Суть речей:  «Нашу міську раду інакше, як цирком назвати не можна»

Суть речей: «Нашу міську раду інакше, як цирком назвати не можна»

04.11.2013, 02:44

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 31 жовтня. Запрошені гості: депутати міської ради - Олексій Каспрук (фракція Фронт змін) та Ростислав Білик (фракція Партія регіонів).

Ведуча: Оксана Денисюк.

 Ведуча: ваші враження від нинішньої сесії і ваша оцінка, чи добре ви сьогодні попрацювали, у яких питаннях вдалось якісно співпрацювати, а в яких – ні?

 Ростислав Білик: сесія сьогодні була нелегкою, затяжною, як ви казали майже до 18.00 відбувалось сесійне засідання. Стосовно основних питань депутати знайшли порозуміння, можливо тільки в одному – це передача земель «Альянс-інвест», тобто ринку «Добробут» до земель Калинівського ринку проект не був затверджений, не було непорозуміння в інших питаннях, болючих, а ви знаєте сьогодні на сесії були мешканці міста, це питання димовентиляційних каналів. Це питання сьогодні є дуже болючим і хочу сказати, що і депутати Партії регіонів, і «Батьківщини», і «Свободи», і Фронту змін одностайно прийняли рішення, що це серйозна проблема, над якою потрібно працювати і яку потрібно вирішувати. Було створено розпорядження, створена комісія і ми сьогодні пропонували, щоб якомога швидше це питання вирішувалось і щоб у бюджеті 2014 року можна було винайти кошти на вирішення цієї проблеми. Це проблема не першого року, а проблема багатьох років, але саме зараз треба її вирішувати. Тобто, питання сьогодні вирішувались конструктивно і ніяких непорозумінь у сесійній залі я не бачив, окрім одного питання.

 Ведуча: саме про це одне питання пропоную поговорити предметніше, чому не вдалось досягти консенсусу і чи можна коротку передісторію цього питання для тих наших слухачів, які, можливо, не зовсім добре знають про що йдеться.

 Ростислав Білик: коментувати це було б дуже довго, а я б не хотів забирати час в Олексія Павловича і не хотів би вводити слухачів у проблеми, але це проблема дуже серйозна. Учора у нас була прес-конференція Партії регіонів у міській раді – там я цю проблему досить широко озвучив, сказав про ті питання, які були, і які необхідно вирішувати. Це спершу був проект відведення, а зараз затвердження земельної ділянки, де депутати, колегіально вирішили одну проблему – ми виконували рішення судів. Тобто, було рішення суду про скасування 7,5 га – там є майно на одній земельній ділянці, на іншій протікає річка Потік, тобто ділянка більше як 2 гектари біла вільна і яку вдалось працівникам комунального підприємства заміряти та винести проект відведення на сесію – вона була передана Калинівському ринку. Про доходи, про суми …я скажу одне – це все робиться для територіальної громади міста, для поповнення місцевого бюджету і якщо є якійсь непорозуміння, то я вважаю, що сьогодні всі питання між господарськими суб’єктами повинні вирішуватись у судовому процесі. Тобто, є рішення суду – його потрібно виконувати.

 Ведуча: Олексію, у вас інша думка з цього приводу?

 Олексій Каспрук: безперечно. Насправді сесія була дуже гаряча і в багатьох питаннях я хочу подякувати чернівчанам – сьогодні, ви знаєте, під міською радою було 4 пікети, туди прийшли різні групи людей – прийшли мешканці вулиць Стасюка і Проспекту, яких відключають від газу, прийшли підприємці 5-го сектору Калинівського ринку, прийшли підприємці «Добробуту» та ринку «Нива». Люди прийшли захищати свої права і я їм дуже вдячний, бо без їх підтримки жодне питання не було б прийняте, в тому числі і те питання, яким вихваляється пан Ростислав про газові колонки. Питання ремонту димо- вентканалів: буквально учора на прес-конференції Ростислав Романович заявив, що мешканці міста будуть оплачувати 50 на 50, до цього секретар міської ради говорив, що комунізм закінчився і люди будуть платити зі своїх кишень за вирішення цієї проблеми. Наша позиція була жорсткою – ці видатки мають бути сплачені з міського бюджету, тобто місто має оплатити капітальний ремонт димо- вентканалів. Мова йде про те, що від гарячого водопостачання, тобто газові колонки, може бути відключено понад 5 тисяч сімей в Чернівцях. Ви знаєте, була пропозиція 21 депутата про розгляд цього питання – нагального для міста, фактично я можу це назвати комунальною катастрофою, масштаби якої викрились – ми просили, щоб Михайлішин скликав позачергову сесію, на якій би ми знайшли вихід з цієї ситуації, а він вирішив, що він може відмовити депутатам у цьому праві. І тому люди, обурені мешканці Чернівців, прийшли сьогодні під міську раду і це питання, не дивлячись на спротив більшості та пана Михайлішина, дуже гаряче обговорювалось з мешканцями і тільки після цього було включено у порядок денний і по ньому приймались рішення. Що стосується інших питань, то якщо говорити про питання земельні і передачі землі Калинівському ринку, то Ростислав Романович вводить слухачів в оману – ніякого рішення суду, яке б зобов’язувало міську раду передавати цю земельну ділянку Калинівському ринку не існує в природі. Мова йде про те, що у нас влада сьогодні, бізнесмени від влади спільно з органами місцевого самоврядування, створюється така собі, знаєте, невеличка ринкова мафія, яка дуже активно працює на багатьох ринках нашого міста. Вони вважають, що мають взяти ситуацію на цих ринках під контроль для того, щоб консолідувати прибутки цих ринків. Мова йде і про 5-ий сектор, де змучені підприємці і просять: «Не треба нас покращувати, лишіть нас в спокої та дайте нам працювати» - їм не дають, черговий раз дурять, черговий раз намагаються їх виселити. Це саме стосується і землі «Добробуту» та ринку «Зелений» там, де торгують овочами.

