Нардеп Микола Федорук: 'Я ставок  не роблю, оскільки не є прихильником азартних ігор'

Нардеп Микола Федорук: "Я ставок не роблю, оскільки не є прихильником азартних ігор"

17.05.2016, 23:55

Микола Федорук : « Впевнений, що розпочаті зміни принесуть  вагомі результати»

 -         Миколо Трохимовичу,  зараз  в країні відбулося чимало знакових подій.  Лідер  партії «Народний Фронт»,  депутатом   від якої  Ви є  - Арсеній  Яценюк подав у відставку. Чим  було зумовлене таке його  рішення?

Все що робиться, робиться на краще. В Україні зараз новий прем’єр- міністр. Арсеній Яценюк  пішов  з посади  добровільно, ухваливши державницьке рішення, зумовлене відповідальністю перед країною. Хтось мусив переламати   ситуацію та подолати штучну кризу, яку разом створили безвідповідальні популісти всередині коаліції та відверті агенти Кремля. Пропагандистська кампанія проти уряду, блокування законодавчих ініціатив руйнували державу. А Яценюка і  партію «Народний  Фронт», насамперед, цікавить - продовження реформ, а не крісла у владі.

Ціною своєї відставки Яценюк зірвав спроби дестабілізації ВР і державної влади. Політична афера для призначення позачергових виборів (парламентських і президентських) - які б розвалили країну  - провалилася.

Фактично, Арсеній Петрович – перший прем’єр в Україні, який  добровільно  передав  владу, при тому, що його  партія залишається  в коаліції, тим самим започаткувавши нову політичну  культуру спадковості влади.

-         Тобто, це рішення було вимушеним? Чим же так не вгодив прем’єр Яценюк?

Я б сказав, не те що вимушеним. Скоріш - вольовим, відповідальним. Чому не вгодив?  Мені здається, відповідь на поверхні. Є люди  відповідальні, а є -  не дуже. На початку лютого  2014 року бажаючих очолити уряд  було  небагато. Аякже. На   рахунках вщент розграбованої  держави було  трохи більше сотні тисяч гривень. А  пенсії, а інші  соціальні виплати необхідно було забезпечувати.  Росія цинічно окупувала Крим і почались  зловісні події на Сході. Армія  була настільки слабкою, що фізично  не могла  дати відсіч агресору. В той час, в тих умовах взяти на себе відповідальність за державу було важким  вибором.  Арсеній Петрович його зробив. Саме  завдяки політиці Яценюка та урядовців, країна  уникла дефолту. Більше того, було реструктуризовано зовнішні кредити, зменшено заборгованість. Українці  вчасно і  в повному обсязі увесь  цей час отримували  заробітню платню та пенсії. Завдяки повноцінному фінансуванню, зміцнювалась армія, реформувалась поліція. І це все відбувалось в умовах фактичної війни.  Попри  необхідність за вимогою МВФ підвищити тарифи,  уряд Арсенія Петровича намагався  полегшити фінансове  навантаження на  українців за допомогою  впровадження житлових субсидій, було  спрощено порядок їх оформлення. Заслуг  в активі Арсенія  Петровича як прем’єр–міністра   чимало. Проте  саме головне, на мою думку, те що ми вперше мали голову уряду, який  не  озирався в своїй діяльності  на  кремлівську верхівку, у якого  ніколи не було, немає і впевнений, не буде аніяких зобов’язань  перед нею.  Більше того, завдяки його твердій позиції, Україна  стала енергетично  незалежною  від Росії, отримавши альтернативне постачання природного газу з Євросоюзу. Тому питання: чому  не вгодив, чим і кому, нехай лишиться  на совісті тих, хто всіляко уникаючи брати відповідальність на себе, критикує тих, хто цієї відповідальності не боїться.

-         Ви зараз дали оцінку Яценюку як   високопосадовцю, як людина він теж вам імпонує?

