NASA представило карту світових зсувів ґрунту на планеті. У Чернівцях не виконуються протизсувні заходи

NASA представило карту світових зсувів ґрунту на планеті. У Чернівцях не виконуються протизсувні заходи

09.07.2016, 00:14

Агентство розробило програму, що дозволяє відстежувати зсуви на планеті.

NASA представило пакет програм DRIP-SLIP (Detecting Real-time Increased Precipitation — Sudden Landslide Identification Product) з відкритим кодом, призначених для відстеження зсувів

Для демонстрації можливостей програми агентство опублікувало мапу світових зсувів.

Програма використовує дані, отримані супутником Landsat 8, і автоматично визначає потенційні місця виникнення зсувів

NASA представило карту світових зсувів ґрунту, змінюючи дані з кожним новим знімком, отриманим супутником.

Пакет DRIP являє собою сукупність карт місцевості, які оновлюються кожні 24, 48 і 72 години.

Вони дозволяють відслідковувати кількість опадів в тих чи інших місцях на планеті, які можуть призвести до появи зсувів NASA представило карту світових зсувів ґрунту.

Представлені карти демонструють місця появи зсувів, які виникли у 2007-2013 роках і кількість людських жертв від них.

 Кількість зсувів NASA

Людські жертви в результаті зсувів NASA
 

Окрему увагу фахівці NASA приділили Непалу, показавши місцевість до і після зсуву. 

Більше читайте тут: http://dt.ua/TECHNOLOGIES/nasa-predstavilo-kartu-svitovih-zsuviv-gruntu-213162_.html

На останній сесії міської ради в Чернівцях теж згадували зсуви. 

ДОВІДКОВО:

О. Брязкало: У Чернівцях є 69 потенційно небезпечних зсувних осередків

З яких 34 – активні, де час від часу відбуваються зсувні процеси

Чернівці перебувають у зсувонебезпечному районі. Час від часу відбуваються зсуви, руйнується житло та побут людей. Про останні події, озеленення міста та роботу підприємства ми поспілкувалися з директором КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт» Олександром Брязкалом.

«Одна з них причин зсуву - неподалік розташований кар’єр»

Одним із найактуальніших питань сьогодні є зсув на провулку Золочівському у Чернівцях. Що там насправді трапилося і які причини цього? І напевно найголовніше, як будуть ліквідовувати наслідки цього.

- У п’ятницю (31 березня проти 1 квітня, - авт.) о сьомій ранку трапився зсув на першому провулку Золочівському у Чернівцях. Постраждав, в принципі, один будинок, на території іншого будинковолодіння утворилася тріщина. І між двома будинковолодіннями тріщина до 30 сантиметрів.

Щодо будинку №7 по першому провулку Золочівському, то він вже давно зазнавав зсувних процесів. Надавали попередні рекомендації геологічної служби Тресту зеленого господарства, відбувалося армування будинку (навколо будинку встановили так званий армопояс).

Окрім того, у січні цього року ми також виїжджали туди. Працівники підприємства постійно здійснюють моніторинг зсувних осередків (цей зсувний осередок на Золочівській постійно діючий).

Щодо причин виникнення зсуву, то наразі це питання вивчають. Є кілька версій цього.

Одна з них - там неподалік розташований кар’єр, де видобувають глину для нашого цегельного заводу.

Інша можлива причина – перезволоження схилу. Але наразі остаточної причини ще не встановлено.

Для з’ясування причин зсуву було залучено геотехнічний інститут, який наразі проводить геологічні вишукування. Буде проведено свердління ґрунту, щоб зрозуміти причину та як локалізувати і ліквідувати це.

Наше підприємство вжило першочергові заходи – тріщину ми засипали глиною, щоб уникнути надалі перезволоження ґрунту і щоб так зване «дзеркало», де відбувається зсувний процес, не розросталося.

Які будуть вживати наступні заходи.

- Наразі ми вивчаємо причини зсуву. Доки немає висновків експертизи та досліджень, не можемо вживати жодних заходів.

«Після весняних та літніх дощів відбувається частково рух ґрунту»

Окремі райони Чернівців перебувають у зсувонебезпечних місцях. Яка ситуація там і чи стежити ви за цими процесами? Може якісь заходи вживають, щоб запобігти цьому (йдеться про район Барбюса тощо)?

- Наша геологічна служба постійно здійснює моніторинг усіх зсувних осередків Чернівців. Щоквартально ми подаємо звіти (до департаменту житлово-комунального господарства міста та відділу з надзвичайних ситуацій міської ради) про стабілізацію чи активацію зсувних процесів.

Сьогодні для якихось серйозних заходів, які б підприємство вживало, немає можливостей. У нас є лише два геологи, які постійно займаються цими питаннями.

Чи відбуваються якісь роботи на потенційних зсувонебезпечних ділянках у Чернівцях, або там, де зсуви вже відбувалися?

- Моніторинг здійснюється постійно. Окрім того, у зсувонебезпечних місцях ми заливали підпірні стінки, щоб укріпити береги річок чи схилів. Габіонні роботи наразі не виконуємо. Але заливали підпірні стінки з бетону, здійснювали армування.

Які є зсувонебезпечні райони у Чернівцях?

- Це насамперед район вулиць Одеської та Барбюса, вулиця Золочівська та прилегла до неї Бережанська. Також це район вулиці Фастівської вздовж до району Гарячий Урбан.

Загалом у Чернівцях є 69 потенційно небезпечних зсувних осередків. З яких 34 – активні. Там час від часу відбуваються зсувні процеси. Особливо після весняних та літніх дощів відбувається частково рух ґрунту.

