Нацрада знайшла численні порушення у роботі телеканалу Василя Продана

Нацрада знайшла численні порушення у роботі телеканалу Василя Продана

12.02.2017, 02:53

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила численні порушення у роботі телеканалу "Місто-ТБ" з Чернівців.

Про це йдеться у рішенні №105 Нацради від 9 лютого 2017 року. 

Зокрема, у документі йдеться, що в результаті попереднього моніторингу мовлення ТОВ "Місто-ТБ", який проводився 26 грудня 2015 року, були зафіксовані порушення закону "Про телебачення і радіомовлення", оскільки фактичні показники мовлення не відповідають обсягам, зазначеним у ліцензії: зменшено обсяг культурологічних передач та фільмопоказу, збільшено обсяг розважальних передач, відсутні інформаційні передачі. 

Крім того, у документі повідомляється, що рішенням Нацради від 21 січня 2016 року було призначено позапланову перевірку телеканалу, однак провести її не вдалося у зв’язку з тим, що за вказаною в ліцензії адресою ліцензіат не знаходився.

"Розглянувши Акт від 04.03.2016 щодо неможливості здійснення позапланової перевірки, Національна рада 14.04.2016 ухвалила рішення № 549, яким визнала порушення ТОВ "МІСТО ТБ", м. Чернівці (НР № 1449-м від 19.09.2011), вимог пункту 2.12 розділу ІІ Інструкції про порядок здійснення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення та про порушення законодавства про рекламу, затвердженої рішенням Національної ради від 08.02.2012 № 115, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.02.2012 за № 313/20626 (зі змінами)(Відмова ліцензіата у проведенні уповноваженими особами Національної ради перевірки його діяльності відповідно до вимог законодавства, за винятком підстав, зазначених у абзаці сьомому пункту 4.1 розділу ІV цієї Інструкції, є підставою для звернення до суду про анулювання ліцензії відповідно до пункту "г" частини п’ятої статті 37 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", про що складається відповідний акт), та застосувала до ліцензіата санкцію "оголошення попередження", - йдеться у документі.

Також зазначається, що рішенням Нацради телеканал "Місто-ТБ" зобов’язали упродовж місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Окрім того, за результатами моніторингу мовлення ТОВ "Місто ТБ" від 17 січня 2017 року, було зафіксовано ознаки порушення вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

У документі вказуються наступні порушення: 

1) частини сьомої статті 27 (Ліцензіат зобов'язаний виконувати умови ліцензії); 

2) частини восьмої статті 28 (Ліцензіат зобов'язаний дотримуватися визначеної програмної концепції мовлення), оскільки фактичні показники мовлення не відповідають обсягам, зазначеним у ліцензії:

зменшено

- частку програм власного виробництва: за ліцензією – 11 год. 55 хв./добу (49,65%), фактично – 08:27:56 (35,27%);

- обсяг інформаційно-аналітичних і публіцистичних передач: за ліцензією – 03 год. 35 хв./добу, фактично – 01:44:39;

- обсяг фільмопоказу: за ліцензією – 08 год. 30 хв./добу, фактично – 07:19:55;

збільшено

- обсяг розважально-музичних передач: за ліцензією - 07 год. 40 хв./добу, фактично – 14:44:38;

відсутні

- культурно-мистецькі передачі: за ліцензією – 01 год. 25 хв./добу;

- науково-просвітницькі передачі: за ліцензією – 1 год. 30 хв./добу;

- дитячі передачі: за ліцензією – 50 хв./добу;

3) пунктів а), б) частини першої статті 59 (Телерадіоорганізація зобов`язана: дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії; виконувати рішення Національної ради та судових органів), оскільки 17.01.2017 (з 00:12:22 до 01:29:48) демонструвався художній фільм "Відьма". За усною інформацією Державного агентства України з питань кіно,цей фільм належить до ІІ категорії кіновідеопродукції і має супроводжуватися на телебаченні візуальною позначкою "16+". В ефірі ТОВ "МІСТО ТБ", м. Чернівці,художній фільм "Відьма" демонструвався без зазначення відповідної категорії "16+", що є ознакою порушенняпунктів 4 та 5 Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована, затвердженої рішенням Національної ради від 08.02.2012 № 117, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.02.2012 за № 307/20620 (зі змінами) (Під час трансляції кіновідеопродукції категорій ІІ та ІІІ візуальна позначка на телеекрані має постійно знаходитися у правому нижньому куті. Демонстрування фільмів телеорганізаціями здійснюється з обов`язковим інформуванням глядачів про їх показ у відповідний ефірний час та з обов`язковою наявністю протягом усього показу позначок з такими індексами: […] "16" - показ можливий у будь-який ефірний час).

"Таким чином, результати моніторингу мовлення свідчать про не усунення порушень законодавства, невиконання рішення Національної ради від 14.04.2016 № 549 та розпорядження про усунення порушень законодавства від 25.04.2016 № 17/1207", - йдеться у тексті рішення Нацради.

