Національну спілку журналістів України вразила системна криза

Національну спілку журналістів України вразила системна криза

22.12.2016, 16:45

Деякі подробиці на своїй сторінці у ФБ повідомила медіа-юрист Тетяна Котюжинська:

- З сьогоднішнього дня я призупиняю свою участь в роботі керівних органів НСЖУ: правлінні і секретаріаті Національної спілки журналістів України до відновлення ними діяльності відповідно до законодавства та Статуту НСЖУ або до чергового з`їзду НСЖУ.

- Тривалий час я сподівалась, що проблеми Спілки можна буде обговорити і вирішити всередині Спілки, але наразі очевидно, що керівні органи Спілки фактично підміняє собою перший секретар НСЖУ, який ніколи не обирався керівником Спілки, а мав виконувати виключно технічні функції з забезпечення діяльності керівних органів та апарату НСЖУ. Я вважаю, що керівні органи НСЖУ бездіють або свідомо порушують Статут НСЖУ, зокрема легітимізуючи рішення 13-го позачергового з`їзду. Наприклад, сьогоднішнє засідання правління, обраного на 13-му позачерговому з`їзді не повноважне приймати рішення, оскільки рішення з`їзду набувають чинності лише після внесення змін до ЄДР (відповідно до статті 10 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», статті 10 ЗУ «Про професійних творчих працівників та творчі спілки»), тобто після перевірки прийнятих рішень на відповідність законодавству і Статуту. Для того, щоб поставити крапку у спірних питаннях, мною подано позов до суду про визнання позачергового з`їзду та прийнятих ним рішень недійсним. Значить досліджувати питання організації та проведення з`їздів будемо в суді.

- Тривалий час я сподівалась, що ревізійну комісію зацікавить питання непрозорості фінансових рішень. Наприклад, продаж автомобіля Спілки за 12тисяч грн., при ринковій вартості 6-7 тисяч доларів США, тобто мінімально 150 тисяч грн., при балансовій1 вартості автомобіля 112 тисяч грн.. Машина продана 4 листопада 2016 року без будь-яких публічних оголошень про продаж, в належному стані, зараз оформлена у Вінниці, але експлуатується в Києві. Наступний дозвіл на реалізацію майна Спілки – акцій ТОВ УНІАН – було надано першому секретарю НСЖУ при умові їх продажу за 200 тисяч грн. Ці кошти на рахунок НСЖУ не надходили. Тільки після оприлюднення мною у листопаді факту про звільнення (чи відстрочки) оплати за оренду офісу ВГО «Український журналістський фонд», ними було здійснено оплату за попередні місяці.

- Мені важко зрозуміти подвійні стандарти у критиці участі секретарів НСЖУ в інших ГО. Так, секретарів Валерія Горобця, Олександра Бухтатого, Тетяну Котюжинську кілька членів правління вимагали виключити зі складу керівних органів, але вони ж спокійно сприймають роботу в керівних органах інших ГО: Федерації роботодавців, ВГО «Український журналістський фонд», Асоціація регіональних журналістів «Медіа професіонал» першого секретаря ТоміленкоС.

- І останній аргумент. Міжнародною діяльністю НСЖУ з 2014 року одноосібно займається Сергій Томіленко, який без рішень правління чи секретаріату сам бере участь у міжнародних зустрічах, сам визначає склад делегацій, сам підписує документи від імені НСЖУ. Останнє рішення правління з питань міжнародної діяльності було у 2014 році щодо неприпустимості проведення конференції ЄФЖ в Москві. З того часу маємо діалог, який, як з`ясувалося проходив під гаслом «Две страны – ОДНА ПРОФЕССИЯ», про що рішення НСЖУ ніколи не приймалося.

Тетяна Котюжинська
1