'Народний Фронт' долучився до проведення етнодуховного фестивалю Обнова Fest

"Народний Фронт" долучився до проведення етнодуховного фестивалю Обнова Fest

19.06.2016, 23:37

У Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту відбувся восьмий Етно-духовний фестиваль «Обнова-фест». Розвагам і веселощам передувала молитва за Україну. В тренді цього дня були вишиванки, їх на свято вдягали, як то кажуть, усі від малого до старого.

На урочистому відкритті фестивалю взяв участь народний депутат України, лідер парламентської фракції "Народного фронту" Максим Бурбак. 

 Щиро вітаю всіх з зеленими святами, - сказав з фестивальної сцени Максим Бурбак. - В черговий раз Народний Фронт долучився до проведення етнодуховного фестивалю Обнова Fest. Вдячний організатором за запрошення.  Те, що ви щороку робите - дуже потрібне усім нам. Ви відновлюєте духовність і віру в серцях молоді. Верховна Рада також намагається сприяти цьому. Цього тижня ми ухвалили справді доленосні рішення. Кожна третя після, яка віднині звучатиме в ефірі наших радіостанцій повинна бути українською. І це тільки перший крок  - буде половина, і буде більше. Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха Варфоломея сприяти процесу створення єдиної помісної української автокефальної церкви, до якої ми йдемо віками. А з вірою і духовністю у серці, разом з нашими вояками, ми повернемо кожен міліметр загарбаної у нас агресором з Московії землі. Тут ми показуємо, що ми українці - нація, яка гідна відбутися як велика європейська держава. 

Весь день на території музею під відкритим небом працювало безліч майстер-класів і ляльки-мотанки робити можна було навчитись, і майстерність декупажу опанувати, писанкарства, гри на дримбі і навіть горщики з глини спробувати виліпити. Тут торгували прикрасами та вишиванками, виробами з дерева, медом, сирами та медовухою. Отож кожен міг не лише пофестивалити, але й придбати собі обновку чи ласощі. 

На фестивалі для дітей працювали атракціони, продавали солодку вату, проводили майстер-класи і катали на поні. Загалом, цікаво було усім, як зовсім іще малюкам, так і підліткам.

На Обнові у Музеї архітектури і побуту відбулися змагання з воркауту.  Дійство зібрало чимало глядачів, котрі могли не лише дивитися на виступи учасників, але й спробувати власні сили і виграти приз.

Видовищною частиною Обнови став Сіно-фест. Біля великих фігур з сіна фотографувалися всі охочі, також до уваги відвідувачів були представлені і невеликі вироби. Ті ж, хто і сам захотів навчитися цього ремесла, міг порадитися з майстринею, котра виготовляла фігури. 

 Також на території фесту працювала мистецька кузня, двір народних танців та народної страви. На Обнова-фесті можна було не лише послухати музику і розважитися, але й поїсти. Відвідувачів частували варениками з начинками на будь-який смак. Пиво та шашлики на мали тут особливу популярність. Отож біля точок з їжею та пивом час від часу навіть утворювалися черги.

Цьогоріч на Обнову завітали як новачки, так і люди в яких за 7 років вже виникли власні традиції щодо фестивалю.

Свято, на яке упродовж року чекають чернівчани та численні гості столиці Буковини, має на меті позитивно обновити усіх учасників, а ще надихнути і об’єднати навколо українських духовних та патріотичних начал. Представники різних конфесій у Рік Божого милосердя помоляться за мир в Україні, молодь та єдність церков, а благодійники – звернуть увагу на підтримку українського війська, долю переселенців та дітей-сиріт.

Трохи історії

Ще у 1930 році з ініціативи нашої Церкви постав Генеральний Інститут Католицької Акції Греко-Католицької Галицької провінції. Для того, щоб зорганізувати студентську молодь у лоні Церкви, в Католицькій Акції створюється Товариство українських студентів-католитків “Обнова”. Від самого початку “Обнова” мала два головні напрямки праці - місійна робота з молоддю та самоосвіта. Гаслом Товариства є “Обновити все в Христі”. “Обнова”, як представник інтелектуальної частини молоді - студентство, мала творити молодіжну еліту. Кожен член товариства готував доповіді, реферати, які зачитувались і обговорювались у колі Товариства. Тематика була всебічна: історичні, мистецькі дослідження, філософсько-богословські роздуми.

Після легалізації Церкви в 90-х, молодіжний християнський форум підносить свій голос разом із Воскреслою Церквою. Чернівецьке Товариство українських студентів-католиків “Обнова” - ще зовсім юна організація, адже утворилася лише 1998 році. Студенти зібрались на парафії Собору Успення Пресвятої Богородиці з благословення пароха громади о. Валерій Сиротюк.

Мар’ян Лазарук, організатор: «Напевно це такий рай на землі 1 день, коли люди можуть бути самими собою, робити, що вони хочуть. Це є мета - хоча б раз на рік мати таке свято в Чернівцях».

Степан Карачко

Використано матеріали pogliad.ua

1


КОМЕНТАРІ (6)

бурбак разом із фронтом завжди з людьми.

 

avatar

Василь Калюжа

20 червня 2016 09:32

А можна не псувати людям настрій своєю злобою і примітивом? Мова йде про гарне і добре свято, а ти як шолудиве щеня з підворотні гакаєш.

avatar

До Василя з калюжі

20 червня 2016 10:41

Вот потому и такая погода 

avatar

20 червня 2016 10:47

Йшов би  до людей на Кельменці бо тут до нього є багацько питань. Тут його обирали нібито. 

avatar

Одарка

20 червня 2016 12:31

Да  Бурбак по всем фронтам,просто ...

avatar

ТТ

20 червня 2016 17:04

Хорошо,скажу по другому,Бурбак наложил в штаны на всех фронтах,и это правда))))))))))

avatar

ТТ

20 червня 2016 20:07