Особливості передвиборної кампанії на Буковині: б’ють, погрожують повістками та купують голоси

Особливості передвиборної кампанії на Буковині: б’ють, погрожують повістками та купують голоси

21.10.2015, 17:51

Кандидати та партії в Чернівецькій області в останній тиждень виборчої кампанії намагаються будь-якими способами, не завжди законними, вплинути на виборців. ОПОРА фіксує випадки незаконної агітації, яка супроводжується непрямим підкупом, порушення правил фінансування виборчої кампанії, розміщення агітаційної продукції та інші порушення. Про це повідомили спостерігачі під час прес-конференції Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА.

 Агітація без правил

 В місті і області спостерігається недотримання кандидатами та партіями правил розміщення агітаційної продукції та фінансування її виготовлення. Так, в місті зафіксовано порушення правил благоустрою та заборони розміщувати агітацію в непердбачених для цього місцях. Агітки розміщуються на стовпах, на стінах, в громадському транспорті, таксі, в приміщенні автовокзалу. Один з кандидатів використовує метод агітації з використанням персональних даних виборців, даруючи їм особисто так звані «соціальні квитки».

 Активісти ОПОРИ фіксують порушення норми закону щодо фінансування передвиборчої агітації. За підтримки політичних сил відбуваються заходи, які можна розцінювати як агітаційні, однак не профінансовані, як того вимагає закон, з виборчих фондів. Політична реклама певних кандидатів сплачується з коштів виборчих фондів не тих парторганізацій, які їх висувала. Також є агітація без вихідних даних, що теж заборонено законом і карається адміністративною відповідальністю (накладання штрафу від 10 до 70 неоподаткованих мінімумах доходів громадян).

 Найбільше випадків розміщення агітації з порушеннями виявлено в Чернівцях та Сокирянському районах.

 До ОПОРИ надійшли повідомлення стосовно фізичної агресії під час виборчої кампанії. Один випадок стосувався нападу на агітатора (наразі правоохоронні органи здійснюють перевірку вказаного факту), а інший – нападу кандидата на виборця (інформація перевіряється).

 Непрямий підкуп: від вітамінів до майданчиків

 Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано більше 10 фактів непрямого підкупу виборців. Зокрема, кандидати в мери та депутати роздавали людям вітаміни, встановлювали майданчики, робили ремонти, дороги, стоянки, надавали матеріальну допомогу. Щодо всіх випадків було повідомлено правоохоронні органи.

 Окрім того ОПОРА отримує багато повідомлень стосовно прямого підкупу виборців, коли виборцям пропонуються гроші за те, щоб вони проголосували за потрібного кандидата. Переважно ця інформація стосується виборів до Чернівецької міської ради та мера міста.  За один голос пропонують від 300 до 400 грн. ОПОРА наголошує, що підкуп виборців карається кримінальною відповідальністю. І відповідальність буде нести як той, хто дає гроші (до трьох років обмеження волі), так і той, хто бере (до двох років обмеження волі).

 Легалізований адміністративний ресурс

 Весь керівний склад Чернівецької ОДА, міської ради та більшість керівників районних адміністрацій, рад області беруть участь у місцевих виборах. Відповідно, не всі взяли відпустку на час проведення агітаційних заходів. Однак, цього не вимагає чинне законодавство.

 На жаль, чинне законодавство дуже лояльно прописане до адміністративного ресурсу. Зокрема, в ч 3. п. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що участь у веденні виборчої агітації забороняється «у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом».

 Кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

 Порівняння з місцевими виборами 2010 року

 Якщо порівнювати виборчу кампанію 2015 року з виборами 2010 року до місцевих рад, то варто зауважити на нижчому рівні прямого використання адміністративного ресурсу. В 2010 році ОПОРА фіксувала в день виборів каруселі, підкуп (прямий, а також майданчиками, картоплею тощо), агітацію в лікарнях, чорний піар, адміністративний тиск.