 Ростислав Білик: кілька реплік. Я б не хотів зараз говорити, що комісія стосовно димовентиляційних каналів не працює. Ви знаєте, Олексій Павлович, що вона працює три тижні, ви були на першому засіданні, слухали уважно, але не могли зрозуміти про що йде мова, як це все зробити і чому треба це так зробити. Друге питання: сьогодні представник облгазу, пан Горда, зазначив, що відключати від газопостачання нікого не будуть поки не буде вирішене питання…

 Олексій Каспрук: він такого не говорив.

 Ростислав Білик: він сьогодні таке сказав. Ви, до речі кажете, що сьогодні було багато людей … я вас не перебивав, тому давайте будемо делікатними та слухати один одного. Сьогодні про проблеми димовентиляційних каналів, як каже Олексій Павлович, у 105 кабінеті міської ради було 9 чоловік, з них я 5 знаю – це вулиця Стасюка, 13-А – це мешканці мого виборчого округу, яких я досить добре знаю, я в них був, вітав зі святом Перемоги, займаюсь там асфальтуванням міжбудинкового проїзду. І тому, якщо говорити, що ми зібрали дуже багато людей – це нечесно. 9 людей, є рішення заступника директора департаменту, є протокол, де 9 людей підписались, що так – вони прийшли. Так, це дійсно велика проблема, але сьогодні людей, які прийшли на сесію міської ради, було усього 9 чоловік. І ще одне, я казав, що було б правильно, якщо б це робили 50 на 50. Ми ж, до речі, з вами сьогодні на сесії говорили, суми, кошторису ми не знаємо – це можуть бути як мінімальні, так і максимальні кошти, ми з вами не є великими спеціалістами, ми просто хочемо вирішити цю проблему.

 Олексій Каспрук: ну, ви не фахівець, а я фахівець.

 Ростислав Білик: ви мене вже третій раз перебиваєте і з вашої сторони це неправильно. Ви великий фахівець? Коли ви були директором комунального підприємства і по півроку не брали від людей телефон, яким були винні гроші. У мене є приклади: фонтан, який ви зробили на площі Філармонії, будинок культури в Ленківцях, де підлога прогнила через три місяці. Ми ж домовились – один одному ці питання не закидаємо, ми відповідаємо на запитання сьогоднішньої сесії

 Олексій Каспрук: не нервуйтесь.

 Ростислав Білик: навіщо ви кажете, що ви розбираєтесь? Я бачу, як ви розбираєтесь.

 Ведуча: як на мене, нинішній пікет під Ратушою показав, що або громада міста невдоволена тим, що відбувається у Чернівцях, або ж не до кінця поінформована щодо тих чи інших речей – газові колонки, Калинівський ринок тощо. Можливо, чернівчани і готові платити 50 на 50, або ж не готові, але в інформуванні населення щось треба змінювати чи як ви вважаєте?

 Ростислав Білик: сьогодні були фахівці з різних галузей і різних напрямків і були різні думки, був заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Манчуленко Василь Іванович. Є різні ідеї та концепції вирішення цих проблем, десь димо- вентканали можуть бути нормальні, десь можна робити наружні димо- вентканали, десь можна перейти на електричний підігрів гарячої води, але чи витримає проводка у цих будинках? Є різні підходи, але, розумієте, ця проблема не склалась учора чи сьогодні, чи це ми з Олексієм Павловичем її винайшли чи зробили. Ця проблема була з 1984 року, про яку всі мовчали, але зараз вона знайшлась. Це не проблема політичних партій чи піар-ходів, це проблема мерії, депутатів, мешканців Чернівців, яку ми повинні всі разом вирішити. Я розумію, що облгаз несе відповідальність за наслідки, які не дай Бог, десь можуть статись і ми теж їх повинні зрозуміти. Так, мешканці сьогодні говорили: «У нас немає проблем», прекрасно, немає угару, але це не вирішення ситуації «у нас немає проблем», адже немає проблеми сьогодні – вона може бути завтра. І тому це питання дуже серйозне, і через місяць-два виникне ще одна проблема в панельних будинках.

