Нардеп Микола Романюк пропонує всій Україні наслідувати експеримент Миколи Федорука

Нардеп Микола Романюк пропонує всій Україні наслідувати експеримент Миколи Федорука

12.09.2011, 20:45

Народний депутат від Партії регіонів чернівчанин Микола Романюк закликав знизити для чернівчан тарифи на електроенергію. Про це він сказав у своєму виступі у Верховній Раді минулого тижня.

«Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці!

Микола Романюк – Партія регіонів, Чернівці.

Сьогодні увага Президента, Уряду, депутатського корпусу Верховної Ради прикута до ситуації в ЖКГ. Усі ми виступаємо за те, щоб житлово-комунальні послуги були доступні для громадян і однаковими по всій Україні. Однак наразі, як на державному, так і на місцевому рівні, діє ще чимало нормативних актів, які ставлять споживачів цих послуг у нерівні умови. Зокрема, дискримінацію щодо себе вже півроку змушені терпіти мешканці Чернівців.

Це єдиний обласний центр, де вже понад 10 років немає централізованого гарячого водопостачання і понад 60% населення користується електробойлерами для підігріву води. Водночас ця обставина не врахована постановою НКРЕ, якою з 1 лютого 2011 року запроваджено в дію нові диференційовані тарифи на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам. Зокрема, чернівчани, через незалежні від них обставини, змушені споживати електроенергії понад визначений пільговий ліміт у 150 кВт год. на місяць. Таким чином вони сплачують за більшим тарифом, ніж громадяни, які використовують електроплити та електроопалювальні установки, пільговий ліміт для яких становить 250 кВт год. І це тоді, коли державі вигідно, аби населення зменшило споживання теплоносія, виробленого за рахунок природного газу, а збільшувало споживання альтернативних джерел енергії.

Експеримент у Чернівцях, де відмовилися від централізованого гарячого водопостачання і значно скоротили споживання газу комунальною теплоенергетикою, міг би зацікавити уряд, профільне міністерство і стати пілотним для усієї України. Натомість замість підтримки у цій ситуації мешканці міста опинилися в дискримінаційних умовах.

Із запровадженням згаданої постанови НКРЕ в нерівних умовах опинилися також мешканці будинків, де створені ОСББ, ЖБК та ЖБТ і які повинні сплачувати за електроенергію на рівні юридичних осіб, тобто на 26% більше, ніж мешканці, які проживають у будинках приватної та комунальної власності. Такий подвійний підхід до встановлення цін на електроенергію для населення дискримінує різні категорії громадян та ставить під загрозу реалізацію державної програми розвитку житло-комунального господарства, якою передбачено до 2014 року перевести 70% багатоквартирного житлового фонду в обслуговування ОСББ. Нерівні умови в оплаті електроенергії спонукають мешканців відмовлятися від створення нових ОСББ, а окремі ОСББ вже зараз розглядають можливість припинення своєї діяльності.
Вирішення проблеми за рахунок переведення членів ОСББ, ЖБК на індивідуальні угоди з енергопостачальниками вимагають повної модернізації систем електропостачання, на що ОСББ не завжди мають кошти. Тобто такий шлях є можливим, але він має бути поступовим і отримати певну мотивацію з боку держави.

Тому звертаюся до Прем’єр-міністра та Уряду з пропозицією ретельніше проаналізувати ситуацію із запровадженням диференційованих тарифів на електроенергію та з огляду на чисельні звернення ОСББ, ЖБК, ЖБТ та мешканців посприяти у прийнятті НКРЕ рішень, якими:

- встановити тариф на електроенергію для населення, яке проживає в будинках, що обслуговуються ОСББ, ЖБК та ЖБТ на рівні населення, яке проживає в будинках приватної та комунальної власності;

- прирівняти тариф та ліміти споживання електроенергії для населення міст без централізованого гарячого водопостачання, яке використовує бойлери для нагрівання води, до категорії населення, яке проживає в будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електроплитами та /або електроопалювальними установками».

ПАСТКА НА ДУРНІВ: мешканці чернівецьких багатоповерхівок готові вийти на вулицю

До публічних акцій протесту городян підштовхує несправедлива, на їхнє переконання, державна політика у сфері тарифів на електроенергію. Засвідчити свою незгоду обурені люди готові під час пікетів та мирних зібрань під стінами державних установ краю.