 Адміністративний тиск чинився у вигляді погроз, якщо хтось надумав висуватись від опозиційних партій, тиск на керівників тощо. В 2010 році конкуренти полюбляли розповсюджувати анти рекламні листівки, судитись з комісіями тощо. Однак в 2010 році була інша виборча система, менш заплутана в процедурних питаннях (реєстрація, підрахунок). Окрім того, реагування на порушення з боку правоохоронних органів було на нижчому рівні, як це є нині. 

 Чернівецька ОПОРА отримала 54 повідомлення на гарячу лінію

 Починаючи з 22 вересня, коли розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА», нами отримано 54 дзвінки. Більшість дзвінків – від кандидатів, які балотуються до рад різних рівнів в Чернівецькій області.

 Кандидати під час етапу реєстрації цікавились процедурними питаннями (куди подавати документи, які, яка застава тощо), а вже починаючи з середини жовтня щодня повідомляють переважно про порушення своїх конкурентів на округах. Близько 80% дзвінків – з Чернівців. Також отримано три дзвінки від членів виборчих комісій за консультацією щодо їхньої роботи.

 Близько 10 дзвінків отримано від виборців, які скаржились на незаконну агітацію, повідомляли про інші порушення. Повідомлення були опрацьовані спостерігачами, а про факти порушень, які знайшли своє підтвердження, ОПОРА повідомляла ЗМІ. Протягом останнього тижня на телефон гарячої лінії надходить щодня 3-6 дзвінків.

 Розпочала роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення. А про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

ДОВІДКОВО:

Активно агітувати на своїх округах політичні партії почали лише останні два тижні. І собі ж роблять гірше, кажуть спостерігачі. Про це повідомляє ТВА

- Більшість виборців не будуть мати повноцінної можливості ознайомитися з діяльністю кандидатів, з їхніми програмами, - зазначив Тарас Прокоп, координатор виборчих програм Чернівецького представництва ГМ "ОПОРА".

Спостерігачі щодня фіксують порушення. Більшість із них стосуються встановлення агітації у заборонених місцях.

- Найбільше такої агітації в не призначених для цього місцях зафіксовано у місті Чернівці і так само в Сокирянському районі, - повідомив Тарас Прокоп.

Окрім того, спостерігачі отримують повідомлення про прямий підкуп виборців. Кандидати пропонують людям від 300 гривень за голос. Щоправда, кажуть експерти, офіційних підтверджень поки немає. Задобрюють кандидати своїх виборців й іншими подачками. 

- Близько 10 випадків непрямого підкупу виборців, - підкреслила Надія Бабинська, координатор виборчих програм Чернівецького представництва ГМ "ОПОРА".

- Кандидат намагався зробити парковку для мешканців одного будинку, але при цьому він не знав, що те місце, на якому він планував встановити парковку, воно належить мешканцям зовсім іншого будинку. Просто невдалий підкуп виборців, - зауважив Тарас Прокоп.

Також, кажуть спостерігачі, надійшли повідомлення про фізичну агресію кандидатів у Глибоцькому районі. 

- Керівник обласного осередку однієї політичної партії напав на агітатора, який виявився батьком кандидата у депутати. Наразі правоохоронці перевіряють це і, власне, коли буде в нас остаточна достовірна інформація, ми надамо повідомлення у ЗМІ, - сказав Тарас Прокоп.

Є інформація й проте, що один із кандидатів, потенційний електорат якого - люди похилого віку, змушував молодь не йти голосувати. Мовляв, прийдеш на дільницю, отримаєш повістку від комісара.

- Поважайте свого виборця, не купуйте його, не тисніть на нього, не використовуйте його, не бийте його врешті-решт, - наголосила Надія Бабинська.

Останні три дні до виборів будуть гарячими, кажуть спостерігачі. А тому закликають кандидатів дотримуватися закону. Повідомити про порушення виборчого процесу можна на гарячу лінію Чернівецького представництва Громадянської мережі "ОПОРА" за номером 099-010-65-51. 

1