'Вберегти Україну від сміттєвого навалу': нардеп з Буковини вирішує проблему утилізації та переробки сміття, врахувавши європейський досвід (оновлено)

"Вберегти Україну від сміттєвого навалу": нардеп з Буковини вирішує проблему утилізації та переробки сміття, врахувавши європейський досвід (оновлено)

15.11.2017, 18:15

15 листопада у Всесвітній день рециклінгу або Всесвітній день вторинної переробки у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулася  тематична робоча зустріч з представниками профільних міністерств, державних установ та організацій, приватного сектору, міжнародних та Всеукраїнських організацій, екологів, юристів та громадських активістів, представників органів місцевого самоврядування щодо з'ясування бачення кожного з врегулювання даного питання на державному рівні, акумулювання зусиль та напрацювання базового або й декількох законопроектів, які вирішать проблему утилізації та переробки сміття в Україні, врахувавши досвід інших європейських країн.

Ініціаторами проведення цього заходу стали  народні депутати України Павло ДзюбликОстап Єднак та Іван Рибак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак пропонує, щоб у Державному бюджеті України на 2018 рік заклали більше коштів на очищення води, роздільне збирання сміття

- Сьогодні в Україні склалася сладна ситуація у сфері поводження з відходами. Рівень засміченості в нашій державі набув критичного стану. Тому вкрай важливо обрати правильні пріоритети та напрямки діяльності, щоб покращити дану ситуацію. Нещодавно Уряд схвалив Національну стратегію поводження з відходами. Наступним кроком, спрямованим на реалізацію цієї Стратегії, має стати прийняття Парламентом рамкового закону про відходи, - прокоментував результати зустрічі народний депутат України Ivan Rybak. - Під час зустрічі обговорили схвалену Урядом Стратегію. Також кожен з учасників мав нагоду поділитися своїми думками щодо пошуку шляхів вирішення проблеми зі сміттям в нашій державі. Тому окремо привернув увагу присутніх до Законопроекту №5614, який ми з колегами - народними депутатами вже зареєстрували у ВР. У ньому йде мова про запровадження депозитної системи збору та утилізації тари в Україні. В багатьох європейських країнах вона вже давно ефективно працює, адже мало хто хоче викидати гроші у смітник. І добре, якщо у смітник, а не просто під ноги. Тож прийняття цього законопроекту в нашій державі сприятиме покращенню ситуації у сфері поводження з відходами та допоможе вберегти Україну від сміттєвого навалу.

 - Особливу увагу хочу звернути на вже зареєстровані законопроекти, до авторського колективу яких ми також належимо - це №5354 від 03.11.2016 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з небезпечними відходами" та №5615 від 28.12.2016 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо системи збирання та утилізації використаної тари)", - повідомив народний депутат України Павло Дзюблик- Крім того, предметно обговорили Національну стратегію поводження з відходами, яку нарешті отримала Україна.

Тобто, ми відкриті до комунікації і готові до конструктивної розмови та подальшого конкретного плану наших спільних дій, адже зацікавлені не у заговорюванні проблеми щодо поводження з відходами, а у вирішенні цього питання.

1