Нардеп з Буковини порівняв вигляд української і румунської школи за 5-6 км від нашої

Нардеп з Буковини порівняв вигляд української і румунської школи за 5-6 км від нашої

10.01.2020, 11:10

Народний депутат України Георгій Мазурашу розповів про свою роботу на виборчому окрузі в Герцаївському районі. І перелічив деякі проблеми, які варто вирішити у першу чергу

- Поспілкувались з місцевими керівниками про ряд стратегічних і системних проблем, які не вирішуються багато років... КПП "Дяківці" - ганебна проблема, але цього року, нарешті, мали би вийти на фініш і запустити пункт пропуску, що дуже пожвавить ситуацію в цьому куточку нашої області..

- Міст через Прут до Новоселицького району (Маршинці) - ця проблема тягнеться ще з повені 2008 року... До речі, цей міст суттєво скоротив би шлях з київської траси в бік Бухареста. У 2019 р. виділили було 100 млн, але потім перекинули на інші об'єкти...

- У районі лише 26 км асфальтованих доріг - це катастрофа:( 2020-й - рік доріг?.. Надії...

- Школи... Вже звертав окрему увагу на Великосілля. Подивіться на фото нижче, і спробуйте вгадати, де наша школа, а де школа в Румунії (в 5-6 км від нашої)... 16 листопада про цю школу український нардеп розповів таке: "ХХІ століття, Україна, Чернівецька область, "школа"...:( У нас є звідки платити мільйонні зарплати у державному "Нафтогазі", але немає за що будувати корпус школи в селі, де, слава Богу, маємо позитивну демографічну тенденцію, де діток в класах стає більше, але деякі предмети нема де викладати (проводити). І це ще й неподалік від Румунії, де буквально в кілометрах 5-6 у подібному ж селі школа - "космічного" рівня на фоні цих приміщень в аварійному стані... 1900-го року...

Є поруч і відремонтований корпус, у т ч за рахунок зібраних коштів після того, як, за іронією долі, у 2003 році під час уроку української мови завалилась стеля, на щастя, на пічку, а не на діток...

Напевно, сусіди з Румунії можуть трохи допомогти з будівництвом школи в румуномовному селі... Але це український населений пункт, і громадяни України. І, думаю, соромно було б навіть звертатися за допомогою до сусідів. Треба самим вирішувати такі проблеми!

Декілька років клопотання адміністрації школи не мають позитивного результату. Сподіваюсь, у 2020 році проблему вдасться вирішити. Думаю, Анна НовосадОлексій Гончарук (Oleksiy Honcharuk) підтримають;)

І не думайте, що я хочу якісь політичні дивіденди собі заробити, мені вони не потрібні, я лише звертаю увагу на кричущу проблему, і нехай її вирішують, не згадуючи ніяких прізвищ, бо будувати треба за бюджетні кошти, а це кошти нас всіх, громадян України;)"

- Герца, схоже, єдине місто в Україні, де немає каналізації... І це ще одна проблема, яку треба вирішувати... Є варіант.

- Берегоукріплюючі роботи, інші протиповеневі заходи, щоби потім не пожинати негативні плоди...

- Енергоефективність, сонячні панелі, тут можна і треба посприяти в т.ч. законодавчо... 

- Є і перспективи, у т.ч. інвестиційні...

- Але проблем, на жаль, більше... Далі буде... - пообіцяв Мазурашу. 

ДОВІДКОВО:

Сьогодні голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук подивився на незавершений контрольно-пропускний пункт у селі Дяківці та міст-довгобуд у Маршинцях.

- Вірю, що нам вистачить сили духу і організаційної спроможності, аби довести все до завершення, - сказав посадовець. 

1