Народний депутат України Микола Федорук розповів головам місцевих рад Кіцманщини, чому варто об’єднувати територіальні громади

Народний депутат України Микола Федорук розповів головам місцевих рад Кіцманщини, чому варто об’єднувати територіальні громади

13.05.2015, 00:19

Минулого вівторка голова Кіцманської районної державної адміністрації Іван Друцул провів розширену нараду за участю голів місцевих рад району, під час якої обговорили низку важливих питань. 

У нараді взяв участь народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук.

При обговоренні першого питання порядку денного «Про перспективний план формування територій і громад Кіцманського району та добровільне об’єднання громад» М.Федорук розповів про економічні переваги об’єднання територіальних громад, навівши приклад країн Європейського союзу у цій сфері.

Представників громад району цікавили питання щодо механізмів проведення такої реформи, перспектив розвитку малих територій у разі об’єднання громад.

Особливе занепокоєння у голів місцевих рад викликали можливі труднощі в отриманні населенням адміністративних послуг, а також фінансування реформи. 

Голова районної ради Павло Лупул, виступаючи перед присутніми, висловив думку, що громади ще не готові у повній мірі до проведення такої реформи, оскільки не напрацьовано механізми проведення цих заходів на законодавчому рівні. 

Народний депутат на кожне із поставлених запитань дав відповідь. Він погодився з тим, що потрібно внести зміни до ряду законодавчих актів задля ефективного проведення адміністративної реформи. А також наголосив на тому, що об’єднання громад має бути добровільним і економічно обґрунтованим. Об’єднана громада повинна стати економічно самодостатньою і задовольняти потреби населення.

Учасники наради розглянули також питання про оптимізацію закладів бюджетної сфери, про стан утримання приміщень медичних закладів місцевих рад району, про хід виконання розпорядження голови РДА про проведення санітарної очистки та благоустрою населених пунктів району, про інформування населення щодо актуальних питань газопостачання. Крім того, учасників наради поінформовано про можливості залучення інвестицій у програму поводження з твердими побутовими відходами та участі у програмах територіальної співпраці Молдова – Україна в контексті реалізації можливостей фінансування місцевих територіальних громад. 

На завершення перед учасниками наради виступили представники волонтерської організації «Допомога Українській армії», які розповіли про їхню діяльність і закликали усіх до співпраці та допомогти кіцманчанам, які перебувають в АТО, у придбанні літньої екіпіровки.

Янна НИКОЛАЙЧУК

Джерело: http://freelife.cv.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Об"єднати громади це означає що хтось з керівників громади залишиться без посади. Добровільно на такий "подвиг" мало хто погодиться. На інтереси громади їм наплювати коли це зачепає кожного з керівників безпосередньо ,особливо це характерно для Буковини.  Деяких керівників-регіоналів  обласної ради   майданівці змушували писати заяви і погрожували сміттєвими баками і що? Хлопці як "працювали на благо буковинців так і працюють". За вуха від корита не відтягнеш.

avatar

Степан

13 травня 2015 06:38