 Ведуча: а що там?

 Ростислав Білик: там поки що, слава Богу, нічого немає. Панельні будинки будувались на 40-50 років для швидкого заселення людей, там проблем немає, але вони виникнуть. Давайте говорити про те, що склалось на моменті та шляхи їх вирішення.

 Ведуча: Олексію Павловичу, по цій темі ваші заключні тези, будь ласка.

 Олексій Каспрук: заключні тези наступні: люди, які були сьогодні під міською радою – це представники будинків, голови будинкових комітетів, які представляють цілі під’їзди – це ті будинки, які сьогодні реально зіштовхнулись з проблемою відключення, там, де були спроби відключити будинок від газопостачання або ж були розклеєні оголошення від ПАТ «Чернівцігаз» про те, що будинок буде відключено. Мова йде насправді про 5300 квартир, середня вартість була заявлена фахівцями міської ради десь близько 3 тисяч гривень на одну квартиру тобто мова йде про 15 мільйонів гривень, які мешканці цих будинків не можуть фізично сплатити, тому що це старі будинки зі зношеними мережами і там, відповідно, живе багато літніх людей, які, вибачте, не мають грошей на ліки та продукти. І говорити сьогодні навіть про те, що їм треба буде заплатити 1500 гривень за схемою, яку пропонує Ростислав Романович, вони просто не готові це робити.

 Ведуча: сьогодні зняли з порядку денного питання щодо призначення Володимира Бешлея заступником міського голови. Ініціатива вийшла саме від Партії регіонів – чому?

 Ростислав Білик: це було рішення фракції Партії регіонів. Учора депутати фракції Партії регіонів, яких я представляю і де я є заступником голови фракції, проголосували зняти це питання на доопрацювання. Можливо, цей проект рішення буде представлений у листопаді, можливо, буде інша кандидатура, можливо, буде Бешлей Володимир. Тому я зараз не можу це коментувати, можливо, буде інша кандидатура, можливо буде той самий Бешлей запропонований на листопадовій сесії. З даного питання я висловив точку зору фракції, яку я зараз тут представляю і більше коментарів я не можу давати.

 Олексій Каспрук: ми були категорично проти, тому що вважаємо пана Бешлея некомпетентною людиною у цих питаннях. Але тут трошки інша ситуація. Справа у тому, що дивні речі відбуваються у Чернівецькій міській раді. Є нібито владна фракція Партії регіонів, яка приймає рішення, є секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин від Партії регіонів, який є найяскравішою особистістю – вони ж його висунули, щоб він ними керував. Але виявляється, що він подає якусь кандидатуру, яку його ж фракція, його ж колеги не сприймають і сьогодні її відхиляють. З нами все зрозуміло, так. Я б хотів слухачам нагадати чи просто повідомити, що в Чернівцях жахлива кадрова ситуація. З чотирьох посад, як на мене, дуже відповідальних, які відповідають за комунальне господарство міста Чернівці – вакантні всі чотири. Вже кілька місяців немає заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства, у трьох районних рад відсутні заступники з питань житлово-комунального господарства, двоє з них проходять по хабарах по кримінальних справах - відсторонені, у Шевченківській – не можуть людину обрати. Був звільнений знову ж таки регіонал, депутат міської ради Ярослав Кушнірик з посади начальника управління ЖКГ – за що? За те, що не справився він звільнився? Не домовився? Ця посада біла кілька місяців вакантна, тобто людей, які відповідають за те чим і як живе місто сьогодні фактично немає. І друге – сьогодні це було не єдине кадрове питання, у ЗМІ пройшло повідомлення про те, що комісія з питань будівництва та архітектури на своєму засіданні прийняла рішення про висловлення недовіри голові комісії Олексію Редько. І це пройшло в ЗМІ і мало розглядатись сьогодні на сесії, але не розглядалось з однієї простої причини – так званих колишніх членів партії «Батьківщина» та «Нашої України», які давним-давно зрадили своїх виборців і працюють з Партією регіонів, купили тим, що регіони не знімають Редька з такої ласої посади голови комісії, а вони, відповідно, голосують за те, щоб забрати землі в «Добробута» і передати нібито Калинівському ринку, нібито. От такі були сьогодні кадрові перестановки чи колізії в міській раді. 

