«Нафтогаз» здався під тиском Володимира Гройсмана і знизив ціну на газ

«Нафтогаз» здався під тиском Володимира Гройсмана і знизив ціну на газ

26.04.2019, 12:42

Завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України з 1 травня ціна на газ для населення впала на 300 гривень за тисячу кубометрів. Він поставив жорстку умову керівництву компанії «Нафтогаз України» знизити ціну на блакитне паливо, а Уряд прийняв відповідну постанову. Згідно з цим документом, газовий монополіст зобов’язаний знизити ціни на газ для населення.

 Володимир Гройсман вважає, що якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може сплачувати більше. Він наголосив, що державна компанія повинна прийняти швидкі рішення щодо зниження вартості газу, оскільки за кордоном ринкові ціни демонструють тенденцію до падіння. Володимир Гройсман закликав «Нафтогаз» не маніпулювати цим питанням, тому що «як і більшість українців, ця компанія має виконувати соціальну функцію».

 Згідно з ультиматумом Прем’єра «Нафтогаз» 24 квітня мав повідомити українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м.;

«Мені набридло, як і мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію».

 На гостру і чітку позицію Глави Уряду вже відреагували в «Нафтогазі». У компанії заявили, що з 1 травня зниження вартості газу таки відбудеться. На думку Володимира Гройсмана, такі заходи можуть бути не останніми, адже останні тенденції на ринку свідчать про подальше зниження цін на блакитне паливо.

 «Я думаю, що це не останнє зниження, ринки показують зниження. І далі будемо дивитися, як відкрито буде діяти «Нафтогаз», – сказав Володимир Гройсман.

 «Коли вони (Нафтогаз - ред) як монополісти починають використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це ненормально... Я радий, що вистачило здорового глузду для того, щоб зробити заяву, що з 1 травня ціна на газ буде опущена на 300 гривень. Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках», - сказав Гройсман.

 «Нафтогаз» та представники Уряду спільно розробили новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн. за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна). Цей механізм передбачає такий підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 (від 19.10.18 р.), то ціна для населення відповідно знизиться. А якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначену Урядом межу, то ціна для населення все одно не може перевищувати цей рівень.

Глава Уряду наполягає на тому, що Україна має бути енергонезазалежною і збільшувати власний видобуток газу. Також «Нафтогаз» зобов’язаний шукати по всьому світу дешевий газ для українців.

Андрій СКИБА  

 

 

 

1


КОМЕНТАРІ (4)

хтось розуміє, що відбувається ? 1000 куб коштує 300грн. тобто по 30 коп за один кубометр. Населенню Гройсман пропонує ціну 8.55грн/куб.

avatar

123

26 квітня 2019 16:18

Це на 30 коп. знижують. Буде не 8.55, а 8.25. Крок прямо таки запаморочливий. Але розпіарили ці темники по всіх ЗМІ,

avatar

Антон

27 квітня 2019 16:22

Ну шо, продамося за 30 копіЙок? Осінню згадайте, коли будете галасувати за партЄйкі. 

avatar

Wolf

29 квітня 2019 08:23

Ну шо, продамося за 30 копіЙок? Осінню згадайте, коли будете галасувати за партЄйкі. 

avatar

Wolf

29 квітня 2019 08:23