Начальник патрульної поліції Чернівців Олег Йосипів: «Давайте почнемо зміни із себе і всі разом ми досягнемо успіху»

Начальник патрульної поліції Чернівців Олег Йосипів: «Давайте почнемо зміни із себе і всі разом ми досягнемо успіху»

16.05.2016, 20:41

Суть Речей: «Давайте почнемо зміни із себе і всі разом ми досягнемо успіху» – О.Йосипів

 Друкопис програми «Суть Речей» від 12 травня 2016 року

Запрошений гість: Олег Йосипів, начальник патрульної поліції Чернівців

Ведуча: Людмила Григорчук

 Людмила Григорчук: За 40 днів роботи, що ви працюєте в Чернівцях, ви багато хотіли, такі були серйозні задумки у вас. Все вдалося?

Олег Йосипів: Звичайно, що все за раз статися не може, але поступово ми йдемо до тієї мети. Однією з найважливіших наших цілей – є довіра населення, як ми бачимо на сьогоднішній день, дякуючи Богу, дякую усім жителям, гостям нашого міста, нашої області, довіра населення до нас є, про це свідчить те, скільки викликів приходить до нас на гарячу лінію 102, скільки людей до нас звертаються, це ще раз і ще раз говорить, що довіра до патрульної поліції неймовірно висока. Ми не підведемо, ви виправдаємо усі сподівання.

Слухач: Мене цікавить, власне, щодо порядку застосування зброї вашими підлеглими. Чи усвідомлені ви, до яких категорій громадян категорично заборонено застосовувати зброю? Чи були випадки такі, що ваші колеги уже за той час, що ви працюєте в Чернівцях, застосовували проти вагітних жінок, щодо осіб похилого віку, з явними ознаками інвалідності, а також щодо малолітніх. Будь ласка, які винятки існують з цих категорій, що ви і ваші підлеглі готові використати вогнепальну зброю?

Олег Йосипів: Щиро дякую за запитання, готовий зразу дати відповідь. Перш ніж застосувати табельну вогнепальну зброю, ми користуємося стаття 46 Закону України «Про національну поліцію», де чітко прописано категорії людей, до яких не можна застосовувати табельну вогнепальну зброю, але все ж таки є й ті випадки, коли приходяться, на жаль, її застосовувати. Стосовно вашого запитання, чи доводилося в нашому місті застосовувати, скажу відверто, дякувати Богу, таких випадків, таких прецедентів у нас не було. Ми віримо і щиро надіємося, що такого в нас не буде. Дякую за запитання.

Людмила Григорчук: Отож, повертаємося назад. Говорили багато про те, що хочеться співпраці, хочеться співпраці з городянами, з владою, з депутатами. Бачите розуміння, бажання співпрацювати чернівчан і влади з вами?

Олег Йосипів: Хочу вже, користуючись нагодою, подякувати усім жителям, усім гостям нашого міста. Хочу подякувати міській та обласній владі, тому що насправді відчувається підтримка. Відчувається розуміння того, що ми робимо. Девізом нашого управління є такі слова: «І тільки разом зробимо наше місто безпечним та комфортним для життя». «Тільки разом» – це розумієте, мається на увазі, абсолютно всі: волонтери, громадські глядачі, підприємці, це усі небайдужі громадяни, це малі дітки, які, дивлячись на нас, на поліцейських, можливо в деякій мірі мріють, хочуть стати десь в майбутньому поліцейськими. Це дуже приємно, дякую усім, дякую за підтримку, дякую за розуміння і за співпрацю.

Людмила Григорчук: Я так розумію, що саме ця співпраця і розуміння допомогла вам досягнути хороших успіхів, адже коли ви звітували перед журналістами про місяць своєї роботи, ви назвали величезні цифри звернень, і реально роботу вашу видно. Чим найбільше гордитеся за оцей час роботи? Що вдалося найбільше зробити?

Олег Йосипів: Мене тішить те, що саме перше, що по трошки наводиться порядок, що дуже багато людей зрозуміли, що не можна, що категорично заборонено сідати за кермо в нетверезому стані. Хотів би зараз озвучити таку цифру: нещодавно у нас були Великодні свята, за три днів свят, управління патрульної поліції в місті Чернівцях, було складено 34 протоколи, це стаття 130 «Керування в алкогольному або наркотичному сп’янінні», це говорить насправді про те, що ми говоримо, ми працюємо, служимо і ми виявляємо таких людей, але я, спілкуючись з різними категоріями людей, чую, що дуже багато людей, дуже багато тих людей, які мають можливість оплатити ті штрафи, які, на мою думку, занадто малі, тому що 3,5 тисячі штрафу заплатити за їзду в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння – це дуже мало. Будемо просити, будемо клопотати наше керівництво України, наше міністерство про те, щоби даний штраф вимірювався десятками тисяч гривень або, можливо, взагалі вилучати посвідчення водія, тому що водій в стані алкогольного сп’яніння, він не тільки може забрати у себе життя, а і може забрати життя у невинних людей, дітей, просто зламати його, це не припустимо.