 Ростислав Білик: я б хотів кілька реплік сказати. Стосовно Ярослава Денисовича Кушнірика, який є прекрасним фахівцем, який написав заяву, що його ніхто не звільняв. Це по-перше. По-друге, на його місце прийшов колишній керівник аварійно-диспетчерської служби 080 пан Гушул, який не є гіршим фахівцем, аніж Ярослав Денисович. Служба 080 за два роки вийшла на досить гарні показники і вона досить швидко реагувала на всі проблеми, які були в Чернівцях – аварійне відключення світла, аварійні дерева тощо. Тому говорити сьогодні, що місто знаходиться у тяжкому стані, як каже Олексій Павлович, це неправда, я хочу це спростувати. Я сподіваюсь, що зиму ми переживемо і не буде катаклізмів, як це було минулого року, коли жодного дня громадський транспорт не стояв, всі маршрутки та тролейбуси їздили, всі основні дороги були прочищені. Я бачив, що вся техніка готова навіть при тій ситуації, про яку каже Олексій Павлович. І що саме головне, для міськШЕП був закуплений новий автомобіль IVECO, який, я думаю, дуже допоможе в зимовий період прочистити місто від снігових завалів. А стосовно Бешлея, я не знаю чому Олексій Павлович каже категорично, що Партія регіонів не дасть свою кандидатуру, ви знаєте, Олексію Павловичу, є секретар міської ради, виконуючий обов’язки мера міста, може йому було видніше з якою кандидатурою йому було б краще працювати. Він вніс цю кандидатуру, ну не підтримали, зняли на доопрацювання, будемо шукати іншу кандидатуру. Думаю, що через місяць ми побачимо, хто буде заступником міського голови.

 Ведуча: чи принциповою є партійність можливого майбутнього заступника міського голови?

 Ростислав Білик: ви бачите, Олексій Павлович щойно зауважив, що є секретар міської ради, є Партія регіонів, чому не дають свого – дали представника партії «Наша Україна», тобто, бачите, партійність не грає ролі. Раніше заступником був пан Тімофєєв – він взагалі не був партійним, був непоганим фахівцем, розбирався в даній галузі та сфері. Тому про партійність зараз мова взагалі не йде абсолютно.

 Ведуча: тобто, на вашу думку, на такій посаді, як заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, має працювати людина, партійність якої взагалі немає значення?

 Ростислав Білик: це має бути професіонал і, в першу чергу, фахівець. Це ж така вже публічна вакансія про яку зараз можна говорити – це робота з «жеками», комунальними підприємства, це робота з ранку до ночі і, можливо, навіть вночі в зимові періоди. Тому тут не партійність – тут має бути фахівець з великої літери, який знає місто, проблеми міста, який працював і зможе ці проблеми вирішити.

 Ведуча: чи є зараз така людина, могли б назвати її прізвище?

 Ростислав Білик: я не маю права коментувати чи рекомендувати, я можу підтримати рішення фракції, я можу підтримати іншу кандидатуру, яку я вважатиму за фахівця. Є Віталій Михайлович, який має внести цю кандидатуру або, можливо, подання фракції чи іншої партії кандидатури, яка б дійсно задовольнила всі фракції і була б об’єктом порозуміння всіх фракцій та всіх депутатів міської ради, бо про це говориться вже не першу сесію, бо дійсно немає кілька місяців заступника міського голови, який відповідає за питання житлово-комунального господарства. Я дійсно вважаю, що це питання є серйозним і думаю, що при вході в зимовий період, у листопаді місяці, ми маємо це питання вирішити.

 Ведуча: Олексію, на вашу думку, чи є ця посада партійною чи політично.

 Олексій Каспрук: я не думаю, що вона є партійною чи політичною. Це не має бути партієць, бо треба працювати з ранку до ночі, я не знаю як у Партії регіонів, але у нас такі партійці, які готові працювати з ранку до ночі. Але тут інша ситуація – намагання Партії регіонів зробити Михайлішина «хорошу міну при поганій грі» - воно ж очевидне. Перше – є непоганий фахівець Василь Тимофєєв, який звільняється з посади першого заступника, повірте – це дуже потужна, поважна посада у місті Чернівці, нібито, нібито за власним бажанням – я роблю акцент на цьому слові. Потім є хороший фахівець Ярослав Денисович Кушнірик, який звільняється з посади заступника директора департаменту ЖКГ і відповідно в той же самий час офіційно заявляє, що він відмовився працювати заступником у пана Михайлішина – свого однопартійця. При цьому, пан Михайлішин, попередньо не погодивши зі своєю фракцією, виносить кандидатуру Володимира Бешлея. Тобто, я собі роблю чіткий висновок, що фракція Партії регіонів у міській раді абсолютно не впливає на кадрову політику. Або «смотрящі» їм кажуть, хто в них буде заступником, або губернатор, або хтось зверху з Києва їм дзвонить і розказує, що от є така кандидатура чи така, голосуйте чи не голосуйте. А сьогодні на сесії я знову наголосив Віталію Михайлішину – не може місто працювати без ключових посадовців, якщо може, якщо Віталій Михайлович тягне – скорочуємо цих 4 посади і це буде економія. Але перший заступник міського голови є фактично начальником штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій. Якщо завтра випадає сніг – немає людини, яка особисто має приймати рішення що робить місто вночі, вранці чи вдень. Я сказав Михайлішину – ми готові, наша фракція, до речі – ми сьогодні офіційно подали документи та повідомляємо громадянам, що фракції Фронт змін в Чернівецькій міській раді вже немає, є фракція «За Батьківщину», за справжню батьківщину. До нашої фракції входять члени фракції ВО «Батьківщина» і позапартійні депутати. І я йому сказав, що ми готові підтримати кандидатуру порядної фахової аполітичної людини хоч завтра, зберіть нас в любий час дня чи ночі і ми на позачерговій сесії затвердимо цю кандидатуру. М’яч на полі секретаря.

