Нацрада повторно відмовила «Буковинській хвилі» в продовженні ліцензії. Оксана Продан натякає на упередженість

Нацрада повторно відмовила «Буковинській хвилі» в продовженні ліцензії. Оксана Продан натякає на упередженість

26.11.2020, 20:33

Суд скасував попереднє рішення Нацради про відмову.

26 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повторно відмовила чернівецькій радіостанції «Буковинська хвиля» в продовженні ліцензії на мовлення на частоті 100 МГц у Чернівцях. Попереднє рішення Нацради про відмову скасував 31 липня Чернівецький окружний адміністративний суд.

Нацрада у повторному рішенні знову послалася на те, що радіостанція має чотири не скасовані санкції: одне попередження 2017 року за недотримання програмної концепції і три штрафи 2017 і 2018 років: двічі за недотримання частки пісень державною мовою, один раз – за повторне порушення програмної концепції.

Власниця радіостанції Оксана Продан просила Нацраду переглянути своє рішення та продовжити ліцензію українській радіостанції, щоби створити в прикордонному місті альтернативу румунському радіо.

Вона наголосила, що суд визнав попереднє рішення Нацради про відмову в продовженні ліцензії протиправним і скасував його у трьох інстанціях.

В мотивувальній частині свого рішення суд встановив, що Нацрада порушила ряд норм законодавства ((http://reyestr.court.gov.ua/Review/91694763 ):

- відмовила в продовжені ліцензії за відсутності підстав, виключний перелік яких передбачений законом, не врахувавши скасування штрафів кількарічної давнини у визначеному законодавством порядку та за наявності власного Акту перевірки, яким підтверджено відсутність порушень законодавства;

- діяла не у спосіб, визначений законом, а саме – упереджено, не добросовісно, дискримінаційно, адже мінімум восьми іншим конкретним компаніям продовжила ліцензії навіть за наявності з їх боку порушень.

«Суд звертав увагу на те, що протягом останнього року діяльності радіостанції порушень не було, і це підтверджено плановою перевіркою. Всі інші порушення були зняті, суд у мотивувальній частині рішення сказав: телерадіоорганізація або провайдер вважається таким, що не притягався до відповідальності у вигляді штрафу, якщо протягом року після стягнення штрафу не повторював порушення, за яке отримав штраф», – сказала пані Продан.

Очільниця юридичного управління Нацради Анна Літвіщенко зауважила, що суд скасував рішення Нацради про відмову в продовженні. При цьому предметом розгляду суду не були санкції – тобто вони чинні та не скасовані судом. «Суд навіть не зобов’язав нас повторно розглянути вашу заяву. Але коли скасоване наше рішення про відмову – ми винесли рішення про повторний розгляд заяви», – додала вона. За словами пані Літвіщенко, цитована Оксаною Продан теза з мотивувальної частини рішення є лише думкою одного суду, яку Нацрада не зобов’язана брати до уваги.

Члени Нацради більшістю голосів вирішили повторно відмовити «Буковинській хвилі» в продовженні строку дії ліцензії та врахувати це рішення при оголошенні конкурсу на вільну частоту 100 МГц у Чернівцях.

- «Буковинська хвиля» – маленька, але дуже чудова радіостанція, яку любить в Чернівецькій області молодь за яскраву альтернативу румунському радіо і яка мала незначні порушення ще в далекому 2017 році. Коли відмовили вперше, різні люди говорили про політику внутрішню та навіть зовнішню, про продаж частоти (біля кордону їх обмаль), про корупцію, тому після судових рішень трьох інстанцій я пішла представляти радіостанцію сама, - прокоментувала це рішення Оксана Продан. 

- Не знаю мотивів, з яких представники держави, деякі навіть відомі в суспільстві люди, відверто знехтували законом і рішеннями суду власної країни. Це точно були мотиви не за людей, не за чудовий колектив і не за Україну, бо Нацрада прийняла сьогодні те ж саме рішення, яке судом прямо визнане протиправним.

- Знову радіостанція захищатиме своє право на роботу та закон від влади і знову переможе, але ж скільки сил і енергії відбирають!" 

Також Нацрада планувала 26 листопада повторно за рішенням суду розглянути заяву «Радио Вести» (ТОВ «ТРК Дивосвіт») про продовження ліцензії. Але компанія попросила перенести розгляд на наступне засідання, і члени Нацради перенесли.

Нагадаємо, 16 січня Нацрада відмовила «Буковинській хвилі» в продовженні ліцензії.

Джерело: https://detector.media/rinok/article/182865/2020-11-26-natsrada-povtorno-vidmovila-bukovinskii-khvili-v-prodovzhenni-litsenzii/ та

http://oksanaprodan.com.ua/natsrada-z-pytan-teleradiomovlennya-znehtuvala-rishennyam-sudu-ta-vidmovyla-u-prodovzhenni-litsenziji-trk-bukovynska-hvylya/

1