Людмила Григорчук: Тобто, тут ніякого розуміння, ніякого «попуску», як кажуть у нас на Буковині, бути не може?

Олег Йосипів: Однозначно. Потрібно строго вилучати посвідчення водія, при чому на такий термін, щоб водій міг обдумати свої вчинки і на майбутнє більше ніколи такого не допустив. Я вірю, що це буде.

Людмила Григорчук: Потім ще раз іспити, на скільки я розумію?

Олег Йосипів: Однозначно. Тільки, тільки після цього.

Слухач: Значить у меня будет конкретный, очень короткий вопрос. Во-первых, меня интересует, как вы можете прокомментировать случай с вашими коллегами в Киеве, которые полицейские, которые избивали человека с неопределенным местом жительства? Ну это ж тоже люди, вы ж понимаете, нельзя быть только за то, что от него неприятно пахнет. Потом меня интересует, понятно, за руль садится пьяным – это большое нарушение, большой грех, поддерживаю вас. Но меня больше интересует насчёт ходьбы по городу в нетрезвым состоянии. То есть как вы определяете меру? Обязательно нужно носить гражданам паспорт или можно другой какой-то документ? И тоже меня интересует, следите ли вы или ваши коллеги за тем, чтобы не распивали напитки в местах, особенно связанные с учебными заведениями, на детских площадках. И потом насчёт курения в этих местах? Потому что возле школы курят часто. Там штраф тоже предусмотрен?

Олег Йосипів: Дякую за запитання. Отже, почнемо з першого запитання, по місту Києву. Насправді, не беруся коментувати нічого, тому що будь-які міри будуть прийматися відповідно після службової перевірки, після службового розслідування. Усе буде проконтрольовано і усе буде, я впевнений. Я хочу запевнити кожного, що в нашій структурі ніхто нікого не буде прикривати. І ті люди, які будуть зловживати, перевищувати свої службові обов’язки, зловживати тим становищем, в якому вони зараз знаходяться, вони будуть також притягнуті до відповідальності. Тому дякую, але перепрошую, те, що можу сказати – одне: усі винні будуть покарані, а винних встановить слідство. Стосовно наступних запитань, запитання того, чи будемо ми притягувати до відповідальності людей, які в стані алкогольного сп’яніння гуляють вулицями нашого міста. Зрозумійте, коли людина іде, не порушуючи закону, вона переходить дорогу по пішохідному переходу, вона ні до кого не чіпляється, просто десь там відпочила і іде, крокує додому. Ми не можемо таких людей за щось притягувати. Звичайно, що якщо людина буде порушувати громадський порядок, громадський спокій, нам потрібно буде з нею поспілкуватися. Для цього уже потрібно буде посвідчення особи. В нашій державі на сьогоднішній день, в нашому місті немає паспортного режиму, ви про це знаєте. Тому говорити, націлювати, що обов’язково потрібно носити, я не маю такого права. Але хочу попросити, хто має можливість, візьміть з собою, тому що часто ми можемо стати свідком якоїсь події, коли треба допомогти патрульній поліції, або, можливо, іншим органам. І потрібно буде засвідчити вашу особу, тому майте з собою такий документ, який засвідчить.

Людмила Григорчук: Це ж не обов’язково паспорт, правильно?

Олег Йосипів: Не обов’язково. Тому що, знову ж таки, якщо пішохід переходить не встановленому для цього місці дорогу, ми можемо притягнути таку людину до адміністративної відповідальності. Для цього нам потрібно встановити особу цієї людини. Щоб ми не доставляли вас у райвідділ поліції, для того, щоб не витрачати ваш час, якщо у вас є документи біля себе, звичайно, це все обійдеться значно швидше і обійдеться у штраф 51 гривню. Штраф невеликий, ми уже неодноразово про це говорили, але час буде затрачений, щоб його сплатити. І тоді ми уже насправді зрозуміємо, що непотрібно порушувати ті правила. Потрібно переходити дорогу у місцях, на пішохідних переходах. Погоджуюся також, що часто нас запитують, «А де пішохідні переходи?». Ми над цим працюємо. Вже з’являється розмітка у центрі міста і на окремих вулицях – усе поступово, за раз нічого не може бути.

