Народна рада в ОДА. Тиждень роботи

Народна рада в ОДА. Тиждень роботи

14.02.2014, 21:07

Тиждень роботи Чернівецької Народної ради у кабінетах будинку з левами. Опозиційні депутати щодня за графіком чергують в адмінбудівлі, приймаючи громадян. Звичною роботою зайняті й чиновники. Про щоденну роботу під одним дахом опозиціонерів і влади, про нові двері, посади та ймовірну сесію обласної ради дивіться далі.

Інформаційне Агентство АСС

Володимир Вакарюк, член «Ради Майдану»:

– Якщо це усе, чого хотів добитися Іван Мунтян, то мені з ним не по дорозі. За умовами воєнного часу таких переговірників пускають в р… Посада першого заступника нічого не вирішує. Ми зацікавлені у зміні системи влади, а не здобутті посад. До слова, нинішній заступник голови облради Валентин Маніліч обіймає посаду за квотою опозиції – він пройшов до ради від ВО «Батьківщина».

Віталій Мельничук, член МО «Народна рада», голова обласного осередку ВО «Свобода»:

– Перемовини відбувалися поза нашими спинами, без відповідних консультацій. Мені відомо, що до переговорного процесу мають стосунок І.?Мунтян, М.?Салагор та Я. Курко. На засіданні «Народної ради», яка відбулася напередодні, жодних домовленостей про знесення барикад не було.

Я вважаю, що такі стратегічні питання треба вирішувати із залученням найширших громадських кіл. До слова, люди з нашої фракції цілодобово продовжують приймати громадян у депутатській кімнаті облради.

Тодор Гуцуляк, депутат облради від «Нашої України»:

– Я поки що не входжу до міжфракційного об’єднання «Народна рада». Тобто на зборах я не був присутній. Чому я досі не в «НР», тому що мене немає.

Але я вважаю, що боротися треба. Що ж стосується домовленостей нашої опозиції та влади, то я не вважаю це реальною перемогою першої. Власне,заступник голови облради – фігура мало функціональна. Він може виконувати обов’язки голови лише у разі його відсутності. Навіть сесію скликати він не має повноважень. Її можуть скликати лише 1/3 депутатів. Вважаю, що ця посада користі ні опозиції, ні громаді не принесе.

Валентин Маніліч, заступник голови Чернівецької обласної ради:

– У 2010 році вже запроваджувалася посада першого заступника. За три роки моєї каденції особливої потреби у розширенні штату не було. Що ж до діяльності міжфракційного об’єднання «Народна рада», то у регламенті роботи облради розписано повноваження таких об’єднань.

Микола Салагор, член виконкому «Народної ради»

– До розблокування приміщення облради ставлюсь з жалем. Проте, запровадження посади першого заступника голови обласної ради оцінюю позитивно. Таким чином, ми зможемо впливати на діяльність облради, вирішувати питання, що хвилюють опозиційні сили і кандидатуру голова облради має оголосити на наступній сесії. Що ж до розпуску обласної ради чи Верховної ради, то ж це може загрожувати оголошенням надзвичайного стану в країні.

Ярослав Курко, член виконкому МО «Народна рада»:

– Повернення влади до своїх робочих кабінетів це усвідомлений компроміс між сторонами конфлікту. Вирішити всі питання під час одного пленарного засідання неможливо. Ми робили ставку на нагальну необхідність прийняття бюджету. Знаю, що у бюджетних установах збиралися підписи для відновлення діяльності керівників владних структур. Люди могли вийти під приміщення облради і вимагати прийняття бюджету. Що ж до обіцяної посади першого заступника з рядів опозиції, то будьяка посада несе з собою відповідальність (за висловлюванням більшовиків). Чи могли ми вимагати посади голови представницької влади? Реально, сьогодні опозиціонера на цей пост не оберуть. До речі, ця посада – мрія не одного політика, у тому числі і М.?Папієва.

Що ж до ситуації у сусідніх областях, то там більшість складає опозиція. Утворено «Народні ради», формуються свої виконкоми з відповідними повноваженнями. Нам же для більшості потрібні люди.

Олег Унгурян, радник голови ОДА, депутат облради (Партія Регіонів):

– Вважаю, що діяльність депутатської групи «Народна рада», як і будьяких інших депутатських ініціатив, впливатиме позитивно на життя області. Що ж до сесійної роботи, то це не змагання і не війна. Нас вибрали для прийняття адекватних рішень.

Що ж до компромісу між владою і опозицією, то, на мій погляд, ми знайшли цивілізований спосіб надати можливість для активнішої діяльності тим депутатам, які цього прагнуть. Я не бачу сенсу в барикадах. На часі всі люди можуть вільно потрапити до приміщення облради. Добре, що нині ніхто з народних обранців між собою не чубиться.

Стосовно затриманих юнаків, справи яких перебувають у судах, вважаю, що ніхто за свої переконання не має бути покараний. Інша справа – хуліганство.

Сьогодні нам треба так вибудовувати роботу, щоб ніхто не вважав себе ображеним, потерпілим.

Проте, наголошую, ми маємо чесно сказати: наша діяльність на місцях (не залежно від назви штатів) напряму залежить від Києва.

Максим Бурбак, народний депутат України

– Я беру на себе відповідальність за розблокування приміщення облради. Нам конче було ухвалити бюджет. Влада хотіла звинуватити «Народну раду» у зволіканні з бюджетом. Проте, ми мали інформацію із Шевченківського райсуду, що готується 186 ордерів на обшуки у активістів… Якби ми почали розгортати питання про недовіру голові ОДА, ми б не набрали голосів. Тому у компромісі бачу нашу перемогу.

Ми звернулися до Шевченківського районного суду з питанням, чи насправді йшла мова про таку кількість ордерів на обшук?

– Пан депутат збільшив це число у 80 разів, – повідомив голова суду.

Іван Мунтян, член МО «Народна рада», голова фракції ВО «Батьківщина»

– Всі наші дії були узгоджені з членами «Народної ради» за участю представників «Ради майдану» та преси. Перед тим, як починати розбирати барикади, я запитав у людей, що стояли біля ОДА. Вони не заперечували…

Від редакції: що хто казав і як хто діяв – історія уже зафіксувала. Кого вибирати до влади і на кого покладатися надалі – робіть висновки самі, шановні буковинці.

Віра Китайгородська, “Буковинське віче”

bukviche.com

1