Наступ на Майдан відновився близько 04:00

Наступ на Майдан відновився близько 04:00

19.02.2014, 10:33

Під контролем силовиків Стела Незалежності і майданчик біля Консерваторії

Бійці спецпідрозділу «Беркут» захопили частину Майдану у Києві. Зокрема, під контролем силовиків Стела Незалежності і майданчик біля Консерваторії.

Самооборона Майдану відгороджується стіною вогню, підкидаючи покришки та дрова. Зі сцени Майдану звучать заклики «Київ вставай!», «Україно, вставай!», – пише УНІАН.

Наразі до Майдану можна пройти тільки з боку Бесарабської площі. Як повідомляють користувачі соціальних мереж, "Беркут" іде з Михайлівської площі. Імовірно, силовики намагають оточити майдан зі всіх боків, передає Еспресо.TV.

Нагадаємо, що наступ на Майдан силовики розпочали близько 04:00 19 лютого. Майдан продовжує захищатися від атак "Беркуту" та бійців внутрішніх військ із рушницями, гранатами та водометами. На Майдані Незалежності палають вогнища, частину Будинку профспілок вдалося загасити, активісти продовжують розбирати тротуарну плитку, повідомляє ТСН. 

Мітингувальників та активістів розділяє стіна вогню, який намагаються загасити із водометів. Активістів силовики закидують світлошумовими гранатами, а ті відповідають їм бруківкою та коктейлями Молотова. На Майдан продовжують приходити люди. Також почали палати намети поблизу Стели Незалежності. Горить і приміщення консерваторії.

А ти часом, як повідомляють у соціальних мережах, до Києва на Майдан приїхали перші п'ять мікроавтобусів зі Львова. За словами львів’ян, зі Західної України у напрямку до Києва їде багато автобусів з активістами. Дальнобійники блокують пости ДАІ, шоб проїхали мітингувальники на Київ!

Додамо, що у Львові активісти в ніч з 18 на 19 лютого захопили сім адміністративних будівель.

У Львові протестуючі захопили арсенали зі зброєю, їх опечатують. Військові залишають захоплену в/ч 4114. Протестуючі, які захопили територію частини, досягли домовленості з військовими про те, що військовослужбовці покинуть частину беззбройними, арсенал зі зброєю опечатують.

Тим часом, у казармі триває серйозна пожежа, уже вигорів майже весь другий поверх будівлі. Люди намагаються гасити вогонь відрами з водою, однак вогонь збити не вдається. Як повідомляє кореспондент ZAXID.NET, є ризик того, що вогонь може перекинутися на арсенал зі зброєю.

БТР невдало таранить барикаду з живими людьми на майдані (відео)

Тим часом єдиний вихід, який пропонує протестувальникам Янукович — це все залишити, залишити зброю, і піти з Майдану додому.

Про це повідомив Віталій Кличко телефоном в ефірі Громадського телебачення, котрий був присутній на переговорах лідерів опозиції з президентом.

- Кожна хвилина — це додаткові люди, які можуть загинути, переповідає Кличко свої слова Януковичу.

Вимога, озвучена опозицією — припинення протистояння з боку міліції, за цим послідує припинення реакції людей.

Спільнота ЄвроМайдан у мережі фейсбук пише, що Янукович очевидно неадекватно оцінює ситуацію.

Президент Віктор Янукович звинуватив опозицію у закликах до збройної боротьби і спробі захопити владу за допомогою погромів, підпалів і вбивств. Про це йдеться у його зверненні до народу.

Арсеній Яценюк

Янукович запропонував нам фактично здатися. Але люди мають право стояти на Майдані, і ми будемо стояти з людьми. Оскільки не оголошено перемир’я, і бажання такого у влади немає, то ми дійсно стоїмо на порозі найбільш драматичної сторінки історії нашої країни.

 Кількість жертв силового протистояння в центрі Києва зростає. Зокрема, як повідомив керівник медичної служби Майдану Олег Мусій, з боку мітингувальників - 20 померлих і близько 500 поранених.

У свою чергу Міністерство охорони здоров'я підтвердило: під час подій у столиці загинуло 25 осіб

Під час подій у Києві загинуло 25 осіб. Про це повідомиляють у прес-службі Міністерства охорони здоров’я.

Інформація про постраждалих у сутичках в центрі Києва станом на 6.00 год. 19 лютого 2014 року

Станом на шосту годину 19 лютого 2014 року за період з 10 години 20 хвилин 18 лютого згідно оперативної інформації до бригад екстреної медичної допомоги та закладів охорони здоров’я міста Києва за медичною допомогою звернувся 351 постраждалий під час сутичок у центрі столиці.

За даними керівників закладів охорони здоров’я станом на шосту годину ранку 19 лютого госпіталізовано 241 учасник масових заходів.

Померло 25 осіб: вісім з них — після госпіталізації в міські заклади охорони здоров’я (в тому числі журналіст газети “Вести”), чотири в госпіталі МВС, 13 загиблих було доставлено до Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи.

Серед госпіталізованих до закладів охорони здоров’я :

• працівники правоохоронних органів — 79 осіб;

• журналісти — 5 осіб;

• депутати — 1 особа (Пазеняк В.С. — зі слів, побили в Домі офіцерів);

• діти до 18 років — 3;

• іноземні громадяни — відсутні.лише 11 смертей з боку мітингувальників станом на 23:00.

За медичною допомогою, згідно з інформацією МОЗ, звернулася 221 людина, 114 госпіталізували.

Водночас сайт МВС рапортує про 7 загиблих силовиків.

У Лікарні швидкої допомоги помер журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій, який отримав поранення після зіткнення з "тітушками". Про це повідомила Варта Майдану у лікарні. За останньою інформацією, його біля Михайлівської площі тітушки витягнули з таксі, побили і прострілили живіт, пише Українська правда.

"Помер від вогнепального поранення в живіт журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій. Тітушки на Володимирській. Їхав у авто", - написав його колега Анатолій Велімовський.

На Трухановому острові в Києві знайшли труп молодика із хусточкою Самооборони Майдану на шиї.

Згідно з інформацією, тіло виявили у вівторок,18 лютого, вранці.

Пізніше народний депутат "Батьківщини" Леся Оробець повідомила, що у Дніпровському відділку показали копію документів загиблого. Чоловіка звати Наумов Володимир Григорович, який народився 9 березня 1970 року і походить з села Шевченко, Добропільського р-ну, Донецької області.

"УП"

1