 Людмила Григорчук: Паління біля шкіл?

Олег Йосипів: Звичайно, також ми проводимо там профілактичні розмови і також притягаємо людей до адмінвідповідальності.

Людмила Григорчук: Тобто є така заборона, що палити не можна у якихось певних місцях?

Олег Йосипів: Звичайно, що так. І палити, і розпивати алкогольні напої.

Людмила Григорчук: Якщо продовжити тему про пішохідні переходи, щоб ми логічно продовжили нашу розмову, років 5 тому ми робили ряд сюжетів про те, що дуже складно працівникам ДАЇ було притягувати до відповідальності через те, що не було посвідчень особи у порушників. Казали, що вони б дуже хотіли, але це ніяк не зробити. Зараз ви все-таки намагаєтеся перебороти це? Можливо циганська пошта, якщо б ви затримували кожен день хоча б по одній людині, проводили у відділок і півдня потримали, поки би знайшлися документи. Може би ця пошта циганська спрацювала? Люди стали б більш розумними.

Олег Йосипів: Не є наше завдання притягнути людей до відповідальності, наше завдання – попередити. Ви правильно кажете, якщо одного-двох притягнути, то люди між собою, можливо в соцмережах будуть поширювати інформацію, що той чи інший громадянин потратив півдня часу тільки через те, що він не дійшов 20 метрів до пішохідного переходу, перейшов у невизначеному місці. Тому поки що ми націлені і працюємо у такому режимі, що ми проводимо профілактичну бесіду з людьми, роз’яснюємо. Ви знаєте, люди розуміють, що є у нас ділянки, де ми систематично проводимо такі бесіди. І потім, спостерігаючи за тим, видно і відчутно, що люди стараються дотримуватися тих правил, які є встановлені законом України.

Людмила Григорчук: Якщо у відсотковому відношенні, скільки таких було попереджень усних, якщо ви ведете таку статистику, попереджень письмових, протоколів водіїв і пішоходів. Я так думаю, що набагато більше буде водіїв, чим пішоходів?

Олег Йосипів: Звичайно, що так, єдине я би не хотів зараз акцентувати увагу на цифрах, тому що це десь там буде виглядати, ніби у нас якісь плани.

Людмила Григорчук: Ні, у відсотковому відношенні, скільки це там, 50 на 50, чи ні. Може 70 на 30?

Олег Йосипів: Водії і пішоходи? Ну звичайно, що більше водіїв, я б сказав так. Багато є і пішоходів, але і також зрозумійте ту проблему, що, можливо, не вистачає у нас пішохідних переходів. Тому що коли там пішохідних перехід 800 метрів один від одного, то не кожна людина має можливість, не кожна має здоров’я і силу дійти до нього, тому також стараємося ввійти в положення. Закликаємо, просимо, не переходьте дорогу в невизначених для цього місцях, тому що в першу чергу, ви ризикуєте своїм життям.

Слухач: На рахунок пішохідних переходів, то ті, хто давно живе у місті, то ті приблизно знають де. Але добре б було, щоб ви працювали з відповідними дорожніми службами, щоб ті пішохідні переходи періодично поновлювалися, оновлювали фарбу, тому що вони стираються і ті, хто прижають сюди в гості, вони просто не бачать. Тому бажано над цим також працювати. Друге. Я дуже зацікавився вашою думкою, знаю, ви підтримуєте вивчення англійської мови серед ваших підлеглих. Це дуже добре, але, знаєте, місто і область – багатонаціональні. Мене цікавить, чи (також близько 20% румуномовного населення), чи планують також додатково вчити румунську мову. Також чи володієте ви російською?

