Нардеп Бурбак зареєстрував 8 законопроектів, контролює персональне голосування регіоналів, пророкує нову парламентську більшість і мріє про імпічмент Януковичу

Нардеп Бурбак зареєстрував 8 законопроектів, контролює персональне голосування регіоналів, пророкує нову парламентську більшість і мріє про імпічмент Януковичу

27.03.2013, 13:28

Підсумки перших ста днів роботи нової Верховної Ради України на прес-конференції підвів народний депутат України Максим Бурбак (на фото molbuk.ua). Як людина, яка безпосередньо перебуває в парламентському процесі, а не спостерігає з ним збоку нардеп одразу відкинув зауваження, що цей парламент працює недостатньо ефективно.  Власне, лише 7 чи 8 днів зі ста. Нардеп переконаний, що влада свідомо дискредитує парламент, бо наразі це єдиний демократичний інститут, який ще функціонує в Україні.  «За сто днів роботи парламенту ми показали, що парламент нинішнього скликання не буде для влади таким ручним, як був попередній», - сказав нардеп.

Щобільше, домігшись від представників Партії регіонів персонального голосування опозиція може тепер стверджувати, що стабільної парламентської  більшості влада не має. Комуністи, які допомагають регіоналам голосами, часто не голосують, традиційно виторговуючи собі усілякі преференції.  Тим часом опозиція має намір й надалі пильно стежити за тим, щоб регіонали голосували тільки особисто. Для цього навіть створено спеціальну групу, до складу якої входить також і представник Буковини. Ним є Максим Бурбак.  І вже були випадки переголосування питань, коли ми доводили голові Верховної Ради Рибаку, що перед цим було порушено вимогу про персональне голосування.

Натомість влада часто маніпулює змістом, як під час останньої сесії облради Михайло Папієв, який заявив, що під час перерви в роботі сесій народні депутати мають працювати у комітетах, а не сидіти у Чернівцях і контролювати роботу депутатів обласної ради.  Максим Бурбак  стверджує, що губернатор не до кінця процитував вимогу регламенту. Бо крім комітетів, там також вказано про роботу у фракціях. Це не що інше, як маніпуляція. Бо саме фракція доручила йому, як народному депутату, взяти участь у роботі сесії Чернівецької обласної ради.

Нардеп  також спрогнозував, що не за горами можливе переформатування парламенту на демократичній основі і створення в стінах Верховної Ради України нової більшості. Це стане можливим після того, як нарешті визначаться а чиєму вони боці  позафракційні депутати: Порошенко, Єремєєв, Балога… Тоді результативність роботи парламенту, переконаний опозиціонер, буде зовсім іншою.

А поки що, за словами нардепа, робота парламентаря – це не лише пленарні  засідання,  але й підготовка законів. За ці сто днів, станом на 25 березня,  він встиг підготувати й зареєструвати вісім законопроектів, які стосуються різних сфер життя українців. Тобто по закону на кожну робочу декаду.

Окрім постанови колективного авторства -  про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови – у його активі зміни до закону про прожитковий мінімум, функціонування земельного банку, лікарські засоби, права споживачів послуг ЖКГ, стимулювання сімейного підприємництва, ефективність роботи сфери ЖКГ тощо. За словами Максима Бурбака, розмір прожиткового  мінімуму в Україні не переглядався вже багато років. Натомість він переконаний, що це має робитися автоматично кожні три роки або у випадку інфляції. Створення земельного банку він так само вважає ганебним. На думку нардепа, цю структуру створено з єдиною метою  - перерозподілити залишки української землі на користь Сім’ї. Тому його законодавчі пропозиції покликані захистити останній вітчизняний актив від «прихватизації».  Доповнення до закону про лікарські засоби дозволять забезпечити їхній мінімум в аптеках, зафіксувати мінімальні ціни, врешті створить правові підстави для моніторингу функціонування фармацевтичного ринку.

Кінцевою метою акції «Вставай, Україно!» нардеп бачить оголошення імпічменту Президенту України Віктору Януковичу. У Чернівцях така акція почнеться в суботу, 30 березня, о 12.00 на Соборній плащі. У заході візьмуть участь лідери усіх трьох опозиційних парламентських фракцій. Як людина мирна, за його словами, нардеп виступає проти революції, а за одночасні перевибори Президента і депутатів Верховної Ради України. Сім’я не бажає йти на будь-які поступки, а від її свавілля потерпають вже навіть регіонали. Останнім чітко дали зрозуміти, що якісь депутатські преференції, недоторканість для Сім’ї – це ніщо.  Натомість не допускати на місце позбавленого через суд мандата Власенка іншого депутата було неможливо. Якби відмовився наступний за ним у списку, то ЦВК почергово перебрала б весь список і обнулила його. А так після рішення ЄСПЛ є надія, що в опозиції буде на одного депутата більше. І це вже клопіт Рибака, як виходити з цієї юридичної колізії, в яку він сам себе загнав пішовши на незаконне позбавлення депутата мандата. Цього не робив жодний його попередник на посаді спікера.

Журналістів також цікавила думка нардепа про ситуацію, в яку потрапив його колега-земляк Артем Семенюк. Парламентську бійку, в якій постраждала жінка, Максим Бурбак назвав  ганебним явищем. За його словами, він пропонував Артему Семенюку по іншому вийти з цієї конфліктної ситуації, але той обрав інший шлях, наслідком чого став виступ Нестора Шуфрича і нова ескалація протистояння.

1