Начальник міської освіти: підручники є, правда старі, зате по три карбованця, а один навіть жабу пропонував...

Начальник міської освіти: підручники є, правда старі, зате по три карбованця, а один навіть жабу пропонував...

09.09.2015, 00:11

Учні 4-х та 7-х класів у Чернівцях досі чекають на підручники, які б відповідали новій навчальній програмі.

Програму для школярів змінити встигли, а надрукувати нові підручники - ні. Наприклад, учням 4-х та 7-х класів їх ще не видали взагалі. 

- Дітям дали підручники, які відповідають старій програмі. Нещодавно в управлінні була нарада й обіцяли, що до 1-го жовтня дадуть підручники нового зразка, - розповіла Оксана Покальська, директорка Чернівецької ЗОШ № 2.

- Нам обіцяли дати наші нові підручники з алгебри, геометрії. Але коли - я не знаю, - зізналася Анастасія, учениця 7-го класу Чернівецької ЗОШ № 2.

В управлінні освіти теж не знають. Кажуть, що підручники видадуть. А от коли - то вже, як Бог дасть.

- Нових паперових підручників за програмою 4-го і 7-го класів ще не маємо. Коли вони надійдуть? Ну, дай Боже, щоб завтра, через тиждень, через місяць. Коли надійдуть, тоді надійдуть, - сказав Сергій Мартинюк, начальник управління освіти Чернівецької міськради.

Поки що ж радять користуватися планшетами. Всі нові підручники є у вільному доступі у мережі Інтернет. Тим же, хто сучасних гаджетів не має, згодяться і старі книжки.

- Педагоги вже на місцях самі приймають рішення: чи починати навчання зі старими підручниками, а потім переходити вже до нових, чи одразу в електронному вигляді скачувати й отаким чином працювати, - пояснив Сергій Мартинюк.

Учні не надто переймаються відсутністю нових посібників.

- Вони нормальні, просто пописані, незаклеєні. Ну, нормальні, можна вважати, що нормальні, - сказала Анастасія, учениця 7-го класу Чернівецької ЗОШ № 2.

Незаклеєними і непописаними, кажуть в управлінні, забезпечили майже всіх.

- Забезпечені на 95% новими підручниками, підручниками, відповідними до нових навчальних програм, - запевнив начальник управління освіти Чернівецької міськради.

Та міністерство в таких питаннях не категоричне: нові підручники потрібні однозначно, але поки їх немає, цілком згодяться й інші, старіші. Головне, щоб із грифом.

- У навчально-виховному процесі може використовуватися навчальна література, яка має певний допуск, певний гриф Міністерства освіти й науки, - підкреслив Сергій Мартинюк.

Тож, якщо дивитися з цього боку, то книжки, необхідні для навчання, отримав кожен чернівецький школяр. А їх цього року в Чернівцях, до речі, аж 23 тисячі. 

Під час першої  прес-конференції новоспечений начальник управління освіти міськради Сергій Мартинюк також підтвердив, що учні чернівецьких шкіл забезпечені підручниками на 100%. Це з урахуванням старих та нових книжок.  

«Після інвентаризації бібліотечних фондів станом на перше вересня учні 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання забезпечені на 95% новими підручниками відповідно до нових навчальних програм. Учні 1-11 класів ЗНЗ з російською мовою навчання забезпечені на 80%. З румунською мовою – на 92%», - зазначив освітянин.

Також начальник управління освіти зауважив, що Міністерство освіти і науки України дозволило використовувати у навчанні й старі підручники, які мають відповідний допуск міністерства.

«Відповідно до листа з Міністерства освіти і науки України, де вказано, що у навчально-виховному процесі може використовуватися відповідна навчальна література, яка має певний допуск, певний гриф МОНу попередніх років, може використовуватися у навчальному процесі. Так ось, враховуючи цей лист, управління освіти заявляє, що всі загальноосвітні навчальні заклади міста забезпечені на 100% підручниками», - додав Мартинюк.

Джерело: ТВА та БукІнфо

1