Набір нових кадрів до Нацполіції штучно стримують, щоб фактично замінити її Нацгвардією для придушення протестних акцій, - Купрій

Набір нових кадрів до Нацполіції штучно стримують, щоб фактично замінити її Нацгвардією для придушення протестних акцій, - Купрій

14.09.2017, 22:38

Сьогодні Чернівці з робочим візитом відвідав народний депутат України Віталій Купрій. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності зустрівся з журналістами регіональних ЗМІ і відповів на їхні питання

- Декілька депутатів від Блоку Петра Порошенка і «Народного фронту» зареєстрували законопроект, який, у разі його ухвалення, фактично дозволить Нацгвардії замінити собою Національну поліцію, - сказав у вступному слові народний депутат України Віталій Купрій - Це абсолютно антидемократичний і антиконституційний закон. Національна гвардія не може бути застосована для обмеження людських прав. Натомість автори законопроекту фактично хочуть, щоб Нацгвардія дублювала функції поліції. А саме: могла затримувати громадян – зараз Національна гвардія не має такого права – за адміністративні правопорушення, складати протоколи, доставляти громадян у відділки МВС. Зараз такі речі відбуваються у присутності поліції. Кожен поліцейський має номерний жетон, нагрудну відеокамеру,  запис якої може бути використано у суді для захисту прав громадянина, якщо той вважає, що поліцейський перевищив свої повноваження. Натомість у бійців Національної гвардії нічого цього немає. Їхні шоломи немарковані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп Віталій Купрій у Чернівцях заявив про підтримку акції протесту власників вживаних автомобілів з іноземною реєстрацією

- Даний законопроект є абсурдним, що засвідчують деякі його статті. Наприклад, Нацгвардію хочуть наділити правом патрулювати вулиці. Законопроект пропонує дозволити Нацгвардії втручатися у разі наступних правопорушень: паління у невстановлених місцях, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях, зайняття проституцією.  Це абсурд! Нацгвардію хочуть зобов’язати ганятися за проститутками! А який транспорт є у Нацгвардії для патрулювання? Бронеавтомобілі «кугуар»? На «кугуарі» розміщено великокаліберний кулемет. Тобто автори законопроекту хочуть, щоб Україна перетворилася на поліцеську державу? Щоб вулицями наших міст їздила важка техніка?

- Водночас штучно стримується набір нових кадрів до Національної поліції. У мене є достовірна інформація щодо цього.  Наприклад, до патрульної поліції. Служба забезпечена машинами для  патрулювання, але на них немає кому їздити. Реформа нової поліції просто захлинулася.

- Для чого усе це робиться? Як активний учасник Майдану можу вам пояснити. Під час Революції Гідності я був комендантом будівлі Київської міської державної адміністрації. Нам доводилося робити все, щоб не допустити прориву силовиків. В тому числі бійців внутрішніх військ.  Ці молоді хлопці столи зі щитами, але ніколи нас не чіпали. У них не було для цього повноважень. Нас били тільки бійці «Беркута» або переодягнуті міліціонери. Янукович міг тільки мріяти, щоб внутрішні війська – аналог Національної гвардії – мали повноваження затримувати громадян під час вуличних акцій протесту. Натомість автори законопроекту пропонують, щоб Нацгвардієць міг затримати людину лише за те, що громадянин перебуває на небезпечній відстані від нього. Це нонсенс! Хто буде визначати цю відстань? Усі, хто буде виходити протестувати проти дій влади, автоматично будуть затримуватися. Зрозуміло для чого пишуться такі законопроекти. Влада має низькі, законним шляхом не можуть перемогти ні  президент, ні партії коаліції, тому їм необхідно забезпечити це шляхом фальсифікацій. Очевидно, що суспільство виявить ці фальсифікації. Народ вийде на вулиці. Саме для придушення протестних акцій, узурпації влади і вносяться такі законопроекти, - сказав Віталій Купрій.   

 Віталій Купрій запропонував усім виборцям звернутись до своїх депутатів-мажоритарників з проханням, щоб вони не підтримували цей Закон. Задля того, аби країна не перетворилася на "поліцейську державу", - уточнює сайт http://acc.cv.ua/.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо побачу, що Чернівецька міська рада діє протиправно, порушує інтереси людей, буду голосувати за її розпуск", - нардеп Купрій

Народний депутат України Віталій Купрій заявив про провал інших реформ, зокрема судової, медичної реформи, яка має легалізувати побори і хабарі в лікарнях. В цьому її суть. 

- Переконаний, що більшість мешканців країни не відчули, що їхнє життя змінилося на краще, - сказав Купрій.

Парламентар розкритикував намір влади зняти мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. За його слова, під час виступу Президента України у Верховній Раді, він демонстративно залишив сесійну залу  на знак протесту проти цього наміру. 

- Наша партія виступає за продовження мораторію. За нинішнього низького рівня життя більшості людей землю скуплять олігархи, або люди з оточення влади. Думаю, що сам Петро Порошенко вже доручв готуватися до цього процесу - скупки землі для самого себе.

Докладніше - на відео:   

1