Чи реально спрогнозувати, де може трапитися наступний зсув ґрунту? Чи це так само як землетрус, доки він не трапиться, спрогнозувати місце та силу неможливо?

- На жаль, неможливо це спрогнозувати, бо все залежить від кількості опадів. Якщо йде багато рясних дощів, є тріщини у землі, тоді відбувається рух грунту всередині.

«Усі дерева, які підприємство зносить, відбувається згідно із дозволами»

На деяких вулицях міста зрізали старі дерева. Яка причина цього – це ліквідація аварійних насаджень, чи вони заважали якимось роботам?

- Згідно із дорученням Чернівецького міського голови, такі роботи перебувають на його контролі. Він постійно об’їжджає місто і дає доручення щодо обстеження усіх дерев. Окрім того, видалення та зрізання аварійних дерев, які загрожують людям, будинкам чи транспорту.

Усі дерева, які підприємство зносить, відбувається згідно із дозволами, які видає департамент житлово-комунального господарства. Там діє відповідна комісія. Куди входять працівники департаменту, від нашого підприємства, від екологічної інспекції та з благоустрою.

«Для з’ясування причин зсуву було залучено геотехнічний інститут, який наразі проводить геологічні вишукування»

Проводять обстеження і лише тоді видають певні висновки – або обрізка дерева, або його видалення.

Наразі ми вже почали весняну висадку дерев. Зараз це відбувається на вулиці Ткачука (висадка дерев та живого паркану). Там здійснено капітальний ремонт дороги та тротуару і саме вздовж тротуару з одного боку ми висаджуємо дерева, а з іншого боку – живий паркан.

Також у місті здійснили підсаджування кущів – поблизу пам’ятника Якуба фон Петровича (на розі вулиць Руської та Петровича), поблизу зупинки на вулиці Садовського, на Театральній площі ми підсаджували кущі. На жаль, часто мешканці скорочують шлях через кущі та зелені насадження і газонами. Ми також у таких місцях перекопуємо та підсіваємо траву.

Фактично зараз дві площі Чернівців до травневих свят та Великодня підготовлені. Тривають необхідні роботи на Соборній площі.

Першими квітами на наших центральних площах будуть тюльпани, а вже після 9 травня ми почнемо висадку пізніх квітів на усіх площах.

Окрім того, на центральних вулицях ми видаляємо пеньки і будемо там висаджувати дерева.

«Щороку ми в середньому висаджуємо 600 дерев»

Постійно бачимо на клумбах та газонах міста ваших співробітників. Скажіть, в яких обсягах відбувається озеленення міста – маю на увазі, коли зрізують одне дерево, а натомість висаджують кілька.

- Щороку в середньому висаджуємо 600 дерев. Щодо знесення, то також здійснюємо підрядні роботи – на території садочків, шкіл чи установ. На своїх територіях вони згодом самі висаджують дерева. скільки дерев вони висаджують – ми не знаємо.

Також частково на прибудинкових територіях, адже не усі ЖРЕПи мають можливість видаляти дерева.

Чи реагує якось ваша установа на так звані грядки поблизу багатоквартирних будинків? Чи цим повинні займатися та відповідати за це ЖРЕПи? Там, де мала би рости трава, квіти чи дерева, росте цибуля. Можна зрозуміти мешканців, для яких це одне з джерел існування. Але наскільки це правильно?

- Прибудинкові території ми не обслуговуємо. Лише після звернень мешканців здійснюємо обрізку дерев чи знесення. Висадка квітів, дерев чи кущів – це прерогатива ЖРЕПів.

Бюджетні кошти виділяють лише на центральні вулиці, площі, сквери. А прибудинкова територія належить ОСББ чи ЖРЕПам. Мешканці сплачують їм гроші, в які входить благоустрій прибудинкової території – висадка дерев, кущів чи квітів. Решта залежить від їхнього керівництва.

У нас немає такої можливості, бо наразі штат нашого підприємства – лише 100 осіб. Охопити все місто дуже важко. Це і працівники розсадника з вирощування декоративних рослин, охорона, водії, бригади зі знесення дерев та газонокосіння дві бригади з озеленення тощо, розчищення русел річок. Окремо бригада з прибирання вулиці Кобилянської. Звісно, хотілось би охопити усе місто та скрізь здійснювати висадку дерев, квітів чи кущів, але фізично не можемо це зробити.

Щодо знесення дерев та облаштування парковки поблизу парку «Жовтневого». Чи законно це і чи є усі необхідні документи для цього?

- Дозвіл звичайно є. Жодного дерева ми без дозволу не зрізуємо. На місці працювала комісія щодо знесення 12 лип та одного горіха (який сам виріс). Там постійно поблизу центрального входу в парк багато автомобілів припарковано. Окрім того, вони паркуються на зеленій зоні, газоні, ламають кущі. Тому було ухвалено рішення щодо знесення дерев та облаштування там парковки. Ми в районі парковки на метр звузимо тротуар (він завширшки 5 метрів) і висадимо ще живу огорожу. Щоб надалі автівки не заїжджали на тротуар. Саму паркову буде облаштовувати приватний підприємець. А ми лише зносили дерева та будемо висаджувати живу огорожу.

Чи вистачає вам коштів на усі необхідні заходи та соціальну складову?

- Ми виконуємо підрядні роботи, реалізовуємо з розсадника декоративні рослини, надаємо автопослуги (автовишки) тощо. Понад рік немає заборгованості із зарплати, податків тощо.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

дЖЕРЕЛО: https://pogliad.ua/news/interview/o-bryazkalo-u-chernivcyah-e-69-potenciyno-nebezpechnih-zsuvnih-oseredkiv-134402

1