Наші на ХХ книжковому Форумі у Львові (кілька фотографій)

Наші на ХХ книжковому Форумі у Львові (кілька фотографій)

15.09.2013, 18:18

На Форумі видавців, що проходить у Львові, презентуються книжки буковинських видавництв, зокрема ті, що вийшли у світ за сприяння крайової влади. Про це повідомляє прес-служба ОДА. На форумі представлені інші книги, що видані в рамках комплексної Програми розвитку інформаційної та видавничої галузей Чернівецької області. Зокрема, «Цікаві оповідки зі щоденника Тараса Шевченка», приурочена 200-річчю Кобзаря і упорядкована Олександром Мельниченком, «Магія слова для всього живого» Надії Бабич, каталоги творів талановитих буковинських мисткинь Одарки Киселиці та Августи Кохановської, довідник про інформаційний простір Буковини, упорядкований Дмитром Миронюком, та інші. Нові власні книги, а також видавництва «MeridianCzernowitz», презентує на львівському форумі і буковинське видавництво «Книги-ХХІ».

А 13 вересня на 20-му форуму видавців у Львові буковинська письменниця Марія Матіос подала на розсуд громадськості свою нову книгу "Черевички Божої Матері", передає УНН.

В основі сюжетної лінії нової повісті лежать трагічні події 1941 року на Буковині. Головною героїнею твору є 12-річна дівчинка Іванка, яка опиняється у самому вирі перипетій того часу. Непересічний літературний стиль авторки підкреслює і детальний опис колориту буковинців - розкриваються їхні вірування, традиції та звичаї. Окрім презентації книги, Марія Матіос також братиме участь у дискусії, присвяченій жінкам та їх ролі в історії.

Як повідомила Марія Матіос на своїй сторінці у Фейсбук, вона буде рада бачити читачів і поспілкується з ними. - "Черевички Божої Матері" - це дуже "моя" книжка: стиль, персонажі, місце подій. Це письмо без ретуші і без "кучерявості". Це дуже оголена правда про людину у критичний час. Це ще одне українське історичне пекло, при згадці про яке ми соромливо опускаємо долу очі, - написала М. Матіос.

- "Черевички..." я присвятила пам'яті свого тата. Без його заступництва з небес я ніколи б не знайшла в собі сили у такий чорний для себе час дописати книжку. Але я татові обіцяла. І я виконала обіцянку. Цю книгу, як ніяку іншу, я писала плачучи і плакала-пишучи... Так, вона про людське зло і жорстокість. Але, разом із цим, я хотіла, щоб вона була світла, як її головний персонаж - 12-літня Іванка Борсук, очима і словами якої я і розповідаю цю сумну історію.

Фото Юрія Чорнея, Василя Дроняка та з сторінки Арсенія Яценюка у ФБ

1