 Ростислав Білик: я б хотів сказати Олексію Павловичу, що Ярослав Кушнірик, як ви сказали, досить непоганий фахівець і фракція запропонувала Кушнірику стати заступником міського голови з питань ЖКГ. Це було ще у липні чи серпні. Ярослав Денисович сказав, що він відмовляється зі своїх особистих причин чи обставин – ми їх не можемо коментувати. Тому будемо дивитись та вирішувати, хто зможе, а хто не зможе, будемо спілкуватись та шукати спільну точку зору. І ще, скажіть мені, Олексію Павловичу, ви сьогодні зареєстрували депутатську фракцію «За Батьківщину», подали звернення до секретаря міської ради. Прокоментуйте, будь ласка, дві ситуації. Перша – вже рік зареєстрована ГО «За Батьківщину», це що буде дві ГО «За Батьківщину» - ваша і та, яка зареєстрована Чесановим?

 Олексій Каспрук: громадська організація чи депутатська група?

 Ростислав Білик: депутатська група «За Батьківщину» з міській раді.

 Олексій Каспрук: не Чесановим, а Кедьом. Чесанов реєстрував, а обрано головою Кедя.

 Ростислав Білик: це перше таке запитання. І друге – сьогодні під час сесійного засідання ми чули вислів депутата Горди, його включили у це об’єднання без його згоди і він про це жодного слова не знає і не чув. Тобто, ви це зробили без його відома і сказали, що ви відмовляєтесь коментувати дане включення Горди у ваше об’єднання.

 Олексій Каспрук: мені дивно, у вас така висока посада, ви заступник керівника фракції, а не розумієте елементарних речей. По-перше, депутатська група і фракція – це дві абсолютно різні за своєю суттю структури, по-друге, я хочу нагадати слухачам, що коли ми намагались зареєструвати депутатську групу «За Батьківщину» - це був початок об’єднання наших двох політичних сил, ми подали відповідні документи в міську раду і тут нам повідомили, що виявляється за декілька годин до того, як ми подали документи на реєстрацію депутатської групи «За Батьківщину» , подала інша група депутатів документи на реєстрацію з такою ж назвою, при чому там вони всі позапартійні були. Але, менше з тим, це все технічні моменти. Що стосується депутата Горди, то ви, Ростиславе Романовичу, мали б знати, що рішення приймається депутатською фракцією більшістю голосів від складу фракції. І якщо пан Віктор не був присутнім на засіданні фракції з якихось причин, то це не означає, що фракція не може приймати рішення. Було прийнято рішення про перейменування, я тут взагалі не бачу проблем. І саме головне – я не бачу жодного відношення, як ми називаємось, чув Горда про те, що ми перейменувались чи не чув до тих проблем, які сьогодні турбують чернівчан – до доріг, до виплати зарплат, до відключення газових колонок, не забивайте людям голову всякими дурницями.

 Ростислав Білик: я вважаю, що якщо ви щось робите, то мали б запитати думку пана Горди по телефону чи в якийсь інших спосіб.

 Олексій Каспрук: ви так за нього переживаєте, він був членом Фронту змін, а не Партії регіонів. Не хвилюйтесь за нього.

 Ростислав Білик: я не хвилююсь, а ви не нервуйтесь. Я вас ще жодного разу не перебив, а ви мене вже вп’яте перебиваєте, хвилюєтесь щось, викрикуєте. Будь ласка, ведіть себе толерантно, ми ж з вами виховані люди. А от ви кажете про проблемні питання, асфальтування. Ви знаєте, що завтра відкривається вулиця Каспрука, депутатом якої ви є, де ви обирались, вулиця, названа на честь вашого батька. То що – ви кажете, що нічого не робиться? Робиться, так тяжко, але робиться – вулиця збудована на належному рівні, яка буде служити громаді Чернівців, думаю, не один рік. А ви тільки критикуєте, а що ви особисто зробили? А ви тільки критикуєте і критикуєте, але критикувати можна тільки тоді, коли сам щось зробиш. От коли людина щось зробить, вона може сказати – я зробив це, подивіться, а ні розказувати – так, ні чи щось інше.