Олег Йосипів: Отже, даю відповідь. Стосовно пішохідних переходів. Неодноразово ми вже проговорювали про те, що так, велика проблема у нас є з дорожньою розміткою. Вона, на жаль, переходить з року в рік. І я думаю, що усі жителі міста протягом десятків років бачать таку ситуацію постійно. З цим потрібно боротися, таким чином, щоб ми не наносили дорожню розмітку тоді, коли скоро вже буде падати сніг, а робити це заздалегідь. Також ми спілкувалися і з міською владою, в них також є таке велике бажання попередньо, планово і вже велися роботи. Я також спілкувався, я чув, яка робота проводиться. Уже почали відновлювати, тому що одних дорожніх знаків, їх не вистачає, потрібно дублювати розміткою. Тому що я сам, як водій, інколи важко помітити той дорожній знак, коли немає на дорозі «зебри», ми її не бачимо. І не до кінця впевнений, що саме там пішохідний перехід. Стосовно іншого. Так, насправді сьогодні ми мали відкриття курсів англійської мови, це завдяки центру «Вікно в Америку» і Посольству США в Україні, також головному керівництву обласної бібліотеки, дякуємо. Дуже приємно, що виявили: велика кількість наших патрульних вивчати англійську мову. Стосовно того, чи будуть вивчати інші іноземні мови. Звичайно, якщо ми зараз наших патрульних поліцейських, якщо вони будуть тільки вивчати іноземні мови, ще є і особисте життя. Вони займаються тим, що вивчають, до прикладу, для початку, англійську мову у вільний від роботи час. У них також є діти, в них також є батьки, у них є сім’ї і там їх теж потрібно. Тому ті курси вони не довготривалі. Звичайно, що ми будемо працювати у цьому напрямку уже попередньо є домовлено, будемо усіх бажаючих направляти, давати можливість вчитися і розвиватися. Тому що прийшли ми сюди нести чесну службу. Сюди прийшли такі відповідальні, освічені люди, які хочуть, прагнуть розвиватися.

Людмила Григорчук: Слухач питався, чи знаєте ви російську, чи володієте нею?

Олег Йосипів: Я знаю російську, так. Але стараюся її не використовувати. В окремих випадках, коли спілкуюся з людьми, які, на жаль, не розуміють української мови (чи, можливо, вони вдають), тоді я дозволяю собі спілкуватися також російською мовою.

Людмила Григорчук: Я думаю, що серед ваших хлопців та дівчат також хто є носії румунської мови.

Олег Йосипів: Є, звичайно так.

Людмила Григорчук: Багато є таких, які англійською володіють на хорошому рівні?

Олег Йосипів: Можу виділити, є в нас кілька патрульних, ми проводили таке тестування усіх бажаючих, то зі 100 балів набрали близько 90 – це дуже високий показник. І це люди, які знають румунську мову, які володіють англійською досконало, є і такі, які португальську знають, є люди, які володіють двома-трьома мовами, крім російської і української. Я гордий, що у нашій команді, у нашій правильній, чесній команді є саме такі люди.

Людмила Григорчук: Тобто, можна говорити, що в одному патрулі обов’язково є хоча б одна людина, яка може порозумітися з гостем міста?

Олег Йосипів: Щоб було розуміння, як усе відбувалося. Коли я приїхав сюди, просто були 342 людини, які закінчили навчання. Ми зразу рівномірно розподіляли їх на 4 роти. Кожна рота заступає в одну зміну. В нічну, або денну зміну працює тільки одна рота. Ми рівномірно розподілили усіх учасників бойових дій, людей, які вільно володіють іноземними мовами, які мають досягнення у спорті розподілили по ротам, щоб відповідно в кожній зміні були такі люди і щоб, при потребі, вони могли прийти на допомогу, підказати, порадити і допомогти.

Питання з Фейсбук. Поясніть будь ласка, чому патрульні автомобілі часто при оформленні ДТП і навіть при виконанні службового завдання використовують червоний проблисковий маячок? Адже при такій ситуації, згідно Пункту 3.2, Розділу 3. Рух транспортних засобів із спеціальними сигналами, водії інших транспортних засобів зобов’язані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі). Тобто весь рух в попутному напрямку повинен бути зупинений.

Олег Йосипів: Стараємося рідко використовувати червоні проблискові маячки, але хочу запевнити, що жодних зловживань у використанні спецсигналу і червоних проблискових маячків немає. Вони можуть бути використані тільки в тому випадку, коли є нагальний виклик, коли дійсно поспішаємо до когось на допомогу. В іншому випадку ми обмежуємося тільки синіми проблисковими маячками, що вже кожен з нас встиг спостерігати. Я знаю, що є багато невдоволених, але хочу запевнити, що воно також приносить свої позитивні результати. Цим ми здійснюємо превентивну діяльність – запобігаємо тому чи іншому правопорушенню.

Людмила Григорчук: Люди реагують на випередження? Або повільніше їдуть, або чемно виконують правила дорожнього руху?

Олег Йосипів: Звичайно. Я наводив приклади, були випадки, коли заїжджаючи у двори наших будинків з синіми маячками (а вони яскраві), вони відбиваються у вікнах. Були випадки, коли під’їжджаючи, патрулюючи двори, ми бачили сумки з обладнаннями для відмикання автомобілів, ми бачили просто залишені, покинуті речі, сокири, молотки, незрозуміло для чого вони були призначені. Зрозуміло лише, що ми від чогось врятували, я впевнений, що запобігли і врятували від правопорушення.