Водночас Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу "Місто ТБ" з метою перевірки дотримання вимог Закону "Про телебачення і радіомовлення".

За інформацією з Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, ТОВ "Місто ТБ" зареєстроване у Чернівцях. Раніше керівником телеканалу був депутат Чернівецької міськради від фракції "Рідне місто" Василь Продан, а у травні 2016 року на цю посаду заступила Костенюк Марія Дмитрівна.

Нагадаємо, Нацрада позапланово перевірить ще одну телекомпанію з Чернівців.

Джерело: molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ

з питань телебачення і радіомовлення

вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601

 

Представнику Національної ради

в Чернівецькій області

Нечипорук Л. М.

вул. Емінеску, 2, м. Чернівці, 58000

 

Начальнику ВП ГУНП в Чернівецькій області

п-ку поліції Паращуку В. В.

 

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Відповідь надати представнику колективу

Гекову Геннадію Олександровичу

правозахисник, журналіст, пенсіонер

58022, м. Чернівці, вул Герцена, 3/29

 

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ (СКАРГА, ЗАЯВА)

 

        Ми, що нижче підписалися, 09.02.2017 р. в 14:50 ВЖЕ ВТРЕТЄ прийшли на особистий прийом генерального директора ТРК «БУКОВИНА» Годнюк Любов Олексіївни (прийом по, встановленому самою Л. Годнюк графіку – лише один раз в місяць (!), другий четвер, 15:00 - 17:00). З нами були два представника все Української ГО «Відкритий суд» з відео камерою, а також журналіст, правозахисник Геннадій Геков з його професійною відеокамерою (https://www.youtube.com/watch?v=1yHfpYuLmjE,  http://buk-life.blogspot.com/).

        Метою нашого звернення було поскаржитись на системні (роками!) грубі

порушення ЗУ «Про звернення громадян»  – за останні 4 роки Годнюк Л. О. НЕ ПРОВЕЛА ЖОДНОГО ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН!!! А також, в цілому на системні, тотальні (теж роками!) порушення членів територіальної громади Буковини (Чернівецька обл.) на одержання повної, об’єктивної та неупередженої інформації через ТРК «БУКОВИНА» та безпосередньої участі представників громади Буковини в висвітленні важливих питань та їх вирішень!

 

       Повне ігнорування  Закону України «Про звернення громадян» та КУпАП (ст.212-3) відбувалося по надуманим (не маючим істотного значення) причинам і сьогодні – третій місяць підряд. Причому, кожного разу ми за декілька днів до дня прийому приходили в адміністративний корпус і з внутрішнього телефону біля охоронника повідомляли за номером «374», якійсь жінці про наше бажання і наше право на ЗАКОННЕ ПРАВО НА ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ, САМЕ ГЕНЕРАЛЬНИМ ДИРЕКТОРОМ Годнюк Л. О., а ніким іншим. Вказана жінка, навіть на наше прохання, жодного разу не представлялась і заявляла, що не хоче виходити до нас!!!

      Лише на другий раз (12.01.17) до нас вийшов технічний директор і доповів, що в нього не має повноважень вирішувати наші питання. Пізніше через 1,5 години, коли ми вже викликали поліцію в вестибюль 1-го поверху вийшла заступник Годнюк по творчим питанням Фантух. Ще через годину прийняла нас.

         Для КОНСТРУКТИВНОГО вирішення наших зауважень по діяльності вказаного ТРК та згідно ст.ст. 18-20 ЗУ «Про звернення громадян» (-на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу; - забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв'язку з заявою чи скаргою рішень; - письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення;), ми просили Фантух обов’язково запрошувати нас на розгляд наших питань/прозицій. Фантух пообіцяла вже на другий день передати наші зауваження та прохання Л. Годнюк та посприяти в виконанні усіх наших пропозицій!  Але ЖОДНОЇ РЕАКЦІЇ (навіть письмової відповіді) ми до сих пір так і не отримали!

       Таким чином, вже вкотре, були грубо порушені наші права на звернення громадян та «практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. Закон забезпечує громадянам України можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення».

        На протязі усіх років (більше 10!) генеральний директор Годнюк Л. О. повністю ігнорувала основні принципи (як моральні, так і правові) в своїй діяльності. Вже з перших місяців роботи вона встановила авторитарний режим спілкування з колективом журналістів та технічного персоналу!     Прикриваючись забороною впливу на редакційну політику ЗМІ, Годнюк перетворила ТРК на рупор місцевої та центральної влади. За таку прислужливість владі вона навіть отримала два ордени від Януковича! Не дивлячись на роздержавлення ЗМІ і перетворення ТРК на суспільне мовлення, Годнюк ні на йоту не змінила (і не додала) ні формат передач, ні свого маріонеточного ставлення  до вже нової влади (ще й перефарбувалась і пролізла в обласну раду за списком БПП),  ні свого відношення до пересічної громади, як до бидла!