 Олексій Каспрук: це черговий приклад того, що відбувається у нашій міській раді, яку інакше, як цирком назвати не можна. Виявляється, що на моєму окрузі – я не депутат вулиці Каспрука і не депутат від вулиці – на моєму окрузі відкривається один з капітальних об’єктів, які зробила міська рада за останні кілька років. Робила довго, дорого, зроблено, на жаль, не зовсім якісно, не так, як хотілось би, враховуючи, що Віталій Михайлович неодноразово говорив, що ми так робимо, як ніхто ніколи не робив. 7 мільйонів гривень вкладено в реконструкцію вулиці, я проживаю на цій вулиці і сам особисто бачив, як трамбовкам робочі підсвічували мобільними телефонами. Результат, як то кажуть, на лице – треба пройтись вулицею і подивитись як там покладений асфальт. Але головне не це – я навіть не знаю, що завтра буде офіційне відкриття вулиці. Це те, що стосується комунікації між депутатами міської ради. Але мова ж не йде тільки про вулицю Каспрука. Мова йде про вулицю Боярки, Богдана Хмельницького, Ентузіастів, про ямковий ремонт на багатьох інших вулицях. Завтра 1 листопада – ремонти не закінчені і не зроблені. У мне є інформація про використання коштів на ремонт доріг – якщо мова йде про те, що казначейство заборгувало, не пропускає на ремонт доріг 1 мільйон гривень, то неосвоєними, тобто не виконано робіт, ще на 10 мільйонів. Коли ви, Ростиславе Романовичу, збираєтесь це робити? У грудні, в кінці листопада, коли підуть дощі та сніг?

 Ростислав Білик: я сказав, що ви є депутатом від вулиці Каспрука, я перепрошую, ви є депутатом від цього округу. Якщо ви кажете, що там погано щось робили і підсвічували ввечері каткам, я не знаю як каткам треба підсвічувати, щоб вони трамбували щебінь. Ви ж кажете, що ви фахівець.

 Олексій Каспрук: асфальт і трамбовка, при чому тут каток і щебінь?

 Ростислав Білик: а, асфальт і трамбовка. Каток, який трамбує асфальт – він каткує і асфальт, і щебінь …

 Олексій Каспрук: так, він каткує …а трамбовка – це трамбує.

 Ростислав Білик: трамбує асфальт? Я, наприклад, не знаю такого катка, який трамбує асфальт. Асфальт укладається, а позаду нього йдуть катки, ви ж кажете, що ви спеціаліст, Олексію Павловичу. 

 Олексій Каспрук: не нервуйтесь.

 Ростислав Білик: я вас завтра відведу і покажу, як вулиці роблять.

 Олексій Каспрук: добре …

 Ростислав Білик: добре? Я не хочу коментувати вас, що щось не робиться, щось не освоюється, щось не ремонтується. Фахівець у кожній галузі має вирішувати сам, як це має правильно відбуватись – ми бачимо по-одному, вони бачать по-іншому. Те, що робиться і відбувається зараз – робиться для міста, для громади, для того, щоб Чернівці були одним з найгарніших міст.

 Ведуча: традиційно, маємо запитання з мережі Фейсбук, Ігор Гаврада питає вас, пане Ростиславе: По-перше, вчора (30 жовтня) на прес-конференції Г.Ходоровський заявив, що "Білик є тим, хто повсякчас підтримує лінію Партії регіонів. Я не знаю ні одного випадку, коли б він збочився". По-друге, Ви є членом і Партії регіонів, і її фракції у міськраді. Але попри все це поясніть, будь-ласка, чому, на Ваш погляд, Вас так активно журналісти, деякі політики, оглядачі "сватають" до партії "Рідне місто"? Хто, на Ваш погляд, зацікавлений в тому, аби така інформація про Вас циркулювала і обговорювалася?

 Ростислав Білик: дякую за запитання. Учора на прес-конференції пан Кобевко два рази задавав мені це запитання. Я хочу сказати наступне – може це є якась технологія, яка комусь вигідна, її розкручують та намагаються нав’язати. Я є активний член Партії регіонів, фракції Партії регіонів в міській раді, я з Партією регіонів прийшов в міську раду, я її підтримував на виборах 2010 року, на виборах 2012 року, підтримував кандидатуру від Партії регіонів та був довіреною особою Віталія Михайлішина, я приймав активну участь у всіх партійних, соціальних, громадських проектах, які проводила Партія регіонів. Всі акції, які проводила Партія регіонів – це прибери місто, посадимо дерево, привітаємо ветеранів з 9 травня, до дня дитини – всі, які проводились під егідою Партії регіонів, в них усіх я активно брав участь. Тому я не знаю хто це розкручує і кому це вигідно. Я хочу сказати лиш одне – я підтримую політику Партії регіонів, я підтримую політику Президента стосовно євроінтеграції, яка за 22 роки незалежності України дуже впритул наближує нас до ЄС та основних євроінтеграційних процесів і всі інші політичні технології я хочу відкинути і просто залишити все на своїх місцях.