Людмила Григорчук: Тобто тут десь на злодію шапка горить? Може ви би і не зупинили ту людину іншим разом, а тут вони все покидали? А взагалі бути курйозні випадки за цей час?

Олег Йосипів: Ви знаєте, в нашому місті немає таких відомих людей, які були в інших містах. Були різні випадки. Люди почули, люди зрозуміли і я дякую за розуміння. Усі зрозуміли. Незважаючи на статус, незважаючи на висоту автомобіля, в якому вони їдуть, не зважаючи ні на що, вони зрозуміли, що якщо вони порушують, то не варто сперечатися. Так складається ситуація, що дуже швидко можна стати відомими на всю країну. І ви знаєте, як на мене, воно правильно. Тому що для окремих людей сплатити штраф 3,5 тис гривень це може нічого і не означати. Але коли зіпсована репутація, воно врятує колись цій людині життя. Задумається. Чи варто на майбутнє їй так поводитися. Я думаю, ми здійснюємо таким чином превентивну діяльність.

Людмила Григорчук: Тобто, коханців не ловили, ніяких таких неприємних зустрічей з блондинками у вас не було

Олег Йосипів: Та дякувати Богу, не було

Людмила Григорчук: А що найважче у роботі сучасного патрульного ?

Олег Йосипів: А ви знаєте, нічого немає важкого. Потрохи ми вчимося, ми стараємось, чого не знаємо - читаємо. У нас проводяться практично кожного дня навчання. Ми проводили навчання з представниками митниці, проводили навчання з іншими правоохоронними структурами. Ми ділимося своїм досвідом, з нами діляться також досвідом. Тобто ми націлюємо людей, ті люди, які чогось не знають, вони можуть задати вільно запитання. Практично все керівництво відкрито до спілкування. У нас немає зачинених дверей, ми спілкуємось всі вільно і підказуємо, даємо відповіді на ті питання, які цікавлять наших колег. Стараємось, працюємо, служимо

Людмила Григорчук: Тобто навчання, я так розумію не припиняється, молоді ще патрульні, і далі продовжують вчитися

Олег Йосипів: Зрозуміло. Ви ж пам’ятаєте, що патрульні навчалися всього трохи більше 2 місяців. Що можна було бухгалтеру навчитися за 2 місяці.

Людмила Григорчук: З калькулятором ознайомитися

Олег Йосипів: Отже, тому ми перше, що важливо, вони отримують неймовірний досвід практики, неймовірний також об’єм інформації. Що інколи на мою думку, як керівника практики, занадто багато. Тому стараємось якось десь давати їм можливість відпочити. Тому що практично кожного дня за 2 години до початку зміни проводимо двохгодинні лекції, отакі навчання у такому вільному режимі спілкування. Ми розказуємо, вони задають питання, з практики вони отримують такі цікаві відповіді.

Людмила Григорчук: А лекції хто читає ? Тобто досвідчені ті поліцейські читають, чи ви запрошуєте когось ?

Олег Йосипів: Буває, що ми запрошуємо, але часто також і  у нас є досвідчені поліцейські, які працювали у Києві з дня відкриття. Я також стараюся максимально брати участь у таких своєрідних брифінгах, таких своєрідних інструктажах, навчаннях. Ділитися тим, що сам знаю, а чого не знаю - запитую в інших.

Людмила Григорчук: Співпрацюєте з іншими областями, де трохи раніше запрацювали патрульні ?

Олег Йосипів: Так, звичайно, дійсно спілкуємося майже з усіма керівниками усіх управлінь України. Ми спілкуємось, у нас є комунікація. Тому ми радимось. Насправді ми приймаємо спільні рішення, це говорить про те, що ми націлені на таку командну роботу. Вона є як на найвищому рівні, так само ми будуємо і тут, в нашому управлінні, щоб ми працювали як одне ціле, як один механізм.

Слухач: Підкажіть, будь ласка, людина хоче поступити у патрульну поліцію. Це взагалі можливо, набирають нових поліцейських?

Олег Йосипів: Насправді це можливо, але єдине що про набір, донабір в патрульну поліцію буде оголошено. Це обов’язково буде, тому що у нас десь можливо люди йтимуть на підвищення. Людей будуть переводити у інші міста. Ви ж бачите, що з кожним днем все більше і більше міст відкривається, все більше і більше потрібно таких чесних, порядних працівників. Зазвичай, беруть з тих міст, які працюють певний період часу і потрібно тоді заповнювати ті вакантні посади. На сьогоднішній день у нас вже є вакансії, тому ми будемо чекати. Я думаю, що буквально уже літом буде оголошено про набір. Але не беруся нічого стверджувати, зачекаємо. Із задоволенням будемо приймати нових людей. Тому що я упевнений, що ці патрульні, ці люди що у нас є - це не всі із бажаючих нашого міста, нашої області, які хотіли би вірно служити українському народу. Чекаємо і ви чекайте також повідомлення про донабір

Людмила Григорчук: Має бути офіційно, я так розумію.