        НА НАШОМУ СУСПІЛЬНОМУ/ГРОМАДСЬКОМУ ТРК «БУКОВИНА» НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЬ, за винятком того, що на вимогу законодавства скоротити штатний розписГоднюк, звільнила з роботи всіх (більше 100 робітників, включно з журналістами), НЕУГОДНЫХ ЕЙ!  Взрастила и достойных ей марионеток таких, как её заместители Фантух и Л. Жук, директор аналитических программ Л. Дутка, телеведущая Синюсик и другие. Которые также занимаются полным беспределом, как в прямых и не прямых эфирах. Ніколи не запрошують на програми дійсних (а не маріонеточних) активістів, дійсних професіоналів по життєдіяльності, як на Буковині, так і в Україні. Як наслідок, Буковинська громада дезінформована і остаточно переставила вірити не тількі владі, але й журналістам. Крім того, така протиправна діяльність суперечить ЗУ про ЗМІ і, тим паче закону «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення».

       Л. Годнюк вже прославилась, і як депутат обласної ради, використовуючи членство в постійній депутатській майновій комісії. Вона так активно зайнялась дерибаном спільного/громадського майна, що потрапила в декілька гучних скандалів, як в Чернівецькій області, так і в Києві. До речі у вказану комісію Годнюк потрапила своєю попередньою, а тепер і нинішньою дружбою з бувшим головою облради регіоналом М. Гайнічеру, а сьогодні головою даної комісії від партії «Відродження».

       Вже не один місяць Годнюк, в свій робочий час їздить в Хотинський район і проводить бурхливу роботу в передвиборчій гонці в Верховну раду. Вся громада Чернівців (особливо в інтернеті) сміється над тим, як вона водить на мотузці козу по місту Хотин (Годнюк родом з Хотинського р-ну).

       До вище вказаного хочу додати, що протиправна (!) відмова в особистому прийомі колективних звернень та незаконна (!) заборона на відео фіксування протиправних дій службових осіб (в фойє адміністративного приміщення, далі не пропускають)  відбувається постійно, навіть для журналістів (Геков Г. О. являється журналістом, а також членом спілки журналістів України; проводить журналістські розслідування), що підпадає під кримінальну відповідальність за ст. 171 ККУ (Перешкода журналістській діяльності).  

         Більше того, авторитарність, перевищення службових повноважень (а нерідко ще й ціленаправлена бездіяльність!) та непрофесіоналізм як керівництва, так і інших співробітників ТРК «БУКОВИНА» призводить не тільки до порушень Прав та Свобод громадян на інформацію, але і право на можливість впливати (контролювати) на органи влади, і ще більше спонукає правопорушників на протиправні дії, що і призводить до значного погіршення свободи слова в Україні та необізнаність пересічних громадян у всіх сферах своєї життєдіяльності та повної зневіри громадськості у щось добре, справедливе!

 

        Згідно Законів України «Про звернення громадян», «Про місцеве самоврядування», «Про телебачення і радіомовлення», «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України»,

 «Про національну раду», «Про інформацію», «Про ЗМІ» та інші закони України

 

ПРОСИМО:

 

1.      На підставі ч. 4 ст. 7 ЗУ «Про звернення громадян» заборонити переправлення нашої скарги в Чернівецьку ТРК «Буковина», та представнику Національної ради в Чернівецькій області!

2.      В зазначенні терміни ЗУ «Про звернення громадян», та Нацради направити в Чернівецьку область комісію для проведення ретельної перевірки, вищевказаних обставин (включно з перевіркою роботи заступників Годнюк Л. О. та начальників відділів ТРК – Фантух, Дутки, Жук, Синюсик та інших).

       Згідно ст.ст. 14-21 ЗУ «Про звернення громадян» перевірку проводити з обов’язковою участю Гекова Г. О. та ще декількох представників колективного звернення (за бажанням)!

3.     За результатами перевірки направити матеріали в ГУНП в Чернівецькій області для притягнення до адміністративної відповідальності генерального директора суспільного ТРК «БУКОВИНА» за ст. 2123КУпАП.

4.     По результатам проведеної комісійної перевірки, притягнути всіх службових осіб (незалежно від посади!) до адміністративної відповідальності (включно до звільнення з роботи).

5.      Обов’язково (в письмовій формі) повідомити Гекова про прийняте рішення по результатам перевірки.

 

Додатки:

1.       Відео диск SONYDVD 4,5 Gbіз відео записом порушення прийому громадян (15.12.16, 12.01.17, 09.02.17).

 

09.02.2017 р.                                ПІДПИСИ КОЛЕКТИВУ:

avatar

ПРАВОЗАЩИТНИК

12 лютого 2017 14:27