"У нас така думка, щоби представники понад двохсот ОСББ, які є у Чернівцях, колективно прийшли під стіни облдержадміністрації. Можливо, тоді проблему нарешті почують. Адже вона стосується не тільки нашого міста - ОСББ створюють по всій Україні. Для цього готові вийти на вулицю, - в один голос запевнили кореспондента голови та управителі об'єднань співвласників багатоквартирних будинків Шевченківського району міста. – ЗМІ дану проблему, чомусь, не висвітлюють. Не бажають розбурхувати народ? Раніше наші інтереси лобіював Федорук. З його подання Асоціація міст України навіть звернулася до Кабміну Азарова з проханням привести рішення Національної комісії регулювання електроенергетики України у відповідність до принципу соціальної справедливості. Тепер Федорука зняли, тому однозначно треба йти до обласної влади. Це проблема державна, а не місцевого самоврядування".

"Непритомніла, думала, що кинуся з дев'ятого поверху".

Запроваджену рішенням Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) з 1 лютого цього року диференційовану оплату за електроенергію чернівчани вважають соціально несправедливою. Адже з мешканців багатоповерхівок, в яких існуюють об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, ЖБК, ЖБТ), тепер правлять більшу плату, ніж з жителів решти будинків. З 1 квітня тарифи на електроенергію вкотре підняли. Відтак єдиний тариф для ОСББ наразі затверджено на рівні 36,48 коп. за 1 кВт/год спожитої електроенергії. В той час як населення, що проживає у будинках приватної та комунальної форм власності, сплачує за електроенергію диференційовано – до 150 кВт/год - 28,02 коп., що в середньому на 26% менше. І тільки за електроенергію, спожиту понад цю норму, "необ'єднані" мешканці платитимуть так само, як і люди з будинків ОСББ - по 36,48 коп. за кіловат.

"Об нас просто різко витерли ноги, - не стримує емоцій голова ЖБК-73, управляюча ОСББ "Р.Шухевича, 9-а", керуюча справами ОСББ "Донбасівська, 3" Людмила Тулюлюк. – А представник НКРЕ в області Анатолій Маляр нам на це каже: нічого страшного, якщо мешканець вашого будинку переплатить за електроенергію 2-3 гривні у місяць. Як з такою людиною взагалі мати справу? Де шукати справедливість?!".

Новий порядок розрахунків не передбачає компенсацію навіть тих нещасних 0,72 коп. з кожного напаленого членами ОСББ кіловатa, яку об'єднання отримувало раніше на утримання внутрішньобудинкових електричних мереж. У будинках комунальної власності, які обслуговують ЖРЕПи, все навпаки. Електричні кабелі - від трансформаторної електрощитової і до лічильника у квартирах людей - утримує держава. У будинках, де створено ОСББ – це клопіт об'єднання. За який віднедавна йому практично нічого не платять. Та ще й неабиякі втрати по кабелю нараховують!

"При споживанні 12–15 тисяч кіловат електроенергії на будинок на своїх 120 метрах кабелю у мене кожен місяць 500 – 600 кіловат втрат. Звідки я повинна компенсувати ці втрати? Розкинути на людей? - риторично запитує Людмила Тулюлюк. - А у будинках комунальної власності все компенсує держава. Оце й є та соціальна справедливість? А нежитлові приміщення - перукарня, приміром, чи магазин на першому поверсі, які працюють на моєму кабелі. На них мої втрати чомусь не розкидають. А додатково до моїх рахують їхні. Чому йде подвійна оплата? Коли ми уклали перший договір з РЕМ, там був конкретний розрахунок коефіцієнта втрат на конкретну довжину кабелю. У нас він становив 0,167% від будинкового споживання електроенергії. Постановою НКРЕ розрахунок коефіцієнта втрат змінили. Проте договір з нами не переуклали".

Звісно, у багатоквартирних будинках трапляються сім'ї, які "напалюють" по тисячі і навіть більше кіловат на місяць. І заплатити за електроенергію для них не становить проблеми. Таким, даруйте, взагалі начхати, за якою ціною їм нараховують плату. Але ж є і такі громадяни, які економлять кожну гривню зі своєї копійчаної пенсії.

"У моєму будинку є бабуся, яка ходить до мене кожного прийомного дня й запитує, а чого це так, - ділиться клопотами керівник ЖБК-19 (вул. Гайдара,1) Іван Андрушко. – Пояснюю їй, пояснюю, вона ніби все зрозуміла, а через півгодини знову приходить: чого маю платити більше за інших?"