Слухач: Питання щодо маячків зазвучало. Але у світі практикується, що задні маячки трохи темніші, світять не так яскраво. Мова йде про синій колір. Коли їдеш вечором за патрульною машиною, то воно сліпить, може спричинити ДТП. Тобто задні маячки вони навіть у Європі мають інший відтінок.

Олег Йосипів: Ми уже працюємо над цим питанням, розумію проблему, адже я сам водій. Люди неодноразово до нас зверталися. Нам потрібно зробити задню частину маячків менш яскравою, ніж передню. Ми над цим працюємо і думаю що найближчим часом ми уже побачимо зміни у цьому напрямку. Ззаду буде легше їхати, воно не буде нам заважати кермувати, особливо у нічну пору доби.

Слухач. Підкажіть будь ласка, от дуже цікава ситуація. Всі дуже раділи, коли хлопці почали працювати. Всім дуже подобалась ввічливість, порядність, швидкість. Я розумію, що ми всі вчимося, але є одна така ситуація, в якій в сьогоднішній день ми попали “в заручники”. На другий день після запуску невелике ДТП сталося. Їхала ззаду мене машина на світлофорі, їхала поліцейська машина. Все почали оформлювати. Все гарно оформили. Питання в іншому - до сьогоднішнього дня суд, не можемо отримати бумагу для отримання страхового випадку. Тому що нова поліція не оформила всі документи, згідно правил, для того, щоб суддя все розглянув. Ми є заручниками ситуації. Є певні строки, всі строки порушені, тому що немає матеріалів. Патрульна поліція порушила строки подачі документів у суд, а я не можу отримати відшкодування.

Олег Йосипів: Пане Андрію, доброго вечора. Дякую за запитання. Дякую за свого роду зауваження. Обов’язково цей момент є мені цікавим, хочу вам допомогти. Потрібні деякі уточнення. Як керівник, я підійму матеріали. Хочу просити вас, можливо на сторінці Фейсбуку залишити мені ваші контактні дані. Обов’язково ми з вами зв’яжемося. Я думаю, ви отримаєте відповіді на питання, які вас цікавлять. Зараз просто воно займе багато часу пояснювати все в деталях. Ми допоможемо.

Людмила Григорчук: Взагалі багато людей звертаються через Фейсбук чи передають свої питання?

Олег Йосипів: Я насправді не знаю, хто розповів мій мобільний номер, бо багато людей звертаються по мобільному телефону. Користуючись моментом, хочу попросити вибачення в тих, хто не може додзвонитися. Ми прийшли не для того щоб розказувати як працювати, ми прийшли працювати і служити. Є в нас графік прийому громадян і ми практично з понеділка по четвер кожного дня приймаємо 2 години громадян. спілкуємося і стараємося допомогти. Також хтось може пише в Фейсбук і ображається. Дуже рідко є можливість бути в Інтернеті. Ми стараємось бути на лінії, бути між людьми спілкуватися і допомагати.
Людмила Григорчук: Ну, нашому слухачу Андрію ви відповісте?
Олег Йосипів: Обов’язково.

Слухач: Від роботи патрульної поліції тільки позитивні емоції, але є декілька зауважень. Маячки вже озвучили. Я б маячки взагалі не використовував. Дивіться чого: багато порушників користуються. Під’їхав до світлофора на червоне - подивився наліво-направо, маячків немає. І їдеш прямо. Це по-перше. А по-друге  - справжній порядок на дорозі наведе тільки фото- і відеофіксація. Скільки би патрульних не працювало у місті. Якщо людина знатиме, що стоїть камера і прийде  штраф, то людина 10 раз подумає чи їхати так.

Олег Йосипів: Стосовно маячків відразу готовий дати відповідь. Насправді, те що ми їдемо тільки із синіми маячками переконує людей в іншому. Дуже часто ми відпрацьовуємо ситуації, деякі моменти без увімкнених проблискових маячків. Так, видно, де ми є. Але буде момент, коли ми з’явимося без маячків. Це для того, щоб люди не звикли, що як немає синього світла, то можна порушувати. Будьте готові, а краще не порушуйте, щоб нам не треба було нізвідки вмикати червоні маячки і зупиняти транспортний засіб.

