Нараховано мінімалку: працівники Кельменецької лікарні скаржаться на значне погіршення умов оплати праці

Нараховано мінімалку: працівники Кельменецької лікарні скаржаться на значне погіршення умов оплати праці

15.08.2023, 17:09

Працівники Кельменецької лікарні повідомили про виникнення критичної ситуації.

Про це повідомила депутатка Чернівецької обласної ради Лілія Бортич.

Працівникам даного медичного закладу, без будь-яких попереджень про зміну істотних умов праці, як би це мало бути згідно чинного трудового законодавства, у липні 2023 року, нараховано мінімальну заробітну плату.

Таким чином у лікарні погіршилися не лише умови праці, а й порушено вимоги Постанови КМУ №28 від 13.01.2023 року, згідно якого гарантується фіксований рівень заробітної плати.

Депутати обласної та селищної рад, заступник Кельменецького селищного голови зустрілися з  керівництвом КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» для пошуку шляхів виходу із даної прикрої ситуації. 

Основною причиною погіршення умов оплати керівництво лікарні вважає неправильне внесення медперсоналом в систему обліку послуг пацієнтів НСЗУ, згідно якій лікарня отримує відшкодування витрат.

 В результаті зустрічі та проведених обговорень, керівництву КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» рекомедовано:

1. Висвітлити на сайті установи та ЗМІ громади причини, які зумовили погіршення фінансового стану закладу в липні 2023 року та прийняті заходи їх вирішення. Проводити щотижневий моніторінг внесення послуг в систему, провести додаткову роз'яснювальну роботу з медперсоналом.
 
2. Знаходити шляхи додаткових надходжень для розвитку медичної установи– відкриття нових пакетів, залучення, заохочення пацієнтів до лікування саме в Кельменецькій лікарні. Для цього створити План стратегічного розвитку лікарні.
 
3. Налагодити роботу щодо взаємодії між структурними підрозділами (поліклінічним та стаціонарними відділеннями), первинною медичною допомогою, НСЗУ та обласними структурами охорони здоров'я.
 
4. Активізувати роботу по співпраці з міжнародними донорами, брати участь в усіх міжнародних проєктах і грантових програмах з метою залучення позабюджетних коштів.
 
5. Зробити аналіз бюджету Кельменецької громади для розгляду можливості спрямувати кошти на розвиток лікарні.
 
6. Звернутися до Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОВА за допомогою, методично-роз’яснювальною роботою, для належної організації подальших дій в даній ситуації.
 
ДОВІДКОВО
 
Перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк провела нараду щодо обговорення спроможної мережі окремих медичних закладів охорони здоров’я області.
 
Під час засідання присутні обговорили питання фінансування закладів охорони здоров’я. Зокрема, підтримку ОКНП «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни», ОКНП «Чернівецький обласний медичний діагностично-реабілітаційний центр», КНП «Герцаївська міська лікарня КНП «Герцаївська міська лікарня», КНП «Глибоцька багатопрофільна лікарня», КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня».
 
Також йшлося про контрактування медичних послуг відповідно до вимог Національної служби здоров’я України у Чернівецькій області, перекваліфікацію спеціалістів відповідно до сучасних потреб, зокрема у реабілітаційних відділеннях медзакладів та створенні центру реабілітації для Захисників і Захисниць України.
 
Нагадуємо, концепція Чернівецької ОВА передбачає збереження медичних закладів у громадах та доступність усіх медичних послуг.
1