузду, приправлений відбірною брудною лайкою.

І, найголовніше, маємо кілька питань до Чернівецької міської ради: цікаво, хто клопотав про надання «митцеві» приміщення для невідомо-незрозумілих дійств? Як пан Полатайко опинився у нинішньому «Бункері» і хто його лобіював? Ну, і що саме було презентовано чернівчанам зі світу культури й мистецтва в цьому «Бункері»?

 

Наскільки нам відомо з офіційних документів, пан Полатайко до того ж нічого не платить за оренду приміщення, а за комунальні послуги має ну дуже солідні борги...

avatar

Мирча

03 травня 2017 12:57

Вот этот наркоша поддерживает скандально-известного Отца Сиротюка, который любит очень побухать и покуражить во время "так называемых" паломнических поездок

avatar

Мирча

03 травня 2017 12:59

лобі в ради пані КЕРІМОВА

avatar

шлендра

03 травня 2017 14:33