Найстаршому серед ветеранів, до яких завітав військовий комісар Чернівецького ОВК полковник Віталій Чурай, цьогоріч виповниться сто два роки

Найстаршому серед ветеранів, до яких завітав військовий комісар Чернівецького ОВК полковник Віталій Чурай, цьогоріч виповниться сто два роки

10.05.2019, 13:46

Приклад для сучасних

           9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні представники обласного військового комісаріату вітали вдома ветеранів, які вже не в змозі долучитися до урочистих заходів з причини поважного віку.

         Найстаршому серед ветеранів, до яких завітав військовий комісар Чернівецького ОВК полковник Віталій Чурай, цьогоріч виповниться сто два роки. Полковник у відставці Матко Володимир Іванович пройшов війну спочатку у складі повітряно-десантної бригади, а надалі артилерійської. В 1941 році Він закінчив Мелітопольський державний педагогічний інститут і одразу після випускного відправився на Південно-Кавказький фронт, а далі брав участь у бойових діях на Кримському, Закавказькому та Українському фронтах.

         По завершенні війни Володимир Іванович приїхав до Чернівців, одружився та став батьком двох доньок. В мирному житті протягом десятків років працював викладачем, а згодом директором, Чернівецького індустріального технікуму.

         Сьогодні Володимир Іванович з причин самопочуття не може розповідати про воєнний досвід, та, зі слів близьких, ці теми викликають в нього надто сильні емоції. Зате рідні з гордістю та любов’ю розповідають про життєвий та військове минуле Володимира Івановича, демонструючи нагороди та фотознімки далеких років.

         Рідні кажуть, що Володимир Іванович дуже важко пережив початок війни в 2014 році та шкодував, що вже не може долучитися до захисту країни. Часом, забуваючись, просив дочку дати йому військову форму, спорядження, аби вирушити на фронт…

        Життєві історії ветеранів вражають, захоплює мужність та відвага, з якою вони, юні хлопці, боролися з ворогом. Вони є гідним прикладом сучасному поколінню.

         Дорогі ветерани, низький Вам уклін! Тепер наш час боронити Україну і ми також обов’язково переможемо!    

 

Прес-служба Чернівецького ОВК

 

1


КОМЕНТАРІ (3)

Мій Дід пішов на війну у 16 років дописавши собі зайвих два роки у військовий квиток, тоді навіть у людей і думки не було "відкосити" від армії - це був позор та ганьба для молодого чоловіка та його родини, адже раніше це означало,що людина хвора та не спроможна створити та утримувати сім'ю.

avatar

Олександр Михайлович

11 травня 2019 11:35

Дякую Вам шановний військовий комісар, за те що підтримуєте ветеранів війни, адже їх залишилося так мало, і наш святий громадяньский обов'язок пам'ятати їх Подвиги. Вони пішли свідомо Захищати свою Батьківщину не заради грошей,політичних поглядів, а просто тому що це їх "Батьківщина" і не залежно де вони проживають - на Сході чи Заході, Півдні та Півночі. Низькій вам уклін та шана - Ви є приклад для майбутьніх поколінь та сучасних призовників!

avatar

Андрій Яковенко

11 травня 2019 11:37

Якби наші Діди та Прадіди так воювали, як зараз молодь бігає від военкомату))) то напевно ми давно були б рабами німців та не дай боже такими темпами як наша молодь ухиляється від призову на строкову службу станемо рабами москалів.

avatar

Володимир

11 травня 2019 11:47