Про самотніх людей, різних пільговиків, мешканців дому, які оформляють субсидії, годі й казати. Вони економлять свідомо, намагаються не перевищувати ліміт, щоб менше платити. І такі громадяни є практично у кожному будинку ОСББ. Але державі до них, виходить, байдуже.

Ще одна біда ОСББ, яка робить заручниками енергетиків усіх без винятку мешканців такого будинку, заборгованість держави по пільгах і субсидіях. І справа тут не тільки в тому, що держава постійно затримує виплати. Як зізналися "Добі" представники кількох чернівецьких ОСББ, заборгованість по субсидіях є у всіх їхніх будинках. Держава їм винна постійно. І взагалі практично ніколи не погашає заборгованість вчасно. Тож чи випадає після цього дивуватися, що тисячні борги по цих статтях мають навіть невеликі будинки. Повертати заборгованість шляхом компенсації ДКП "Чернівціводоканал" або міськРЕМ почали лише з 1 січня. Проте борг є і нині. Водночас пояснення, що держава затримала виплату субсидій чи пільг, а тому ОСББ не може вчасно розрахуватися за світло, енергетики просто ігнорують. Не врегульованою залишається й інша проблема. Субсидії і пільги чиновники рахують людям за найменшим тарифом 28,02 коп. а тих таки пільговиків, які проживають у будинках, де створено ОСББ, вже сьогодні змушують платити за електроенергію по 36,48 коп. за кіловат. Чому так?

Тим часом принцип кругової поруки, який застосовується для ведення розрахунків в будинках ОСББ, робить усіх їхніх мешканців залежними один від одного. Достатньо лише раз прострочити час оплати рахунку - електроенергію відключають всьому будинку. А де брати кошти, якщо хтось з мешканців відмовляється платити за завищеними рахунками або держава вчасно не компенсувала кошти на субсидії й пільговикам?

"У нас договір з РЕМ про авансову оплату рахунку за світло, наприклад, до 16-го числа кожного місяця. Закон дає мені на це 5 банківських днів. Лише після цього, якщо ми не вклалися у цей термін, інспектор може принести письмове попередження й за 10 наступних днів відключити нам світло, - роз'яснює кухню виживання ОСББ у сучасних умовах Людмила Тулюлюк. - А що вони роблять? Одразу 16 числа, щойно ми здали звіт, нам на місці під підпис виписують попередження. Хоча права такого не мають. А минає п'ять днів - на шостий нас відключають. У нас такі випадки були".

Водночас у комунальних будинках, де сотні квартир мають окремі абонентські рахунки, енергетикам, щоб вибити з їхніх власників борги, необхідно їх бодай обійти, рознести приписи, попередження тощо. Тоді чому така неповага до тих, хто приносить їм гроші фактично на тарілочці?

"Вісім років вела будинок по провулку Ентузіастів, 12, - ділиться досвідом спілкування з електриками представниця ОСББ "Струмок-17" (вул. Зарожанська, 10,2) Віра Лютик. - Що не подзвониш, якісь поламки - помогти ні в чому не хотіли, бо ви - ОСББ. Тільки приписи штампували. Жодного разу за 8 років не прийшли, аж раптом перевірка: потягнули пальцем, що там у вас висить? Від'єднали від лічильника провід і штрафанули мене на 16 тисяч гривень. Я непритомніла, думала, що кинуся з дев'ятого поверху. Звідки платити, якщо ми неприбуткова організація? А на бульварі Героїв Сталінграда чоловік інсульт дістав, якого отак штрафанули на 40 тисяч гривень". Подібну практику у роботі деяких інспекторів засвідчила також голова ЖБК-73, управляюча ОСББ "Р.Шухевича, 9-а", керуюча справами ОСББ "Донбасівська, 3" Людмила Тулюлюк. "У мене був такий самий випадок, - розповіла жінка. - Там є пару інспекторів, які цим займаються. Сам фазу відтягнув: у вас рахувало тільки дві фази, а решту не рахувало. Оштрафували на 9 тисяч гривень. Але я підняла всі документи, коли претензій не було, і мені нарахували штраф тільки за місяць. А так нараховують мінімум за рік".

Держава сама собі зробила підніжку.