 Ведуча: тобто, «Рідне місто» не цікаве для вас, як політичний проект?

 Ростислав Білик: ви сказали політична партія, а я знаю, що є ГО і є представник «Рідного міста», депутат обласної ради Андрій Білогорка, який відвідує сесії міської ради, виступав там кілька разів і поки що я бачу тільки одного представника цієї ГО. Тому зв’язувати якісь моменти, я поки що, не бачу в цьому необхідності, я просто бачу, що це політтехнології, які хтось закидає.

 Ведуча: від Ігоря є до вас, Олексію, запитання: Які факти, на Ваш погляд, дозволяють стверджувати чи заперечувати те, що у міськраді існує т.зв. "група "Рідного міста"? Якщо ж така група, на Вашу думку існує, то кого з депутатів Ви б зарахували до неї і чому?

 Олексій Каспрук: так, така група беззаперечно, що існує і мені дуже дивно, що Ростислав Романович знає тільки одного представника «Рідного міста» і дуже дивує риторика Ростислава Романовича, що це є громадська організація. Насправді Ростислав Романович, як активний політик має знати, що це є політична партія, бо тільки політичні партії можуть висувати кандидатів до рад різних рівнів. І пан Білогорка був висунутий саме політичною партією «Рідне місто». Насправді Ростислав Романович знає ще одного представника, активіста «Рідного місто» - це Сергій Осачук, радник Віталія Михайлішина, з яким Ростислав Романович чудово знайомий, працюють разом, спілкуються і мені дуже дивно, що ви не знали, що він в «Рідному місті». Все місто знає, а ви ні.

 Ведуча: це правда, Ростиславе?

 Ростислав Білик: ми говорили про депутатів, Олексію Павловичу, я навіть не знав, що це партійна організація, а не громадська. Менше з тим, я скажу, що Сергій Осачук – це радник міського голови, який займається питаннями культури, який займався проведенням у Чернівцях, я вважаю, одного з найкращих фестивалів Маланки. 

 Олексій Каспрук: який фінансував Фонд Фірташа.

 Ростислав Білик: яка різниця, я не розумію, Олексію Павловичу, ви фінансуйте, нехай Фонд Бурбаків фінансує.

 Олексій Каспрук: не нервуйтесь.

 Ростислав Білик: чому в усьому, що робиться позитивне – ви знаходите негатив? Олексію Павловичу, ви були радником міського голови, ви були директором комунального підприємства – що ви робили для міста і чому зараз, коли щось робиться, коли дійсно була встановлена ковзанка – це кошти бюджету – це спонсорські кошти. І да, Сергій Осачук займався цим питанням. Я був на деяких нарадах в міській раді, як голова бюджетної комісії і те, що з площі забрали півнушки, де розпивався алкоголь та жарився шашлик, і ви вважаєте, це було добре? Я так не вважаю і мешканці міста не вважають. До мене неодноразово звертались і казали, що не можна на Соборній площі розпивали алкогольні напої та торгували шашликом. Друге – що поганого в тому, що була прекрасна ковзанка, де діти місяць катались безкоштовно? Ми говоримо зараз, що Сергій Осачук не компетентний? Ну і що, що він є, як ви кажете, представником партії «Рідне місто»? Я вважаю, що це нормально і так – я знаю цю людину, а Меридіан Черновіц – культурно-мистецький фестиваль. Олексію Павловичу, людина не депутат, людина просто займається громадською роботою.  

 Олексій Каспрук: я продовжу, я абсолютно не хотів критикувати ті речі, про які ви говорите. Тим паче, що ми також підтримуємо і в свій час також підтримували Меридіан Черновіц і перший Меридіан пройшов саме за підтримки Арсенія Яценюка, і Терезії Яценюк, і Фонду «Відкрита Україна». Але у міській раді утворилась група бізнесменів-депутатів, які в принципі вважають себе аполітичними, сьогодні вони в Партії регіонів, чи в «Нашій Україні» чи позапартійні, але пройшли від тих чи інших політичних партій, які фінансують «Рідне місто», які приймають участь у всіх заходах і їх можна побачити якщо не на перших, то на других ролях. Це така чітко сформована група.

 Ведуча: назвіть прізвища цих людей.