Людмила Григорчук::  Фото-відео фіксація

Олег Йосипів:  Фото- відеофіксація. Ми вже працюємо над цим. У нашому місті вже встановлено багато камер. Будемо потрохи переходити до євростандарту - користуватися фотовідео матеріалами.  Погоджуюся, що ми не можемо фізично скрізь встигнути. Лиш ми десь з’являємося - порядок, лише від’їдемо -  все стає на свої місця. Складається враження, що деякі громадяни не хочуть змін. Хіба так? Попрошу всіх - давайте не будемо порушувати ПДР: будемо повертати з увімкненими поворотами, дотримуватися швидкості, зупинятися на пішохідних переходах.

Людмила Григорчук: Вам тоді не буде чим займатися

Олег Йосипів: Ми тоді будемо стежити, підказувати і допомагати. Це наша основна робота

Людмила: Я надіюся, що ми зустрінемося за рік і тоді ми не будемо мати навіть про що говорити, все буде добре.

Олег Йосипів: А я надіюся що ми зустрінемося ще раніше.

Людмила Григорчук: Рада, що ви хочете мене раніше бачити, але не можемо так загадувати. А якщо говорити про погоні, про  те, як реагують на вас порушники ? Що було цікавого?

Олег Йосипів: Буквально на минулому тижні було у нас 5 яскравих випадків, коли водії в стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння тікали і потрапляли в ДТП. Усі здорові, але їх транспортні засоби пошкоджені. Воно не варте того. Якщо ви знаєте, що порушили, то не піддавайте ризику своє життя та життя інших людей ризику. Понесіть відповідальність і просто не допускайте таких моментів у майбутньому.

Людмила Григорчук: Я пам’ятаю навіть був випадок, коли люди були без світла, бо хтось хотів від вас втекти. Чи це не ваші патрульні ловили машину?

Олег Йосипів: Було багато моментів. Так було, що врізалося авто в електроопору, це було в центральній частині міста.

Людмила Григорчук: Були навіть ДТП з участю ваших патрульних. Ви казали, що хлопці були покарані?

Олег Йосипів: Так, було ДТП  з участю наших патрульних. Зараз проводиться службова перевірка, розслідування. Поступово буде втілювати покарання за результатами розслідування.
Людмила Григорчук: Це було одне ДТП чи кілька?

Олег Йосипів: На жаль, їх було кілька, не буду приховувати. Зрозумійте, кожен може допуститися помилки. Думають, якщо ми патрульні, то не можемо допуститися помилки. Буває втома, неналежне дорожнє покриття. Об’їжджаючи ями можна втрапити в ДТП. Ми, як патрульна служба, подаємо інформацію про такі місця, стараємося впливати на ситуацію. Розмітка, монтаж і демонтаж дорожніх знаків.

Людмила Григорчук: Вічна проблема Чернівців, з якою ніхто раніше не боровся, до вашого приходу - паркування в неналежних місцях. Також вас активно залучають до роботи проти стихійної торгівлі. Вірите в можливість результату боротьби з такими порушеннями, адже ви самі кажете, що порушники повертаються, щойно ви підете?

Олег Йосипів: Хороший результат буде. Але перед тим, як щось забороняти треба давати можливості. Ми забороняємо паркуватися - а де інакше паркуватися людям? Треба спільно вирішувати з міською, обласною владою. Прийняти рішення. Виносити за межі певні автостанції. Шукаємо рішення. Багато варіантів. Треба лише сісти і вирахувати, подумати що краще для міста і самих водіїв. Водії розуміють, що деколи краще запаркуватися за межами міста і добратися в саме місто інакше. Не тратити бензин,  не навантажувати дороги. Але це треба запропонувати людям, показати  вигоду.

Людмила Григорчук: Стихійна торгівля. Тут морально важко

Олег Йосипів: Звичайно, що важко. Це наші мами, наші бабусі, які за свою пенсію не мають можливості оплатити комунпослуги. Як керівник патрульної служби я, можливо, не маю права говорити це зараз, але як людина, адже ми націлюємо патрульних на те, що ми по- людськи маємо поступати… Як людина, я розумію все, але ми мусимо навести порядок, бо є ця антисанітарія. Є момент, коли біля дороги кисломолочні продукти продаються, фрукти.  І ми даємо їх дітям. Не розуміємо ризику, дітки хворіють. Потрібно дбати про гідні умови, щоб були виділені місця продажі. Для того, щоб люди могли продати те, що своєю працею зробили, викохали. Для цього треба пройти всі інстанції і знайти як узаконити. Зробити все по-людськи.
Людмила Григорчук: Ще декілька питань з Фейсбуку: “ Хочу подякувати за наведення порядку на перехресті біля Формаркету. 2 роки боровся, писав, звертався в Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради у Відділ звернень громадян міської ради і нічого не мінялося

Олег Йосипів: Дякуємо. Служимо українському народові.