Так, звісно. Завжди ставився до нього з повагою. А за останні два роки  - тим більш, оскільки мав змогу переконатися і в його людських якостях, в надзвичайній працездатності, патріотизмі та у відданості справі. Для мене ці речі – не пустий звук. Власне, в тому, що наша фракція є самою монолітною відповідальною та працездатною в парламенті, чимала заслуга Арсенія Петровича, і як  людини і як політика. А тих, хто «поливає брудом» Яценюка, хотів  би  спитати, чи вони бачили його декларацію? Там  дуже добре видно, що з якими активами Арсеній Петрович прийшов  на посаду, то з тими самими і піщов з посади. Чи  був він десь помічений, як інші депутати чи посадовці на  відпочинках за кордоном, чи був замішаний в сумнівних аферах? Ні. Чи може  від прискіпливого  ока журналістів  ховав щось, десь, колись? Теж ні! Зараз, до  речі, саме завдяки реформам, впроваджуваним урядом  Яценюка, все дуже легко і просто можна перевірити. Все  є у вільному доступі.

 -         Миколо Трохимовичу, як гадаєте новий прем’єр міністр Гройсман  буде продовжувати  реформи, запроваджені Арсенієм Яценюком.

Дуже  на це сподіваюсь.  Впевнений, що розпочаті зміни  у всіх сферах державної  життєдіяльності, зокрема і в енергетичній галузі найближчими  роками  принесуть  вагомі результати. Вже цього року  є передумови для позитивної динаміки в діяльності,  наприклад, НАК «Нафтогаз». Замість  звичних збитків  очікуємо  вперше  на  прибутки  до бюджету. Тож, якщо  новий прем’єр – міністр буде дотримуватись тих же позицій, і не  розверне  курсу  під тиском  олігархів та кремлівської  верхівки, то  все в нашій державі буде гаразд.  Саме  тому,  що  відчуваємо  відповідальність  перед  Україною і  нас цікавить  продовження реформування держави, ми залишаємося в коаліції  і делегували  своїх  партійців  до нового  уряду.

-         І  все ж ставлення у людей  до Яценюка  неоднозначне.

От  скажіть мені, коли Ви починаєте  ремонт в квартирі, Ви ж  готові жити в  некомфортних умовах, Ви ж усвідомлюєте, що доведеться потерпати від  незручностей.  І при цьому, Ви собі бідкаєтесь  на перманентність процесу, але  не нарікаєте, що  ремонт не потрібен. Бо знаєте, що  потім у Вашій оселі буде чисто і гарно. А держава – та сама  квартира, в якій ремонт не робився 25 років. І Яценюк  почав  цей ремонт. (сміється) Нічого не буває одразу. Згадайте польського реформатора Лєшека Бальцеровича. Прагматик  до мозку кісток, за кожен крок свій відповідав. Спочатку  його ненавиділи, потім – захоплювались. Бальцерович створив систему, яка рухає Польщу до прогресу. Прогрес помітний. Змінюються президенти і уряди, а рух  продовжується. Але щоб так  сталося, довелося  попрацювати, щось зламати, щось відновити,  чогось позбавитись, чогось  набути.  Легко не буде. Але я  переконаний, що  ремонт в нашій спільній  оселі теж буде добротним і якісним і всім українцям  комфортно житиметься  в Україні.

-         І ще маленьке  питання про наше  місцеве. Свого часу  Ви  зробили ставку  на Каспрука.  Ви задоволені результатами його діяльності?

-       Ну  по-перше я ставок  не роблю, оскільки не є прихильником азартних ігор. А якщо все ж мова  про ставки, то  зіграла  скоріш за все, ставка на  порядність, людяність та  чесність. Чернівчани самі зробили цей вибір. І як видно з результатів нещодавно оприлюдненого  дослідження, Олексій Каспрук   гідно справляється з обов’язками  міського голови.  З за  2 роки  він виконав  майже половину своїх обіцянок  і за цими результатами  посів 4-те місце серед міських голів Західної України. І зауважте, такі набутки  - це  скоріш всупереч  сьогоднішньому складу  депутатського корпусу,  частина якого  не просто блокує  чи саботує  ініціативи Каспрука, а  відверто  «ставить палиці в колеса». Гадаю, що якби  стосунки міського голови та депутатів були більш конструктивними,  то і  робота була б ще більш плідною.

-       Дякую за інтерв’ю. 

Опубліковано в газеті "Буковина"

1