 Олексій Каспрук: одним зі спонсорів цієї групи є Степан Ленігевич – це депутат від фракції «Наша Україна», тоді ще не було «Рідного міста», але «Рідне місто» приписало собі багато культурних та інших проектів, які вони фінансували і тоді було все дуже сконцентровано на персоні Віталія Михайлішина під час парламентської кампанії. Так от, Степан Ленігевич він один зі спонсорів і пан Білогорка, до речі, обраний від політичної партії «Рідне місто» - це його заступник на фірмі. Хто ще – це депутати від колишньої фракції «Батьківщини», які розуміють, що треба якось попасти в наступну міську раду, зрозуміло, що жодна політична сила – чи то «Батьківщина», чи то УДАР, чи то «Свобода», чи то Партія регіонів їх до себе не візьме і вони вирішили собі зробити такий проект, який називається політична партія «Рідне місто» 

 Ведуча: то хто це?

 Олексій Каспрук: я дуже часто бачив на їх заходах таких депутатів, як Чесанов, Кедь, тобто вони постійно там запрошені і приймають участь.

 Слухач: це Андрій Білогорка, депутат обласної ради. Я б хотів внести кілька вагомих речей у цей виступ, бо звучить досить некомпетентна і недосконала інформація стосовно «Рідного міста» і стосовно політичної партії. Річ у тому, що громадська ініціатива «Рідне місто», я хочу нагадати, пане Олексію у 2011 році і дуже багато справ, які стосуються побудування дитячих майданчиків, доріг було зроблено ще у 2011-2012 роках. І наступне – я відчуваю, що не дає спокою як Партії регіонів так і Фронту змін той факт, що мене обрано депутатом. Так от, я б хотів закликати політиків, які дійсно вважають себе політиками, а не політиканами – не займатись політиканством, а працювати на громаду і тоді за вас будуть голосувати так само, як за мене. Дякую вам за увагу. 

 Ростислав Білик: пан Білогорка сказав, що громадська ініціатива робить багато робіт. Я продовжу про Степана Ленігевича – коли ремонтували вулицю Каспрука він один раз зробив допомогу у вигляді 100 тисяч гривень і сьогодні перерахував 50 тисяч гривень, щоб якомога швидше прискорити завершення там робіт. І хочу навести ще один приклад – це не якісь там заправки чи невідомі проекти. Людина на вулиці Червоноармійській за власні кошти зробила благоустрій біля всього будинку, асфальтні під’їзди, парковки, зупинки одні чи не найкращі в місті з безкоштовним fi-wi. Мало того – людина заасфальтувала тротуари на іншій стороні вулиці Червоноармійської, зробила пандуси, поміняла бордюри, зробила освітлення. Я вважаю, що сьогодні туди можна возити людей і показувати, хто що робить для Чернівців. Давайте, зараз ввечері поїдемо і подивимось – погано це чи добре, мішає це мешканцям чи не мішає. Так в чому проблема? Коли люди роблять щось для міста чи коли люди просто говорять багато і просто собі набивають рейтинг тим, що ми будемо сьогодні багато говорити

 Олексій Каспрук: у мене короткий коментар, по-перше, до Андрія Білогорка, я дуже радий, що ви додзвонились і я хочу відкинути ваш закид насправді, Партія регіонів в особі Ростислава Білика дуже хвалить вас та вашого шефа, що ви багато робите для Чернівців. Мені теж подобається багато речей, які робить пан Ленігевич, він дійсно людина заможна та способна. Але мова йде про те, що сьогодні депутати мають працювати в межах своїх повноважень і якщо починається незрозуміле встановлення дитячих майданчиків за кошти таємничих спонсорів, а тільки зараз виявляється, що для пана Михайлішина дитячі майданчики в 2011-2012 роках по місту встановлювало «Рідне місто». Я не пам’ятаю, а я дуже активно слідкую за життям в місті, майданчиків, які в 2011-2012 році відкрило «Рідне місто», а Віталія Михайловича пам’ятаю, який казав: «Це мої спонсори, які не хочуть, щоб їх імена називали». Все – сьогодні вони названі.

 Ведуча: питання до обидвох гостей: Уявіть, що Верховна Рада на наступному тижні все ж таки призначить вибори чернівецького міського голови. Чи готові Ви сьогодні до того, щоб особисто балотуватися на цю посаду?

 Олексій Каспрук: дуже пєчально, але я переконаний, що Верховна Рада скоро не призначить вибори. Сьогодні заяву про складання повноважень міського голови написав мер Одеси, тобто фактично вже шість обласних центрів не мають законно обраних голів. Але, якщо вибори будуть призначені, наша політична сила висуне достойну кандидатуру. Я готовий, чи хтось буде з інших моїх колег, ми будемо плідно працювати на благо громади.

 Ростислав Білик: не знаю будуть вибори чи не будуть, у нас є рішення фракції, у нас є рішення партії. Думаю, що депутати і члени Партії регіонів на політраді повинні визначити найкращу кандидатуру, яку б вони всі могли підтримати і щоб вона була дійсно достойно представленою на виборах міського голови – чергових чи позачергових. Тому я особисто за себе ніяких коментарів давати не можу. Є партія, є депутати, які повинні прийняти це рішення. 

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ

1