Питання з Фейсбуку: “Дійсно, видна робота нової поліціі. Дуже дякуємо. Але виникає питання, чому, борючись за порядок, поліцейські роблять безпорядок? Наприклад, вирішуючи питання чому водій не правильно запаркувався, самі паркуються під знаком, або на тротуарі, або створюючи аварійну обстановку?”

Людмила Григорчук: Людям напевне треба звертатися до вас, фотографувати і передавати фото фіксацію порушень.

Олег Йосипів: У нас є відділ моніторингу - своєрідний орган, що контролює роботу патрульних і доповідає мені, як керівнику. І ми в найшвидший час стараємося усунути такі речі. Думаю, багато людей в місті зустрічалися з такими моментами, коли після виклику патрульних до них під’їжджають, спілкуються наскільки коректно і ввічливо з ними спілкувалися патрульні. Питають думку людей. Якщо є зауваження -  повідомляйте нас, будемо всі такі факти перевіряти.

Людмила Григорчук: Бачу, у вас активна сторінка у Фейсбуці, патрульної поліції Чернівців. Думаю, люди могли б туди звертатися, правда?
Олег Йосипів: Звичайно, так.

Людмила Григорчук: Ви родом з Івано-Франківська. Чернівці стали вашим містом, може є улюблені місця? Чернівці для вас відкрилися?

Олег Йосипів: Ви знаєте, я досить часто говорю “наше місто, наше рідне місто”. Я розумію, що це місто, яке мені довірили. Довірили очолити патрульну поліцію. Я його люблю. Тому, що якщо я ставитимуся до роботи холодно, от нічого не вийде. Тому ми спільними зусиллями робимо все. Я сьогодні вже казав це, це наш девіз. Девіз нашого міста. Ще раз повторюся - і тільки спільними зусиллями зробимо наше місто безпечним і комфортним для життя.
Людмила Григорчук: Що ви найбільше любите  в Чернівцях, де гуляєте ? Може є улюблена лавочка ?

Олег Йосипів: Ви знаєте, на жаль, часу на такі прогулянки дуже мало. Але можу собі дозволити прогулятися вулицею Кобилянської. Де насправді дуже приємно, багато світлих молодих людей, які відпочивають, грають на гітарах, на саксофоні. Життя триває і воно прекрасне.

Людмила Григорчук: І ще вона пішохідна, не треба нікого  зупиняти на швидкості

Олег Йосипів: Користуючись нагодою, ви це озвучили, є неприємні випадки, не боюся це озвучити, деякі люди телефонують на лінію 102 і заявляють, що саксофоністи на вулиці Кобилянській заважають їм відпочивати, проводити час. Хоч це і неділя, день, 13 година, всі гуляють, бігають діти. Також поступали повідомлення де голосно сміялись діти. Ну що, нам заборонити їм гратись ? Ми стараємось проводити розмову з усіма. Стараємось приділити всім увагу.

Людмила Григорчук: В яких масових заходах бере участь поліція, знаю що ви два тижні підряд бігаєте. Ви готові до бігу миру, до Кросхілу?

Олег Йосипів: Так, звичайно. Ми хочемо долучитися. Вже оголосили у відділенні, що всі бажаючі можуть долучитися. І ми однією командою будемо долати дистанції. Будемо брати активну участь у житті міста

Користуючись нагодою хотів би привітати всіх медичних працівників. Хотів би, насамперед, подякувати працівникам цієї професії - дякую за недоспані ночі, дякую за турботу, за піклування, за підтримку. Бажаю вам ніколи не втрачати милосердя і людяності, які є у ваших серцях. Терпіння, наснаги і добра. Зі святом вас щиро вітаємо.

Олег Йосипів: Хочу подякувати усім за розуміння, за підтримку і попросити - давайте почнемо зміни із себе. Кожен почне з себе і тоді ми побачимо як змінилося життя у нашому місті. А воно справді змінилося. 

Інформаційний партнер програми "Суть речей" на на Радіо Станція www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

[url=http://flyinsky.ru/directions/MOW/AER/]москва адлер авиабилеты[/url] За недорогими авиабилетами на данный портал я зашёл по совету своего хорошего знакомого, и я нисколько не пожалел. Здесь я быстро отыскал нужное мне направление и компанию, предлагающую очень демократичные цены на авиабилеты.
avatar

Gilbertoa

02 серпня 2016 01:21