Спроби врегулювати питання на державному рівні успіхом наразі не увінчалися. У відповідь на своє колективне звернення до НКРЕ мешканці дев'яти чернівецьких ОСББ, в яких проживає щонайменше 6 тисяч чернівчан, отримали звичайну відписку. Член Нацкомісії К.Теличко порадив скаржникам переукласти з енергетиками індивідуальні договори про користування електричною енергією. Це нібито дасть людям змогу платити за світло як решті населення - за диференційованим тарифом. Так, як це практикується у будинках приватної та комунальної власності. Для цього потрібно, щоб кожна квартира мала окремий абонентський рахунок. Адже в ОСББ рахунок - один на всіх. Справедливе нарікання на те, що Чернівці чи не єдиний наразі обласний центр, де відсутнє централізоване гаряче водопостачання, а тому його мешканці заздалегідь не можуть вкластися у визначений НКРЕ ліміт в 150 кіловат дешевої електроенергії на місяць, комісія просто пропустила повз вуха. Але ж відсутність гарячої води у кранах чернівчани компенсували масовим встановленням електричних бойлерів, який однозначно "з'їдає" більше 200 кіловат на місяць.

Реалізувати пораду на практиці практично неможливо, - запевняють керівники ОСББ. Електронну систему дистанційного зняття показників електролічильників "SMART", яку при переході на індивідуальне обслуговування абонентів рекомендують встановлювати у їхніх будинках енергетики, одразу залишимо поза увагою. Головно через її високу вартість. Як засвідчує досвід новобудови за адресою проспект Незалежності, 92 з, її мешканцям це диво техніки обійшлося додатково у 1200 гривень на кожну квартиру плюс ще 5 тисяч гривень за загальний лічильник. Добре, якщо йдеться про новоселів, а ви спробуйте зібрати ці кошти з мешканців "хрущовки", які раптом надумали створити в себе ОСББ. Не набагато дешевшим є інший варіант переходу на особові рахунки.

"У мене є рішення мешканців кількох будинків про те, що вони хочуть перейти на індивідуальні договори з міськРЕМ, з яким звернувся до начальника РЕМу Харабари, - коментує пораду члена НКРЕ К.Теличка представник чернівецьких ЖБК-17, 21 та ОСББ "Гайдара, 15" Анатолій Щербатий. - Він каже, пишіть заяву, а ми по пунктах розпишемо, що вам для цього потрібно. На словах же моїм колегам пояснив: ми за вас, на вашому боці, вам співчуваємо. Але у нас є постанова НКРЕ! І ми не можемо її переступити. Тому потрібно, щоб власник квартири мав всі документи на неї, не мав заборгованості за комунальні послуги. Хоча до чого тут електроенергія? Всі лічильники мають бути електронними, проводка відповідати технічним умовам. А якщо дім зданий ще у 1969 році? Проводка в ньому розрахована на споживання 1,5 – 2 кВт, а зараз має бути мінімум 5 кВт. Адже тепер одна лише праска бере 1,5 кВт. Тому енергетики зразу вам скажуть, от ви поміняйте проводку, встановіть електронні лічильники і тоді поговоримо. І все це за рахунок городян. Це тисячі гривень!".

Тож інакше, як цинічною пораду НКРЕ в Чернівцях не вважають. "Ми думали, що наш голос буде почуто. Це ж проблема всієї України. Але виявилося, що люди в ОСББ позбавлені права на соціальну справедливість. Чесно кажучи, виходу з ситуації не бачимо", - констатують городяни. Звісно, можна спробувати розпустити ОСББ. Формально зробити це можна. От тільки реалізувати це право на практиці навряд чи можливо. Адже одразу постане питання: хто утримуватиме такий будинок? Районні ради у місті вкупі зі ЖРЕПами від сумнівної честі відхрещуються, раденькі, що здихалися зайвого клопоту зі своєї голови. Інша річ - не створювати нові ОСББ. А як же тоді задекларований у Загальнодержавній програмі реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 – 2014 роки намір перевести 70% багатоквартирного житлового фонду в обслуговування ОСББ? Кінцевим терміном тут визначено 2014 рік.

"Тим, що нам ніхто не йде в цьому питанні назустріч, держава сама собі зробила підніжку, - припускає Людмила Тулюлюк. – Буде втрачено сенс створювати нові ОСББ. Адже проблема тут не тільки у Чернівцях. Реорганізація призупиниться по всій Україні".

Ситуація чимось схожа на ту, яку описано у відомому сатиричному романі "Поправка-22" американського письменника Джозефа Хеллера. Попри те, що поправки не існувало на папері, на практиці саме вона не дозволяла нікому вирватися за межі замкненого кола часто безглуздих бюрократичних рішень. У перекладі українською, до слова, твір охрестили "Пастка на дурнів".

Юрій ЧОРНЕЙ, газета "Доба"