Нацбанк випустив першу вертикальну банкноту з Каденюком. ФОТО

Нацбанк випустив першу вертикальну банкноту з Каденюком. ФОТО

26.11.2020, 16:23

У четвер, 26 листопада, Національний банк України випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту, присвячену першому космонавту незалежної України Леонідові Каденюку.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Це перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном. Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти – портрет Леоніда Каденюка.

Вона містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі (під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього).

Банкнота виготовлена на папері з водяним знаком – зображення земної кулі з материками. Її віддрукували за допомогою офсетного, інтагліо, трафаретного та високого способів друку з використанням захищених фарб.

Розміри сувенірної банкноти 80×170 мм, тираж – 50 тисяч штук (зокрема 40 тисяч у сувенірній упаковці).

Придбати сувенірну банкноту “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України”, яка не є платіжним засобом, можна буде в пунктах продажу Національного банку України та банків-дистриб’юторів.

Нагадаємо, перший український космонавт, генерал-майор ЗСУ  Леонід Каденюк помер 31 січня 2018 року.

Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів.
Після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ). У 1971 році отримав диплома льотчика-інженера за спеціальністю “Пілотування і експлуатація літальних апаратів”, працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ.

У серпні 1976 року Каденюк був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи “Буран”. Невдовзі отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач” та “космонавт-випробувач”.
З 1977 до 1983-го і з 1988 до 1996 року — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи “Буран”. У 1988–1990 роках пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” як його командир, однак радянський “човник” злетів лише один раз, і без людей на борту.

Був льотчиком також у Державному науково-дослідного інституті Військово-повітряних сил СРСР.
1989 року закінчив Московський авіаційний інститут, літакобудівний факультет.
У період 1990–1992 років за повною програмою пройшов підготовку як командир транспортного корабля “Союз-ТМ”.

Каденюк брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.
Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачах.

У 1995 році відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України.
Пройшов підготовку до космічного польоту в НАСА на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження.

19 листопада – 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському шатлі “Колумбія” місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин (ріпа, соя і мох).
Час у космосі: 15 діб 16 годин 35 хвилин.

У 2002-2006 роках – народний депутат, обраний у мажоритарному окрузі №205 (Чернівецька область). Член фракції народної партії Литвина. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Леонід Каденюк був заступником генерального інспектора Генеральної військової інспекції при президентові України з питань авіації і космонавтики.

Автор п’яти наукових праць. 2017 року видав книгу  “Місія – космос”.

Герой України (1999).  Кавалер орденів “За мужність” I ступеня (1998) і “За заслуги” III ступеня (2011).

1