Нардеп Тіміш: «На шляху створення спроможних  територіальних громад, в результаті змін до податкового кодексу бюджет Мамалигівської  сільської  ради  зменшився на 5 млн. грн. Хіба на таку реформу чекав буковинський  селянин?»

Нардеп Тіміш: «На шляху створення спроможних територіальних громад, в результаті змін до податкового кодексу бюджет Мамалигівської сільської ради зменшився на 5 млн. грн. Хіба на таку реформу чекав буковинський селянин?»

04.05.2015, 19:33

З 27 квітня в області  працює народний депутат Григорій Тіміш. Проведено ряд зустрічей та особистий виїзний прийом громадян в сільрадах районів 203 округу. Люди зверталися з найрізноманітнішими проблемами та проханнями. Для прикладу, в селах Мамалига та Подвірна вчителі і вихователі скаржилися на мізерні зарплати та неаргументоване зняття надбавок, на неприйнятну пенсійну реформу, що суттєво вдарила по працюючих вчителях. Надзвичайно болючим для населення, є питання необґрунтовано високих тарифів на енергоносії на фоні відсутності поінформованості населення про субсидії та пільги.

На кожній зустрічі сільські громади виступають з критикою   реформи децентарлізації влади в Україні. Григорій Тіміш зазначив, що погана комунікація центральних органів влади з периферійними селами, великий об’єм інформації та реформаторських законів часто призводять до несприйняття цієї новації. Кредитна залежність від закордонних фондів,  гонка з порятунку нашої економіки не  призводить до якісних законотворчих ініціатив для сільського населення, що також не забезпечує підтримку населення.

 Однією з таких, є податкова реформа, яка не дає для села суттєвих  позитивних змін, не всі громади готові до обговорення теми створення спроможних територіальних громад. Зокрема, в результаті змін до Податкового кодексу бюджет Мамалигівської  сільської  ради  зменшився на 5 млн. грн.  тому, що податки гіпсового заводу  за надра  та доходи фізичних осіб, які до цього були складовою місцевого бюджету ,за одну ніч стали «надбанням усього народу», бо тепер спрямовуються до державного бюджету…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народний депутат Тіміш каже, що у Новоселицькому районі його взяли під міліцейський супровід

Недосконалою є і формула податку на нерухоме майно, бо за існуючої схеми багато не додасть до скарбничок сільських громад. Для прикладу, в с. Подвірне Новоселицького району за пропонованим податком на нерухомість і новими нормами розрахунків для фізичних осіб, тільки 10-20% жителів села будуть здійснювати відрахування до місцевого бюджету. Люди не будуть поспішати вводити свої будинки в експлуатацію, бо доведеться платити високий податок. В такому разі, чому б не скористатись Хорватською моделлю оподаткування майна від оціночної вартості будинків, споруд. Така формула, по-перше, справедливо сформулює однаковий підхід для всіх, а по-друге, не вимагатиме «галопом» оформлювати державну реєстрацію майна, що фактично майже нереально в сучасних реаліях. З цим погоджується багато керівників периферійних сіл з Карапчева, Купки, Корчівців, Кам’янки, Глибоцького та Комарівців, Ропчі, Тисівців, Снячева  Сторожинецького районів.   

  Інші  буковинські  села від методики розрахунків, формул, процедур  теж не в захваті. В Україні близько 6% сільських рад складаються з двох або 3-х і більше сіл, з населенням більше 7 -8 тисяч. Такі  громади, як Великокучурівська сільська рада Сторожинецького та Магалянська  Новоселицького районів об’єдналися раніше, вони є економічно спроможними, здатні забезпечувати на належному рівні надання вторинної медичної допомоги та спеціалізованої освіти. Для таких розвинутих структур місцевого самоврядування методика Міністерства регіонального розвитку не є оптимальною.

      «Чим частіше зустрічаюсь з простими жителями сільських громад, тим більше переконуюся в недосконалості законодавства і неспроможності пострадянського врядування на місцях. Реформи потрібні, але  ми не маємо права забувати про соціальну складову  того, що робимо, а саме, про захист простого сільського трударя, що живе за 1200 грн. зарплати чи пенсії - при цьому здатен за світло і газ сплатити по 600-700 грн., і дітей до школи одягти - гарно по- буковинськи, і утримувати господарство, ще й розвивати власне село» - підсумував Григорій Тіміш.  

 Про це повідомляє прес-служба ЧОО "УДАР Віталія Кличка"

 

1


КОМЕНТАРІ (3)

І що цим повідомленням, ЧОО Удар, повідомив нового. Що потрібно вирішуватипроблеми. Так разом зі своїм депутатом ВР, головою обласної організації вирішуйте. Чи у депутата ВР  повноважень меньше ніж у звичайного громадянина, якому пояснюють, що потрібно вирішувати.

avatar

Василь

04 травня 2015 16:57

бідний "удар" з такою прес-службою. верзе не знає що і Тиміш разом з нею.

avatar

це називається депутат працює?

04 травня 2015 21:52

Бюджет худне, а депутат набирає!

avatar

Уа

06 травня 2015 11:47