Понад пів тисячі давньоримських монет, конфіскованих на Чернівецькій митниці, передали Національному музею історії України

Понад пів тисячі давньоримських монет, конфіскованих на Чернівецькій митниці, передали Національному музею історії України

25.07.2023, 13:15

Передані монети відкарбовані у I – IV століттях за часів Римської імперії.

Нещодавно до Національному музею історії України за рішенням Експертно-фондової ради надійшла колекція римських монет, які намагалися незаконно вивезти з України – повідомляють на сайті цього закладу.

Цю колекцію затримала Чернівецька митниця. Причиною затримання й конфіскації монет стала відсутність супровідних документів. Експертне дослідження вилучених монет провела Чернівецька філія  «Охоронної археологічної служби України». Згідно з її висновками 512 монет є автентичними монетами відкарбованими у 1 – 4 століттях за часів Римської імперії. Монети мають задовільне збереження та є гарно підібраною й систематизованою колекцією, яка має «велику історико-культурну та нумізматично-колекційну цінність».

У колекції представлені срібні денарії відкарбовані за часів династій Флавіїв, Антонінів, а також Септимія Севера (193 – 211), засновника династії Северів.

Срібний денарій був головною монетою римського часу. Його карбування розпочалось у 268 році до н.е. ще за часів Римської республіки та тривало й за Римської імперії. Ця монета забезпечувала грошовий обіг не тільки у величезній імперії, але й використовувалась племенами, що з нею межували.

Ці срібні монети були не тільки засобом купівлі-продажу, але й металевим засобом масової інформації свого часу, які прославляли імператорів для народу Риму та прийдешніх поколінь, увічнювати їх діяння, воєнні перемоги, чесноти. Зазвичай на лицьовому боці монети розміщували портрет правителя та напис в якому містилось ім’я імператора, його титули та звання: «імператор», «трибун народний», «божественний», «благочестивий» тощо. 

Зворотний бік монети прикрашали сцени з міфології, видатні події в житті правителя, пам’ятники архітектури, знаки зодіаку, священні знаки релігійних культів, уособлення чеснот тощо. Все це мало вказувати римлянам на велич й божественне походження імператора.

Крім суто утилітарної функції як платіжного засобу, римські монети можна розглядати і як витвір медальєрного мистецтва. Не зважаючи на значні тиражі монет, монетні майстри Риму scalptores monetae робили свої вироби композиційно довершеними, з чудово виконаними портретами, лаконічними, проте добре закомпонованими сюжетами, які не зважаючи на малий розмір, досягали гармонічного єднання написів та зображень.

Ці монети цікаві не тільки як зразок грошового обігу на території Римської імперії, а також і тим що численні знахідки подібних монет зафіксовані й на території нашої держави. Саме монети від Траяна до Септимія Севера найчастіше зустрічаються у скарбах і поодиноких знахідках зафіксованих на території України. Їх поява на наших землях обумовлена тим, що племена, які тоді мешкали на цій території й за стародавніми римськими авторами-істориками мали назву «венеди», мали активні торговельні відносини з Римською імперією.

Попереду співробітників відділу кропітка праця по атрибуції та опису отриманих монет, взяття їх на держаний облік. Ці чудові монети поповнять колекцію римських монет музею, яка нараховує близько 10 тисяч одиниць, а згодом ці пам’ятки грошового обігу будуть використані в музейних виставках і експозиціях.

 Колекцію срібних динарів часів Римської імперії виявили на кордоні з Молдовою

Колекцію срібних динарів часів Римської імперії виявили на кордоні з Молдовою

Скарб старовинних монет вилучили на кордоні

1